You are here

Σβήνει ο ήλιος της Golden Sun

24/09/2004 16:08

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Η εταιρεία Golden Sun Leisure, οργανωτής ταξιδιών, ανέστειλε σήμερα τις εργασίες της μετά από πολυετή παρουσία. Οι επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής θα είναι αισθητές και για όλη την οικονομία, μιας και ενδεικτικά, η εταιρεία έφερε 60 χιλιάδες τουρίστες την περσινή καλοκαιρινή περίοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία είχε εξειδικευθεί για διακοπές στην Κύπρο και την Ελλάδα, και είχε αποστείλει πέρσι συνολικά 150 χιλιάδες τουρίστες και στις δύο χώρες από τη Βρετανία.

Χθες βράδυ, η βρετανική Πολιτική Αεροπορία ανακάλεσε τις συμβάσεις των θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας, Golden Sun Holidays και Airglobe Holidays, οι οποίες εκτελούν τον κύριο όγκο των εργασιών της εταιρείας. Το σώμα Αδειοδότησης Αερομεταφορών της Βρετανίας ATOL (Air Travel Organisers’ Liscencing) συνέστησε όπως οι δύο θυγατρικές αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Εκατομμύρια χρέη

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πλήγμα για τους εμπορικούς πιστωτές της Golden Sun Leisure, οι οφειλές στους οποίους ανέρχονταν την 30ή Ιουνίου 2004 σε περίπου £4 εκ. Ποσό £1,9 εκ. αντιπροσώπευε οφειλές σε άλλους πιστωτές και οφειλόμενα έξοδα, όπως και προπληρωμές από πελάτες.

Ήδη, όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Φώτης Φωτίου, ο οργανισμός έχει αρχίσει να ενημερώνει σχετικά τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις του κλάδου και έχει ζητήσει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Ανάλογες ενέργειες έχουν ξεκινήσει και από πλευράς τουριστικών συνδέσμων, ώστε τα μέλη τους να διεκδικήσουν την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.

Μετά την αναστολή των εργασιών της εταιρείας, όπως πληροφορείται η StockWatch από έγκυρες πηγές, η ATOL θα αναλάβει την καταβολή των εξόδων των πελατών της Golden Sun που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο για διακοπές.

Τριγμοί και στο ΧΑΚ

Ένας πάντως από τους μεγαλύτερους πιστωτές της εταιρείας, είναι η Aqua Sol Hotel, η οποία διεκδικεί από αυτή το ποσό του £1,3 εκ. Οι δύο εταιρείες, πρέπει να προστεθεί, έχουν κοινούς μεγαλομετόχους. Η αναγγελία της αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Golden Sun στο ΧΑΚ, ήταν αφορμή να απωλέσει 20% ή 1,6 σεντ η αξία της μετοχής της Aqua Sol και να περιοριστεί στα 5,8 σεντ.

Ιστορικό

Η Golden Sun μετατράπηκε το 2000 σε δημόσια εταιρεία και οι μετοχές της εισήχθηκαν στο ΧΑΚ. Κατά την περσινή χρονιά κατέγραψε ζημιές από εργασίες ύψους £6,7 εκατομμυρίων, ενώ το 2002 κέρδη £190 χιλιάδων. Η κατάσταση το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους δεν ανατράπηκε, και η εταιρεία κατέγραψε περαιτέρω ζημιές £400 χιλιάδων. Είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλονται εργασίες οργανωτή που εξειδικεύεται στην Κύπρο, μετά τη Cypriana το 1991.

Του Στέλιου Ορφανίδη