You are here

«Πράσινη» υπευθυνότητα εταιρειών

17/03/2010 14:47
Την πρωτοβουλία του για την εταιρική υπευθυνότητα εξήγγειλε σήμερα το ΚΕΒΕ με την υπογραφή από 51 επιχειρήσεις της Χάρτας κατά της Κλιματικής Αλλαγής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εμπέδωση ανάμεσα στις επιχειρήσεις της αρχής ότι η επιχειρηματική ηθική μπορεί να συνδέεται άμεσα με την κερδοφορία ενώ με την υπογραφή της Χάρτας, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να εργαστούν προς την επίτευξη του εθνικού στόχου της Κύπρου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% μέχρι το 2020.

Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε πως ενώ από τις προκλήσεις του σήμερα, ως πιο επείγουσα, αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση, η πιο επικίνδυνη – σίγουρα μεσοπρόθεσμα – πρόκληση αφορά στις κλιματικές αλλαγές.

«Πρώτα απ’ όλα, διότι εξελίσσεται αθόρυβα και σταδιακά, αφήνοντας τις συνέπειές της να εντείνονται στα επόμενα χρόνια. Επιτρέπει έναν «ανεπίτρεπτο» εφησυχασμό που αφήνει να διαιωνίζεται η βασική αιτία του προβλήματος. Και η αιτία αυτή είναι η αδιαφορία για τα σίγουρα πια επακόλουθα. Είναι η αιχμαλωσία στο βραχυπρόθεσμο κέρδος που όμως εξελίσσεται σε βαρύτατο κόστος για τις επόμενες γενιές», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Οι κλιματικές αλλαγές, τόνισε, «είναι η σοβαρότερη πρόκληση στην εποχή μας και για έναν ακόμη λόγο: Μπορεί αύριο να ξεπεράσει κάθε ανθρώπινη δυνατότητα επανόρθωσης. Η διαρκής επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλάζει το κλίμα, η αλλαγή του κλίματος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και το ασθενέστερο, το φτωχότερο περιβάλλον επισπεύδει, ακόμη πιο πολύ, τις κλιματικές αλλαγές».

Υπογράμμισε, πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης, αλλά προϋπόθεση βιωσιμότητας, προϋπόθεση αειφορίας. «Να επενδύσουμε, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε μια νέα οικονομία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Μια «καθαρή και πράσινη’ οικονομία, σε όλους τους τομείς. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος απειλεί άμεσα την υγεία όλων μας, την ποιότητα της ζωής μας, το φαγητό που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε. Απειλεί, σε τελική ανάλυση, την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε επίσης πως από το 2008, η Κύπρος εφαρμόζει συγκροτημένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. «Εφαρμόζουμε πολιτικές που διαπερνούν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκροτήσαμε και εφαρμόζουμε συνεκτικό σχέδιο για τη χωροταξία, την ανακύκλωση, τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση πιο καθαρών μεταφορικών μέσων», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, ανέφερε πως μέσα από την πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ δίδεται η ευκαιρία στις εταιρείες να συμβάλουν στο στόχο της Κύπρου και της ΕΕ για μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου έως το 2020, συμμετέχοντας σε εθελοντικές δράσεις στις οποίες οι ίδιες θα επιλέξουν να αναμειχθούν και οι οποίες καλύπτουν τόσο τον τομέα της περιβαλλοντικής προστασία όσο και τον τομέα της κοινωνικής προσφοράς ή συνδυασμό και των δυο.

Είπε ακόμα πως η πρωτοβουλία αφορά μια πλατφόρμα πολλαπλών δράσεων που θα εξελίσσεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες επιλογές και δράσεις προς υλοποίηση. «Η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία για την Εταιρική Υπευθυνότητα στο βαθμό και την έκταση που η ίδια επιθυμεί», ανέφερε.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA, Στάθης Κιττής, είπε πως η CYTA, ως μια συνειδητοποιημένη εταιρεία σε σχέση με τα προβλήματα του περιβάλλοντος, ανταποκρίθηκε με τη χορηγία αυτής της πρωτοβουλίας.

Ανέφερε πως η CYTA εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο πρόγραμμά της και έχει υλοποιήσει αρκετές μεθόδους για τη μείωση των ρύπων μέσα από τη χρήση των δικών της εγκαταστάσεων, προσθέτοντας πως το νέο Συμβούλιο έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των εργαλείων της Χάρτας Επιχειρήσεων Κατά της Κλιματικής Αλλαγής από τον Επιστημονικό Συνεργάτη του ΚΕΒΕ, Δημήτρη Μιχαρικόπουλο και απονεμήθηκαν διπλώματα στις επιχειρήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.