You are here

LHH: Καθηλωμένες οι τιμές ξενοδοχείων

23/06/2016 10:00
Oι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν καθηλωμένες, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Lordos Hotels Τάκης Κυριακίδης, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού.

Μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, που υποφέρει παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν σχετικά καθηλωμένες, σε χαμηλά μη ικανοποιητικά από πλευράς επικερδότητας επίπεδα, για παρά πολλά χρόνια, τόνισε.

«Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την τουριστική μας βιομηχανία, αναβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν ακόμη περισσότερο και προσφέροντας ποιότητα στη σωστή τιμή».

Ανέφερε ότι η ευπρόσδεκτη και πολύ σημαντική ουσιαστική αύξηση των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων των τελευταίων χρόνων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα σοβαρά προβλήματα στρατιωτικών διενέξεων, πολιτικών ταραχών, τρομοκρατίας και ασφάλειας σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, σημειώνοντας ότι οι ανταγωνιστικές αγορές όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακάμψουν το συντομότερο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πρόσθεσε, ότι το 2015 ο ευρύτερος τομέας ξενοδοχείων και εστίασης είχε δάνεια περίπου €2 δισ. από τα οποία περισσότερο από €1 δισ. ήταν μη εξυπηρετούμενα.

«Χρειάστηκε να ζήσουμε μια μεγάλη οικονομική καταστροφή για να αναγνωρισθεί και πάλι από όλους η διαχρονικά ζωτική σημασία της τουριστικής βιομηχανίας για την κυπριακή οικονομία. Η τουριστική βιομηχανία διαδραμάτισε, διαδραματίζει και μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταρχικό και ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός αιμοδότης και συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Η συνολική συνεισφορά της (άμεση και έμμεση) στο ΑΕΠ ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 21,7% και εργοδοτεί 28.000 άτομα ή το 7,7% της συνολικής (άμεσης) απασχόλησης.

«Επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση χάραξη και υλοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μιας εθνικής μακροπρόθεσμης τουριστικής στρατηγικής και χαιρετίζουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση. Χαιρετίζουμε επίσης την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας», ανέφερε.

«Ο εφησυχασμός και τα πισωγυρίσματα πρέπει να αποφευχθούν. Τα προβλήματα της εποχικότητας, της ποιότητας και του κόστους του τουριστικού μας προϊόντος όπως και της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση τουριστικών έργων, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και
ορθολογιστικά», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν δυναμικά για την περαιτέρω ανάπτυξη και προσφορά των διαφόρων μορφών τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στα μάτια του επισκέπτη η Κύπρος ολόκληρη είναι
ένα ενιαίο τουριστικό θέρετρο και η καλή ή κακή συμπεριφορά όλων όσων θα συναντήσουν
και η θετική ή αρνητική εικόνα της κάθε γωνιάς της χώρας μας, θα καθορίσουν το μέγεθος της ικανοποίησης του από την επίσκεψή του στο νησί μας».

Προοπτικές

Το 2016 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν κατά
4%. Για τον κυπριακό τουρισμό το 2016 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ.

Τα αποτελέσματα του συγκροτήματος το 2016 με βάση τη μέχρι τώρα χρήση, τις κρατήσεις και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, αναμένεται να είναι καλύτερα από τα καλά
αποτελέσματα του 2015.

Το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη μερισματική πολιτική που καθιέρωσε και
που το συγκρότημα ακολουθεί για πολλά τώρα χρόνια, τα αποτελέσματα του 2015 που
κρίνονται ικανοποιητικά, την προοπτική ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων το 2016 και τη
ρευστότητα του συγκροτήματος, προτείνει να καταβληθεί μέρισμα €0,01 ανά μετοχή, που
ισοδυναμεί σε 2,94% της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος αυξήθηκε το 2015 κατά €381 χιλ. περίπου σε €10,44 εκ. και το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά €121 χιλ. σε €4,76 εκ.

Πραγματοποιήθηκε καθαρό κέρδος πριν τις χρηματοοικονομικές δαπάνες, τις αποσβέσεις, τις
χρεολύσεις και τη φορολογία (EBIDAT) €2,14 εκ. και κέρδος πριν τη φορολογία €769,4 χιλ. και μετά τη φορολογία €615,4 χιλ.

Γ.Χ.