You are here

Προβληματίζουν τους ξενοδόχους τα μηνύματα από τράπεζες

02/10/2020 07:28

Τα μηνύματα από τους επόπτες των τραπεζών για διακοπή των προγραμμάτων αναστολής δόσεων στην Ευρώπη προβληματίζουν τους ξενοδόχους, που ευελπιστούν να πείσουν τον εγχώριο επόπτη και τους τραπεζίτες να επιμηκύνουν το μέτρο αναστολής δόσεων μέχρι το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε ότι από σήμερα τερματίζει την αποδοχή των μέτρων στήριξης με αναστολές δόσεων δανείων και διαμήνυσε ότι οι όποιες ρυθμίσεις για μη πληρωμές δόσεων θα κρίνονται αναλόγως της περίπτωσης.

Με την ανακοίνωση της, η ΕΑΤ μετέφερε το βάρος της συνέχισης της αναστολής δόσεων δανείων στους τραπεζίτες, καθώς θα επιβαρύνουν, πλέον, τους ισολογισμούς τους.

Τα μηνύματα από την ΕΑΤ ήρθαν σε μια δύσκολη συγκυρία για τους ξενοδόχους που ζητούν περαιτέρω ελαφρύνσεις για να μπορέσουν να αποφύγουν την χρεοκοπία.

Καλούν το σύνδεσμο τραπεζών να προχωρήσει σε συνέχιση της αναστολής δόσεων ή να εξεύρει άλλους τρόπους να στηρίξει τους επιχειρηματίες.

«Θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να στηριχθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες όχι μόνο το προσωπικό των ξενοδοχείων διότι αν κλείσουν του χρόνου οι μονάδες δεν θα χρειάζονται ούτε το προσωπικό», δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υπογραμμίζοντας ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα επισκιάζει και το 2021.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι οι επιπτώσεις από την πανδημική κρίσης είναι βαθύτερες υποστηρίζοντας ότι «για να επανέλθουμε σε κανονικά επίπεδα θα μας πάρει μέχρι και 3-4 χρόνια, οπότε θεωρώ ότι επιβάλλεται η επιμήκυνση της αναστολής των δόσεων για τους ξενοδόχους».

Τόνισε ότι «εάν ο σύνδεσμος τραπεζών δεν υιοθετεί την εισήγηση μας για συνέχιση του μορατόριουμ αναστολής των δόσεων και το 2021 τότε εμείς ζητούμε να επεξεργαστεί άλλα συγκεκριμένα μέτρα όπως ελαφρύνσεις στους τόκους, την επαναφορά των κρατικών εγγυήσεων, αναδιαρθρώσεις δανείων σε βάθος 3-4 χρόνων, όχι μόνο για ένα χρόνο, ή άλλες ελαφρύνσεις ώστε να εισέλθουμε στη νέα σεζόν όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, η νέα διεύθυνση του συνδέσμου τραπεζών υπό τον νέο πρόεδρο της Πανίκο Νικολάου, με την οποία είχαν συνάντηση την Τρίτη, δεν προκρίνει την εισήγηση τους.

Πάντως οι ξενοδόχοι δεν ζητούν νέα χρηματοδότηση διότι θα πρόκειται για έμμεσο δανεισμό και δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με νέα δάνεια.

Το 70% των ξενοδοχείων παραμένουν κλειστά για ενάμιση χρόνο

Στο αίτημα των ξενοδόχων για επιμήκυνση του μέτρου αναστολής των δόσεων των δανείων τους, επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, τονίζοντας ότι είναι το πιο βασικό αίτημα που έθεσαν προς τον πρόεδρο του συνδέσμου τραπεζών.

«Εκείνο που ζητά επίμονα η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι η αναστολή των δόσεων των δανείων και το 2021. Είχαμε συνάντηση και με τον διοικητή της ΚΤ και τον σύνδεσμο τραπεζών και θα επιμείνουμε διότι φαίνεται ότι υπάρχει κάποια αντίδραση από τις τράπεζες. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράταση του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι και προς το καλό και της οικονομίας, διότι όπως είπε, εάν δεν βρεθεί λύση και τα δάνεια των ξενοδόχων μετατραπούν σε κόκκινα τότε θα επηρεαστεί και η οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Βαβλίτη, το 70% των ξενοδοχείων έκλεισαν τον Οκτώβριο του 2019 και θα ανοίξουν αρχές Απριλίου το 2021, δηλαδή θα είναι ενάμιση χρόνο κλειστά με ανυπολόγιστες ζημιές.

Της Ηρώς Ευθυμίου