You are here

Ανέτοιμες οι επιχειρήσεις για χρήση 5G

28/09/2020 06:13

Μεγάλη πρόκληση αναμένεται να αποτελέσει η αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G με αρμόδιους φορείς να κρίνουν ως αναμενόμενες τις επιφυλάξεις που ενδεχομένως να έχουν οι επιχειρήσεις ως προς την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε μετάβαση στην τεχνολογία του 5G.

Πρόσφατη έρευνας της Ernst & Young κατέδειξε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές ως προς την υλοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα δίκτυα 5G.

Κληθείς από τη StockWatch να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Cyta Λευτέρης Χρίστου, σημείωσε ότι «όπως συμβαίνει κάθε φορά που είμαστε στις παραμονές της εισαγωγής μιας νέας τεχνολογίας, έτσι και σε αυτή την έρευνα, διαφαίνεται μια αναγνώριση από τις επιχειρήσεις του γεγονότος ότι η αξιοποίηση και αυτής της τεχνολογίας θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους».

Ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι το 5G είναι η συνέχεια της υφιστάμενης τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία για την οποία βρισκόμαστε σήμερα στην αρχή της διαδικασίας αδειοδότησης από το κράτος.

Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα επιτρέψει στους παρόχους να αναπτύξουν τις αναγκαίες υποδομές, οι οποίες θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος.

«Από κει και πέρα, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η καινοτομία θα επιτρέψουν στο οικοσύστημα να εκμεταλλευτεί σταδιακά στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η νέα αυτή τεχνολογία» ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Πρόσθεσε ότι η εν λόγω διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αποδώσει και οι δυνατότητες που θα προσφέρει να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία.

«Ακόμα και το διαδίκτυο, που σήμερα θεωρείται ότι είναι μια ώριμη τεχνολογία, ξέρουμε ότι οι δυνατότητές που προσφέρει χρησιμοποιούνται από κάποιες επιχειρήσεις στο 100%, ενώ σε άλλες η χρήση του απέχει πολύ από αυτό» παρατήρησε.

«Κατανοούμε» είπε ο κ Χρίστου, «πως όπως συμβαίνει σε κάθε καινοτομία, υπάρχει προβληματισμός και αναγνώριση της πρόκλησης για την αντιμετώπιση κάτι καινούριου».

Τα ευρήματα της έρευνας

Με βάση την έρευνα «Maximizing the 5G opportunity for enterprise» της EY οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν πιστεύουν στην ικανότητα του οργανισμού τους να εφαρμόσει το Internet of Things (ΙοΤ) που βασίζεται στο 5G, με τις πλείστες να δηλώνουν, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν το τρέχον μοντέλο λειτουργιών προκειμένου η μετάβαση να είναι επιτυχής. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η τεχνολογία 5G θα ενσωματωθεί στη λειτουργία τους εντός της επόμενης πενταετίας.

Σύμφωνα με την EY η διστακτικότητα πηγάζει από παράγοντες όπως η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη χρήση και την αντίληψη ότι το 5G αποτελεί μετεξέλιξη του 4G. Επιπλέον, η ενσωμάτωση στις υπάρχουσες τεχνολογίες, θεωρείται ως το κυριότερο εμπόδιο εσωτερικά για την υιοθέτηση του 5G, ενώ η μη ανεπτυγμένη τεχνολογία του 5G βρίσκεται στην κορυφή των εξωγενών εμποδίων.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, συνέταιρος και επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατήρησε ότι «το 5G θα αναμορφώσει ριζικά τις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αναπτύξει χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού και παραμένουν επιφυλακτικές για την ωριμότητα της τεχνολογίας και τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας που πιθανό να τη διέπουν».

Υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί σύντομα να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες μετασχηματισμού που προσφέρει η τεχνολογία, που ξεπερνούν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, σημειώνοντας πως και οι πάροχοι του 5G πρέπει να παρουσιάσουν ένα πειστικό όραμα για τις ευκαιρίες που προσφέρει και να μετατραπούν σε αξιόπιστους συνεργάτες παρέχοντας ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις.

Ηγετική θέση στις επενδύσεις στο 5G έχουν σήμερα οι κλάδοι της ενέργειας και της τεχνολογίας, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της υγείας και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να θεωρούνται ως οι επόμενοι μεγαλύτεροι επενδυτές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Της Μαρίας Χαμπή