You are here

Στήριξη ξενοδόχων από τράπεζες πριν το restart

08/03/2021 07:24

Ανάσες με αναδιαρθρώσεις, διακανονισμούς και αναστολή δόσεων δίνουν στους ξενοδόχους οι τράπεζες για να απορροφήσουν, λόγω της παρατεταμένης πανδημικής κρίσης τις ζημιές που καταγράφονται στην τουριστική βιομηχανία και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα προσβλέπουν στη θετική αντίδραση και στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες από την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να γίνονται δεκτοί χωρίς τεστ στα αεροδρόμια επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δεδομένου ότι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

«Είναι σημαντικές οι εξελίξεις που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ εξ αφορμής των αποφάσεων της κυπριακής κυβέρνησης για να μην διενεργούνται τεστ στα αεροδρόμια και ήδη άρχισαν δειλά - δειλά να καταγράφονται οι πρώτες κρατήσεις», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Σε ότι αφορά το σκέλος της διαχείρισης των δανείων των ξενοδόχων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ήταν σαφής. Τόνισε ότι οι πλείστες των τραπεζών αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση των μελών του συνδέσμου με θετική προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών καθώς και της αναστολής των δόσεων για εκείνους τους ξενοδόχους που δεν είχαν αξιοποιήσει το πρώτο μορατόριουμ.

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε οι ισολογισμοί κάποιων ξενοδοχείων δείχνουν μερική ρευστοτική ικανότητα, αλλά αν δεν ανακάμψει όπως τόνισε ο τουρισμός, μετά το πρώτο 6μηνο του 2021 τα προβλήματα θα είναι ανυπέρβλητα

Ανώτατα στελέχη τραπεζών, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στη StockWatch τη στήριξη που παρέχει το τραπεζικό σύστημα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εξαιτίας, όπως σημείωσαν, των δραματικών επιπτώσεων που προκαλεί η υγειονομική κρίση.

Βιώνει και ο τραπεζικός τομέας τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας και η στήριξη φερέγγυων δανειοληπτών από την ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι δεδομένη.

Σημείωσε ότι πριν ακόμη εκπνεύσει το μορατόριουμ δόσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είχαν έρθει σε προσωπική επαφή με τον κάθε ξενοδόχο ξεχωριστά, πέραν των επαφών που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται με τους δύο συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να στηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, οι οποίοι ήταν και σύντομα θα γίνουν και πάλι φερέγγυοι χρεώστες. 

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που είχαν μπει σε μορατόριουμ δόσεων προέρχετο από επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό τομέα.

Εκτιμάται ότι το σύνολο των δανείων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεπερνά τα €2 δισ.

Καλή η ανταπόκριση από Βρετανία και Ισραήλ

Συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τη σταδιακή ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας εκφράζει ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος στηρίζει τις θετικές του εκτιμήσεις από τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες κυρίως από την αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης, να δέχεται επισκέπτες από την Αγγλία οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις.

«Η προβολή που έγινε από τα αγγλικά ΜΜΕ, είναι πρωτοφανής και η ευφορία που δημιουργείται δεν θα έλεγα ότι είναι υπερβολική», τόνισε στη StockWatch ο κ. Περδίος.

«Tα μηνύματα και το ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά, που λαμβάνουμε από τουριστικούς πράκτορες σε Αγγλία και Ισραήλ, τα τελευταία 24ωρα είναι πέραν των προσδοκιών μας», σχολιάζει στη StockWatch ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Επεσήμανε ότι σταδιακά οι ξενοδόχοι θα αρχίσουν να βάζουν κλειδί έναρξης των εργασιών τους. Υπολογίζεται, είπε, ότι το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου η μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων θα έχει λειτουργήσει.

Σημείωσε ότι θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για τους ξενοδόχους, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις, η έγκριση του νομοσχεδίου για την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, που είχε απορριφθεί από τη βουλή τον περασμένο Απρίλιο. 

Πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι αναμένουν και τα νέα σχέδια στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, κάτι το οποίο θα επισπεύσει την επαναλειτουργία των μονάδων ενόψει της προοπτικής αρκετοί ισραηλίτες να έρθουν στο νησί περί τα τέλη Μαρτίου με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υφυπουργός Τουρισμού επιβεβαίωσε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ είναι πέραν των προσδοκιών καθώς όπως εξήγησε, τις τελευταίες μέρες αναπτύχθηκε μία δυναμική ενδιαφέροντος από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες για την κυπριακή αγορά.

Σε ότι αφορά τη ρωσική αγορά, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι είναι στις προτεραιότητες του, αλλά θα αναμένει, όπως είπε, την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από το αρμόδιο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Διευκρίνισε ότι στο παρόν στάδιο και δεδομένης της αναμονής των αποφάσεων της ΕΕ δεν θα γίνουν επίσημα διαβήματα στη ρωσική αγορά

Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι από την 1η Απριλίου θα ανοίξει η κυπριακή αγορά με τη διαδικασία των κατηγοριοποιήσεων.

Σημείωσε ότι οι πρώτοι βρετανοί επισκέπτες θα πρέπει να αναμένονται μετά τις 15 Μαΐου, όταν δηλαδή θα αρθεί από τη βρετανική κυβέρνηση η άρση απαγόρευσης εξόδου των άγγλων. 

Πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα της απαγόρευσης που επικρατεί στην αγγλική αγορά, άρχισαν ήδη να γίνονται κάποιες κρατήσεις οι οποίες σταδιακά θα εντείνονται, αν ληφθεί υπόψη το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους τουριστικούς πράκτορες τις τελευταίες μέρες.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να αναμένουμε σημαντικούς αριθμούς αφίξεων πριν από τα μέσα Μαΐου.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται σχεδόν επί καθημερινής βάσης με μεγάλους και μικρούς οργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες από κοινού με τη Hermes Airport σε συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι τέλος Μαρτίου», παρατήρησε.

Εκτιμώ ότι αρχίζει να περνά το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός σε ότι αφορά το υγειονομικό κομμάτι.

«Είναι ενθαρρυντική εκτίμηση του υπουργείου υγείας ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το 60%- 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί», παρατήρησε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Του Λεύκου Χρίστου