You are here

Lordos: Μεγαλύτερα κέρδη το 2017

22/06/2017 10:24
Τα αποτελέσματα της Lordos Hotels για το 2017, αναμένεται να είναι καλύτερα από τα ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα του 2016, επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Τάκης Κυριακίδης.

Μιλώντας ενώπιον της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του συγκροτήματος του 2016 μας ικανοποιούν, «όμως δεν εφησυχάζουμε».

«Στοχεύουμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Με την προσφορά ενός ακόμη καλύτερου και αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος σε υφιστάμενες αλλά και νέες αγορές. Σε πελάτες που εκτιμούν και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ένα τέτοιο προϊόν. Αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ξενοδοχείων μας για εξυπηρέτηση διαφόρων μορφών τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων του συνεδριακού, αθλητικού, γαμήλιου και εκκλησιαστικού», σημείωσε.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν το 2016 στα €2,5 εκ. σε σύγκριση με €615 χιλ. την προηγούμενη χρονιά.

Το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τη μερισματική πολιτική που καθιέρωσε και που το συγκρότημα ακολουθεί για πολλά τώρα χρόνια, τα αποτελέσματα του 2016 που κρίνονται ικανοποιητικά, την προοπτική ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων το 2017 και την πολύ καλή ρευστότητα του συγκροτήματος, προτείνει να καταβληθεί μέρισμα 2 σεντ ανά μετοχή, που ισοδυναμεί σε 5.88% της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Ο κ. Κυριακίδης, σημείωσε ότι η εταιρεία ανακαινίζει συνεχώς τα ξενοδοχεία της ενώ όπως είπε, «προχωρούμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες συνθήκες ξεκούρασης και διασκέδασης, με τη δημιουργία νέων θεματικών εστιατορίων και μπαρ, την επέκταση των αιθουσών συνεδρίων, την αναβάθμιση των δωματίων, των Spa, των γυμναστηρίων και των γηπέδων τένις».

Προγραμματίζεται επίσης η επέκταση των τριών παραλιακών ξενοδοχείων, Golden Bay και Lordos Beach στη Λάρνακα και Golden Coast στον Πρωτάρα κατά 20% με πολυώροφες αναπτύξεις και έχουν αιτηθεί άδεια, στη βάση του σχετικού κινήτρου αύξησης του συντελεστή δόμησης.

Μέσα στο πλαίσιο της επέκτασης των ξενοδοχειακών μονάδων, θα προχωρήσουν και σε γενικότερη αναβάθμιση τους.

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στην ισχυρή πορεία του τουρισμού το 2016 σημειώνοντας ότι στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων βοήθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η αστάθεια και οι συχνές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Θετικά συνέβαλαν οι πολύ σημαντικές τριετείς συμφωνίες του ΚΟΤ με μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών για στήριξη των προγραμμάτων τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχουν σημαντικές, βάσει στόχων, αυξήσεις στις αφίξεις όχι μόνο στη καλοκαιρινή αλλά και στη χειμερινή περίοδο.

Ανέφερε ότι η παροχή κινήτρων με αύξηση του συντελεστή δόμησης, οδήγησε σε αναβαθμίσεις και επεκτάσεις μεγάλου αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων ύψους € 450 εκ. τα τελευταία 3 χρόνια, που έδωσαν πρόσθετη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και η διατήρηση των τιμών των ξενοδοχείων σε σχετικά λογικά επίπεδα.

Σημείωσε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία ανέρχεται στο 13,2% του ΑΕΠ.

«Η πρόκληση μπροστά μας είναι να μην επαναπαυτούμε. Να μη συμπεριφερθούμε κοντόφθαλμα όπως συνέβη και στο παρελθόν. Να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι την ευθύνη για ανάπτυξη, εμπλουτισμό και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Να προχωρήσουμε τάχιστα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Κύπρος πιο ανταγωνιστική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στις ξένες επενδύσεις. Να ψηφισθεί και να λειτουργήσει το προτεινόμενο υφυπουργείο τουρισμού. Να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό το καζίνο και οι μαρίνες Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Πάφου», τόνισε.

Είπε ότι η ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αφού το 2016 έφτασε μόνο στο 49% του συνόλου των κλινών, σαν αποτέλεσμα του προβλήματος της εποχικότητας και του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός τουριστών, μέχρι και 30%, που επισκέπτονται την Κύπρο δεν διαμένουν σε αδειούχα ξενοδοχεία.

Ο κυπριακός τουρισμός το 2017, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τις ενδείξεις και τον προγραμματισμό των πτήσεων για την Κύπρο, αναμένεται να ξεπεράσει τα ρεκόρ αφίξεων και εισοδημάτων του 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα μεγάλων ποσοστιαίων αυξήσεων στις αφίξεις από τις κυριότερες αλλά και άλλες αγορές μας, την περίοδο χαμηλών πληροτήτων Ιανουαρίου - Απριλίου, με μέσο όρο αύξησης 20%.

Γ.Χ.