You are here

Κοκκίνισαν οι ισολογισμοί των ξενοδοχείων

05/10/2020 07:09

Η πανδημική κρίση «κοκκίνισε» τους ισολογισμούς των ξενοδοχείων στερώντας τους σημαντικά έσοδα και αναστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις επιπτώσεις του lockdown με δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους που επέφερε μεγάλες ζημιές.

Τα πλείστα από τα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά την περίοδο του lockdown με ελάχιστους επισκέπτες τον Ιούνιο.

Από τις 11 εταιρείες που ανακοίνωσαν εξαμηνιαία αποτελέσματα, οι 9 είχαν ζημιές και μόνο δύο κέρδη.

Τις μεγαλύτερες ζημιές που ανέρχονται σε €8,6 εκ. και €7,7 εκ. καταγράφουν οι Tsokkos Hotels και Constantinou Bros Hotels ενώ ακολουθούν οι Leptos Calypso και Amathus.

Ζημιές σημειώνουν επίσης η Lordos Hotels, η Εταιρεία Αναπτύξεως Αγρού «Η Πρόοδος», η CCCT, η Claridge και η Top Kinisis.

Κέρδη καταγράφουν μόνο η Λούης λόγω της πώλησης των πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα και η Salamis.

Η Λούης ανακοίνωσε κέρδη €41,3 εκ. για το εξάμηνο του 2020 έναντι ζημιών €6,5 εκ. το εξάμηνο του 2019 παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από εργασίες. Η θετική διαφοροποίηση αποδίδεται στα κέρδη από την πώληση των πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα ύψους €84 εκ.

Τα κέρδη της Salamis ανήλθαν στο €1,1 εκ. από κέρδη €789,8 χιλ. το εξάμηνο του 2019. Η βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση του τζίρου της.

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα της Λούης έχουν σαν αποτέλεσμα το σύνολο των εταιρειών να σημειώνει κέρδη €17,7 εκ. έναντι ζημιών €9,8 εκ. πέρσι.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών τους, από τις 11 εταιρείες οι 10 καταγράφουν συρρίκνωση και μόνο η Salamis βελτίωση.

Στο σύνολο του, ο τζίρος των εταιρειών ανέρχεται σε €40,4 εκ. από €163,3 εκ. πέρσι.

Της Γεωργίας Χαννή