You are here

Εστιατόρια δύο ταχυτήτων λόγω κρίσης

01/07/2020 07:33

Ανισότητες δημιούργησε η πανδημική κρίση στην αγορά εστίασης, με τους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους στην επαρχία Αμμοχώστου να ξεσηκώνονται αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες πόλεις φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση.

Ο τζίρος στα μόλις 30 από τα 240 εστιατόρια που λειτούργησαν στην επαρχία Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Πρωταρά, Σωτήρα και Λιοπέτρι), φθάνει μόλις στο ένα τρίτο της περσινής χρονιάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Βάσως Ξύδιας.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κ. Ξύδιας, «ολόκληρη η περιοχή είναι σε απελπιστική κατάσταση διότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ντόπιων ώστε να στηριχθεί από μόνης της η περιοχή όπως συμβαίνει στις άλλες πόλεις με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμό».

Συνεχίζοντας εξέφρασε τη διαφωνία των επιχειρηματιών της περιοχής με τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει την χωρητικότητα στο εσωτερικό των υποστατικών στα 75 άτομα και στον εξωτερικό χώρο στα 150. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση έκλεισε τη στρόφιγγα για εμάς, διότι χάθηκε ο Ιούνιος.

«Αναγκαζόμαστε να διώχνουμε κόσμο αντί να δουλέψουμε για να μετριάσουμε κάπως τη ζημιά για τις καθημερινές που δεν κινείται φύλλο στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ξύδια στενεύουν τα περιθώρια και για τους εργαζομένους, το πρόβλημα διαβίωσης τους άρχισε να κορυφώνεται διότι είναι άνεργοι και ζουν με €360 εδώ και μερικούς μήνες.

«Θα βγουν στους δρόμους, θα κατέβουν έξω από το προεδρικό μαζί με τις συντεχνίες τους».
Παρά ταύτα εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Ιούλιο που θα ξεκινήσουν οι άδειες των κυπρίων να αυξηθεί κάπως η κίνηση στην αγορά προσθέτοντας, εντούτοις, ότι «εμείς θέλουμε να δούμε και τουρισμό γιατί τα 200 υποστατικά που παραμένουν κλειστά στηρίζονται κατά 99% στον τουρισμό».

Εξέφρασε επίσης πικρία για τη διάκριση που γίνεται μέσα από τα μέτρα της κυβέρνησης διότι η στήριξη στους χώρους εστίασης είναι μέχρι τέλος Αυγούστου και καλύπτοντας μόνο το 60% του προσωπικού νοουμένου ότι ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί στο 55%, σε αντίθεση με τους ξενοδόχους που το μέτρο ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου με κάλυψη του 90% του προσωπικού μέχρι τέλος Ιουλίου και 50% μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Τουρίστες που ξοδεύουν στα εστιατόρια

Στην άλλη δημοφιλή ακτογραμμή της Κύπρου η εικόνα φαίνεται ότι άρχισε να βελτιώνεται, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του συνδέσμου κέντρων αναψυχής Πάφου Δημήτρης Καλή.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο η κίνηση στα εστιατόρια και γενικά στα κέντρα αναψυχής ήταν πολύ καλύτερη από τα δύο προηγούμενα. Μάλιστα έχουμε υποδεχθεί και τους πρώτους τουρίστες στα εστιατόρια μας οι οποίοι παρήγγειλαν φαγητό που έχει πολύ καιρό να σερβίρουμε.  Μας θύμισαν τις καλές εποχές του τουρισμού. Φαίνεται ότι οι πρώτοι τουρίστες που ήρθαν είναι καλής οικονομικής επιφάνειας».

Και στο διπλανό τουριστικό θέρετρο, την Πόλη της Χρυσοχούς, κυκλοφόρησαν κάποιοι τουρίστες δήλωσε ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου Λάκης Ματθαίου, επισημαίνοντας επίσης ότι την περιοχή επισκέπτονται και ρώσοι επιχειρηματίες που ζουν και εργάζονται στη Λεμεσό και την Πάφο.

Σημείωσε εντούτοις ότι «δουλεύουμε μόνο τα Σαββατοκύριακο ενώ τις καθημερινές υπάρχει απόλυτη σιωπή. Τα Σαββατοκύριακα δεν είναι αρκετός ο χώρος ενώ τις καθημερινές είναι υπεραρκετός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άδικο το νέο πρωτόκολλο του υπουργείου υγείας

Την κάθετη αντίδραση τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής για το νέο πρωτόκολλο του υπουργείου υγείας που αφορά τη λειτουργία των χώρων εστίασης, σύμφωνα με το οποίο ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται σε 100 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 200 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Λεβέντης.

Στην πρώτη του αντίδραση μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι επικρατεί αναστάτωση ανάμεσα στους επιχειρηματίες εστίασης οι οποίοι ετοιμάζουν μέτρα αντίδρασης. 

Σε σχέση με τα μουσικοχορευτικά και νυκτερινά κέντρα, τα οποία ακόμη δεν επαναλειτούργησαν, τόνισε ότι «αναμένουμε οπωσδήποτε ημερομηνία πότε θα λειτουργήσουν. Οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι να κάνουν.  Βρίσκονται σε απόγνωση διότι πληρώνουν πολύ ψηλά ενοίκια χωρίς να έχουν έσοδα, το ίδιο όμως και οι εργαζόμενοι. Υπάρχει κέντρο που απασχολεί μέχρι και 300 άτομα τα οποία σήμερα κάθονται».

Επεσήμανε παράλληλα ότι «η στήριξη που θα τους δώσει η κυβέρνηση θα έχει μηδενική αξία γι’ αυτούς διότι από το Μάρτιο παραμένουν εντελώς κλειστοί ενώ τα καζίνο άνοιξαν», είπε, και διερωτήθηκε αν μόνο από τα κέντρα αναψυχής κινδυνεύει ο κόσμος.

Της Ηρώς Ευθυμίου