You are here

Προβληματισμός για prepaid κάρτες

20/04/2010 15:38
Θετικά αντικρίζουν όλες σχεδόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους την εισήγηση να μπει φρένο στην ανωνυμία καρτών κινητής τηλεφωνίας, προπληρωμένου χρόνου, όχι όμως και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που θεωρούν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τις επιβαρύνει οικονομικά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Cyta και MTN εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρόταση ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι του τμήματος προσωπικών δεδομένων καλούν τους βουλευτές να προσέξουν ιδιαίτερα την εφαρμογή του σχετικού νόμου.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, αναπτύσσοντας τις τροποποιήσεις που έγιναν, ανέφερε ότι όταν ένας πολίτης αγοράζει από κάποιο κατάστημα κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου για να τις ενεργοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί και να παραδώσει τα στοιχεία του στον παροχέα.

Ακολούθως όλα τα στοιχεία του χρήστη μπαίνουν στο σύστημα της εταιρείας και σε περίπτωση παρενόχλησης και εγκληματικών ενεργειών μέσω κινητών τηλεφώνων, η εταιρεία θα πρέπει να παρέχει τα στοιχεία των συγκεκριμένων κατόχων στις διωκτικές αρχές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, παρόλο που υποστηρίζει την πρόταση νόμου, εξέφρασε προβληματισμό για το θέμα των προσωπικών δεδομένων και εισηγήθηκε όπως να προσκομίζονται λιγότερα προσωπικά δεδομένα των κατόχων.

Διερωτήθηκε την ίδια ώρα για ποιο λόγο θεωρείται χρήσιμο για τις αρχές η υποβολή της ημερομηνίας γεννήσεως ή της ταυτότητας των χρηστών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Εισηγήθηκε όπως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα να συγκεντρώνουν τα στοιχεία των πολιτών και στη συνέχεια να τα παραδίδουν στον παροχέα.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας αποκάλυψε ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας, οι οποίοι αποφάσισαν ότι τάσσονται υπέρ της ρύθμισης που γίνεται.

Επεσήμανε εξάλλου ότι σε περίπτωση που ο παροχέας δεν συλλέξει στοιχεία τότε θα διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Εκ μέρους του Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η Κίκη Βαλσανίδου, τόνισε ότι «το γραφείο μας είναι υπέρ της πρότασης, ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και συμμερίζεται τις ανησυχίες των παροχέων».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η αστυνομία θα έχει πρόσβαση ελέγχου μόνο στη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων και με αυτό τον τρόπο, είπε, θα αποκλείεται η διερεύνηση αδικημάτων όπως είναι παρενόχληση μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χρήστος Μαυρής, είπε ότι ζητείται επιτακτικά η κάλυψη όλων αδικημάτων.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν φόβοι ότι κάποια εγκληματικά στοιχεία κατά τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών ενδεχομένως να χρησιμοποιούν κάρτες προπληρωμένης τηλεφωνίας του εξωτερικού και των κατεχομένων.

Από πλευράς του εφόρου προσωπικών δεδομένων, εκπρόσωποι του κάλεσαν τους βουλευτές να μην περάσουν σύντομα την πρόταση αφού τους τελευταίους δύο μήνες είναι ακέφαλο.

Επεσήμαναν παράλληλα ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί ο νόμος προσωπικών δεδομένων.

Επιφυλάξεις όμως εκφράστηκαν από πλευράς της Cyta και της MTΝ. Εκ μέρους της Cyta, ο Πάρης Μενελάου, εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο η πρόταση νόμου θα εξυπηρετήσει τον απαιτούμενο σκοπό.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί λειτουργικό πρόβλημα στον Οργανισμό και εξήγησε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις των συγκεκριμένων καρτών μέσω τρίτων προσώπων και να γίνουν αλλαγές στο δίκτυο πωλήσεων.

Προειδοποίησε ότι «θα δουλέψει η μαύρη αγορά και θα χαθεί μέρος της δουλείας μας».

Εκ μέρους της MTN, η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου, υπογράμμισε ότι «θα μπουν τα δυο πόδια των εταιρειών σε ένα παπούτσι και θα είναι καταστροφικό για την αγορά».

Τα μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών ζήτησαν τόσο από τη Cyta όσο και την MTN να τους αποστείλουν στοιχεία των χρεώσεων που επιβάλλουν στην προπληρωμένη κινητή τηλεφωνία.

Πάντως οι εκπρόσωποι τους υποστήριξαν ότι είναι μικρή η διαφορά από τις τιμές της πληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου