You are here

Louis: Ζημιογόνο το 2021, η προσοχή στο 2022

22/10/2021 17:00

Οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι ενθαρρυντικές και η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στο 2022, ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Λούης, Κωστάκης Λοΐζου.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, ανέφερε ότι η φετινή τουριστική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της με πολλές εναλλαγές σεναρίων, όπως lockdowns, διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις σε σχέση με την πανδημία, αλλά και με σημάδια ανάκαμψης κατά τους πιο πρόσφατους μήνες.

«Συγκρινόμενοι με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2021 φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα του κυπριακού τουρισμού, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο κυρίως αγορές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρείται σταθερά ως η κύρια πηγή τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο και τη Ρωσία να ακολουθεί. Έχοντας επιβάλει αυστηρά κριτήρια το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά δεν επέτρεψε στους πολίτες του να ταξιδεύσουν προς το νησί μας, πλήττοντας καίρια την τουριστική μας βιομηχανία. Σε αντίθεση, η Ελλάδα προσελκύει επισκέπτες από διάφορες χώρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρής μείωσης των εσόδων της από τον τουρισμό», τόνισε.

Επεσήμανε ότι οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι ενθαρρυντικές, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις, τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για ολόκληρο το 2021 αναμένεται να είναι ζημιογόνα για δεύτερη συνεχή χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας.

«Η προσοχή όλων μας όμως στρέφεται τώρα στο 2022. Το 2020 και το 2021 ήταν μεν δύσκολες χρονιές με πρωτόγνωρες συνθήκες, όμως διδαχθήκαμε απ’ αυτές και αποκτήσαμε εμπειρίες και γνώσεις για το μέλλον. Ο κορωνοϊός έχει πλήξει βαρύτατα την παγκόσμια οικονομία και φαίνεται πως θα συνεχίσει να δημιουργεί σε κάποιο βαθμό αβεβαιότητα για το μέλλον, μέσω των μεταλλάξεων και αναζωπυρώσεων. Ελπίζουμε όμως ότι η τουριστική σεζόν του χρόνου θα είναι πολύ πιο ομαλή από τη φετινή, χωρίς να αναμένουμε βεβαίως ότι θα φτάσει στα επίπεδα του 2019. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το 2023 και μετέπειτα. Όλα αυτά φυσικά είναι προκαταρκτικές προβλέψεις. Γι’ αυτό προχωρούμε πολύ προσεκτικά και με σύνεση», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για περιορισμό των εξόδων και δαπανών, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε όπου είναι δυνατόν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, σε διάφορα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

«Επειδή ο κλάδος του τουρισμού ήταν και παραμένει νευραλγικός τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, θα πρέπει όσοι δραστηριοποιούμαστε σ’ αυτόν να βρούμε τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε, εργαζόμενοι σκληρά, προσπαθώντας πάντοτε να βελτιωνόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που εμφανίζονται. Στόχος μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Διαισθανόμενοι την ευθύνη μας προς το ανθρώπινο δυναμικό μας αλλά και πρωταρχικά προς εσάς τους μετόχους μας, προχωρούμε με πείσμα και αισιοδοξία, αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις και τις τάσεις στον τομέα μας αλλά και ευρύτερα στις διεθνείς οικονομίες», επεσήμανε.

Αναζήτηση κεφαλαίων για Celestyal

Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της απομόχλευσης μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ότι μείωσε σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο της εταιρείας.

«Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις που αφορούν στον διαχωρισμό της ιδιοκτησίας από την διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων ήμασταν σε καλύτερη θέση να χειριστούμε τα πολλαπλά προβλήματα που επεσώρευσε η πανδημία, σημαντικότερο εκ των οποίων ήταν η κάθετη μείωση των εισοδημάτων και της ζήτησης», σημείωσε.

«Ο τουρισμός και το ταξίδι δέχθηκαν καίρια πλήγματα από την πανδημία και η επάνοδος στην κανονικότητα ή τουλάχιστον στους αριθμούς του 2019 θα είναι, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι σήμερα, μια επίπονη διαδικασία για την οποία απαιτείται υπομονή, μεθοδικότητα και η συνεργασία όλων», είπε.

«Εμείς ευελπιστούμε ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021, που με τη σειρά του παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με το 2020. Είναι επομένως σημαντικό να γίνονται προσεκτικά και μελετημένα βήματα, χωρίς η επιχείρηση να αναλαμβάνει σοβαρούς κινδύνους αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί την ευελιξία της για να μπορεί να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς όπως αυτές διαμορφώνονται, πολλές φορές σε μικρά χρονικά διαστήματα», ανέφερε.

Η Celestyal Cruises, η οποία είχε για το 2017, 2018 και 2019 πραγματοποιήσει μια σοβαρή αύξηση στην κερδοφορία της με παράλληλη μείωση του δανεισμού της, διέκοψε τις κρουαζιέρες της τον Μάρτιο του 2020 ενώ για το 2021 επαναδραστηριοποιήθηκε μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Οι πολύ μεγάλες ζημιές που υπέστη η Celestyal το 2020 και το 2021 δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο άρχισε προσπάθειες για εξεύρεση χρηματοδότησης και κεφαλαίων για την Celestyal, η οποία ας σημειωθεί σήμερα δεν έχει εξωτερικό δανεισμό. Οι προσπάθειες αυτές ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ευελπιστούμε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα ευοδωθούν», τόνισε ο κ. Λοΐζου.

Το ενοποιημένο καθαρό κέρδος μετά τη φορολογία που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας ανήλθε το 2020 στα €12,8 εκατ., σε σύγκριση με €18,2 εκατ. κατά το 2019.

Γ.Χ.