You are here

Αναθέρμανση κρατήσεων σε 200 ξενοδοχεία

10/08/2020 07:13

Αναθέρμανση των κρατήσεων από κύπριους παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε 200 περίπου ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν, με τους ξενοδόχους να διεκδικούν μερίδιο από τις ακυρώσεις των κυπρίων μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β’ αλλά και τις προσδοκώμενες αφίξεις από τη Βρετανία.

Την έστω μικρή ώθηση στα εγχώρια ξενοδοχεία δίνει και η βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης καθώς παρουσιάζεται αισθητή μείωση των κρουσμάτων μετά τα πρόσθετα μέτρα που λήφθηκαν.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού τη ζημιά τους, στην Πάφο τον Αύγουστο βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία 60 ξενοδοχειακές μονάδες, σε Αγία Νάπα και Πρωταρά γύρω στις 100, στη Λεμεσό περίπου 15 μονάδες και στη Λάρνακα 30 (δύο μεγάλα ξενοδοχεία και αρκετές μικρότερες μονάδες πέριξ του κέντρου της πόλης).

Τα ξενοδοχεία ανταγωνίζονται με εκατοντάδες επαύλεις, μεμονωμένες κατοικίες και τουριστικά διαμερίσματα τύπου Airbnb, που διεκδικούν το δικό τους κομμάτι από τη μικρή πίτα της εγχώριας αγοράς, η οποία τους καλούς καιρούς μόλις που άγγιζε το 7% του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Φαίνεται να προτιμούνται οι επαύλεις

Η Chief Commercial Officer της Louis Hotels Πόπη Τάντα, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την άποψη ότι οι κύπριοι φέτος δείχνουν να επιλέγουν τις επαύλεις όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς, παρά τις εκπτώσεις μέχρι 40% που υπάρχουν σε ξενοδοχεία.

Σημείωσε εντούτοις ότι «η τοπική αγορά παραδοσιακά θερμαίνεται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου», διευκρινίζοντας ότι «υπό τις περιστάσεις θα έλεγα πως οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας είναι σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο».

Τον Αύγουστο 36 πτήσεις από Jet2

Η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας Tsokkos Hotels, Χρύσω Τσόκκου, ανέφερε ότι «αν και υπάρχουν αρκετές κρατήσεις για το δεκαήμερο του Δεκαπενταυγούστου, την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε μια ανησυχία και σύγχυση λόγω της φημολογίας ότι ενδεχομένως να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, με αρκετούς κυπρίους να ζητούν ακύρωση των κρατήσεων τους».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «προς το τέλος της εβδομάδας συγκρατήθηκαν οι κρατήσεις, οι πλείστες εκ των οποίων είναι για τριήμερο.  Υπάρχουν όμως και οι διήμερες και μονοήμερες κρατήσεις» και επεσήμανε πως η πίτα είναι πολύ μικρή ενώ έχουν επαναλειτουργήσει αρκετά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την κ. Τσόκκου, ο Πρωταράς παραμένει το νούμερο ένα στην προτίμηση της εγχώριας αγοράς ενώ ακολουθεί η Πάφος και μετά η Αγία Νάπα.

Η κ. Τσόκκου παρουσιάστηκε αισιόδοξη όσον αφορά την έναρξη των πτήσεων της εταιρείας ταξιδίων Jet2 από Βρετανία προς τα κυπριακά αεροδρόμια, σημειώνοντας ότι «συνολικά η εταιρεία προγραμμάτισε από διάφορα αεροδρόμια της Βρετανίας 36 πτήσεις. Δηλαδή 17 πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, με την πρώτη στις 17 Αυγούστου και 19 πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου από τις 19 Αυγούστου».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός βρετανών που επιθυμούν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Jet2 και άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες.

Υπάρχει κινητικότητα για τρίτο δεκαήμερο

Ο πρόεδρος του συνδέσμου διευθυντών ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), Χρίστος Αγγελίδης, αναφέρθηκε επίσης στη σύγχυση που προκλήθηκε όταν συζητείτο η πιθανότητα τοπικών περιοριστικών μέτρων με τους πολίτες να ζητούν να ενημερωθούν εάν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους σε ενδεχόμενες ακυρώσεις κρατήσεων.

Όπως είπε, μιλώντας και με άλλα μέλη του συνδέσμου, έχει διαπιστωθεί μια κινητικότητα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή από τις 22 έως τις 30 Αυγούστου, αποδίδοντας το γεγονός στις ακυρώσεις για την Ελλάδα.

Χθες στην Ελλάδα καταγράφηκαν πέραν των 200 κρουσμάτων, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

«Οι κρατήσεις είναι για τρεις και τέσσερις ημέρες», είπε.

Σε αντίθεση με την κ. Τσόκκου,ο κ. Αγγελίδης παρουσιάστηκε συγκρατημένος όσον αφορά τη ροή τουριστών από τη Βρετανία εκφράζοντας τη θέση ότι επειδή η Βρετανία βρίσκεται στην κατηγορία Β’, στην οποία απαιτείται μοριακό τεστ, οι βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν μαζικά σε τεστ.

Ταυτίστηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τη Βρετανία στην κατηγορία Β’, διότι όπως επεσήμανε η χώρα δεν κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή στοιχεία στη Βρετανία χθες καταγράφηκαν 1062 νέα κρούσματα, ο ψηλότερος αριθμός από τα τέλη Ιουνίου.

Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στη μείωση ζημιών

Ο διευθυντής του Amavi Hotel Αλέξης Χρυσοστόμου, του ομίλου Kanika Hotels, είπε ότι υπάρχουν αρκετές κρατήσεις για τρεις και τέσσερις ημέρες και λιγότερες για πέντε ημέρες συμφωνώντας με τους συναδέλφους του ότι πρόκειται για κύπριους που ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Συμφώνησε ακόμη ότι «παρατηρείται μεγάλη ζήτηση στις επαύλεις και μεμονωμένες κατοικίες».

Απέρριψε την πιθανότητα η εγχώρια αγορά να σώσει την παρτίδα για φέτος, τονίζοντας ότι «η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στη μείωση της ζημιάς».

Παρουσιάστηκε επίσης συγκρατημένος κατά πόσο θα υπάρξουν μαζικές αφίξεις από τη Βρετανία σχολιάζοντας την έναρξη των πτήσεων από την Jet2.

Της Ηρώς Ευθυμίου