You are here

Σκιές για «χρυσή» πλειοδοσία ψηφιακής

01/07/2010 15:39
Σκιές για τη διαδικασία πλειοδοσίας για εξασφάλιση της δεύτερης πλατφόρμας ψηφιακής τηλεόρασης αφήνουν ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, εκφράζοντας φόβους πως το κόστος της άδειας – που πριν καν τελειώσει η διαδικασία έφθασε χθες στα €9 εκ. – θα το πληρώσουν οι καταναλωτές.

Την ίδια ώρα αφήνουν αιχμές και υπονοούμενα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Cyta με μια από τις δύο κοινοπραξίες.

Ο γγ του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι «το πάγωμα της προσφοράς στα €9 εκ. για την ψηφιακή πλατφόρμα στην Cyta μετά από αλληλοκαταγγελίες μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αποδεικνύει περίτρανα αυτό που είχαμε πει κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι πρώτο η διαδικασία των προσφορών θα είναι καταστροφική γιατί όπως αποδείχτηκε, ενώ η CYTA κοστολόγησε την αξία της ψηφιακής πλατφόρμας στις €800 χιλ., τελικά βγήκε στα €9 εκ. και πάγωσε λόγω των καταγγελιών».

Επανέλαβε ότι το αυξημένο κόστος της προσφοράς θα μετακυλήστει στους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας, ότι ο τελικός προσφοροδότης θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει ποσοστό κέρδους μέχρι και 16% πέραν του ποσού της προσφοράς.

Εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τη διαδικασία της πλειοδοσίας, ο κ. Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε εξωφρενικά τα ποσά της πλειοδοσίας, υπογραμμίζοντας, ότι «είναι απαράδεκτη η διαδικασία από την άποψη της οικονομικής παραμέτρου της κοστολόγησης, αλλά και των όσων είχαν υποχρέωση οι ιθύνοντες της Cyta να προβλέψουν σχετικά με την εξέλιξη την οικονομική της προσφοράς, αλλά επιπλέον η διαδικασία ενόσω έχει παγώσει λόγω του αλληλοφαγώματος των ανωτάτων στελεχών της Αρχής».

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση «εξαιτίας της πλήρους διάλυσης που έχει βαρέσει η κυβέρνηση, όχι μόνο στον εσωτερικό τομέα δηλαδή στο δημόσιο αλλά και στο ημιδημόσιο τομέα όπως είναι η Cyta».

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι οι εξελίξεις στη διαδικασία της δημοπράτησης θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο, επισημαίνοντας, ότι «ο ρόλος ενός ημικρατικού οργανισμού, άρα συνεπώς της κυβέρνησης σε αυτό το σχεδιασμό ήταν καθοριστικός».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του γιατί όπως είπε εξαιτίας των ψηλών ποσών που πλειοδοτούνται κάποια ραδιοτηλεοπτικά μέσα να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Cyta με τα αυξημένα ποσά που βάζει ένας από τους προσφοροδότης στα €9 εκ., ο κ. Περδίκης, υποστήριξε «ότι έπαιξε αυτό το ρόλο η Cyta από την αρχή έχει επέμβει στη διαδικασία γι’ αυτό υπάρχουν οι σχετικές καταγγελίες».

Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης, επανέλαβε τη θέση του για συμμετοχή της Cyta στην Κοινοπραξία των ιδιωτικών καναλιών. Ως γνωστό στην πλειοδοσία η οποία σταμάτησε στα €9 εκ. λόγω εντάσεων, συμμετέχουν η Κοινοπραξία των Ιδιωτικών καναλιών Velister καθώς και η Κοινοπραξία LRG.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Κωνσταντίνου, υπέβαλλε καταγγελία στην αστυνομία για ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Στάθη Κιττής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Κωσταντίνου, υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Αρχής είχε συνάντηση με άλλο προσφοροδότη για το θέμα της ψηφιακής πλατφόρμας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου