You are here

Ολοταχώς προς την ψηφιακή τηλεόραση

11/04/2011 15:19
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης, θεωρεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για να περάσουμε από την εποχή της αναλογικής οπτικοακουστικής στην επίγεια σε ψηφιακή τηλεόραση.

Σε δηλώσεις του στη βουλή μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών για το θέμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ο κ. Λαμάρης, είπε ότι θα συνεχίσει η Cyta να παράγει όπως παράγει και σήμερα και πρόσθεσε, ότι «θα ρυθμιστεί και το καθεστώς για την Cyta για τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου με το νέο νομοσχέδιο με τη νέα βουλή, γιατί κανένας δεν θέλει ούτε η ίδια η Cyta θέλει να ανταγωνίζεται έξω από τα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού τα υπόλοιπα μέσα που προσφέρουν προγράμματα τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά».

Σε ερώτηση εάν θα δίνονται και νέες άδειες, ο κ. Λαμάρης, είπε ότι την 1 Ιουλίου θα μπορέσουν να καλυφθούν με προσωρινές άδειες μέχρι να ψηφιστεί το μεγάλο νομοσχέδιο όσοι λειτουργούν σήμερα με άδειες αναλογικής μορφής, όσοι λειτουργούν σήμερα με άλλη μορφή και δεν έχουν άδεια, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι προσφέρουν προγράμματα σήμερα, ήδη με ψηφιακή μορφή και επειδή δεν υπήρχε νομοθεσία που να τους καλύπτει, θα πάρουν και αυτοί προσωρινή άδεια και θα πάρουν άδεια και εκείνοι που θα θελήσουν μετά την 1 του Ιούλη να προσφέρουν προγράμματα καινούργια μέσα από τα υφιστάμενα και ανέφερε: «Καλύπτουμε, δηλαδή, όλους τους ενδιαφερόμενους χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό με προσωρινές άδειες μέχρι να ψηφιστεί το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο».

Ερωτηθείς αν αύριο μια νέα εταιρεία θέλει να κάνει ένα σταθμό θα μπορεί από την 1 Ιουλίου να υποβάλει αίτηση, ο κ. Λαμάρης είπε ότι θα υποβάλει πρόγραμμα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και ανέφερε: «Μιλάμε για προγράμματα, πλέον. Ξεχάστε την παλιά μορφή που μια συχνότητα ήταν και ένας σταθμός. Σήμερα μία συχνότητα θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε 20 μέχρι και 50 προγράμματα απ’ ότι λένε οι ειδικοί».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Στυλιανίδης, στις δικές του δηλώσεις για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, είπε: «Εμείς ως παράταξη είμαστε σαφής, δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία καθυστέρηση στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης από 1 Ιουλίου».

«Νομίζω υπήρξε μια γενική εκτίμηση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζουμε στην Ολομέλεια την Πέμπτη να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο που αφορά την έναρξη της ψηφιακής την 1 Ιουλίου, αλλά οι υπόλοιπες πρόνοιες του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι είναι πάρα - πάρα πολύ σοβαρές και δεν χρειάζεται να κάνουμε δουλειές του ποδαριού. Πρέπει να περιμένουμε να συναξιολογήσουμε όλοι μαζί, ειδικά το θέμα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και να πάρουμε αποφάσεις. Το υφιστάμενο καθεστώς για δύο με τρεις μήνες θα λήπτη και η νέα βουλή πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαβούλευσης και να φθάσει στη σωστή θέση», κατέληξε.