You are here

Με μηδενικές κρατήσεις για τα Χριστούγεννα φεύγει το 2020

22/12/2020 06:00

Στις λιγοστές τουριστικές μονάδες που παραμένουν ανοικτές τα φετινά  Χριστούγεννα, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 20, οι κρατήσεις είναι μηδενικές δηλώνουν παράγοντες της βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, αναμένεται μια υποφερτή τουριστική σεζόν, το νέο χρόνο. Διευκρινίζουν επίσης ότι η πλειοψηφία των τουριστικών μονάδων που παραμένει σε λειτουργία είναι είτε στη Λευκωσία που δεν στηρίζονται στον τουρισμό, είτε στα ορεινά που προσελκύουν κατά κύριο λόγο εγχώριο τουρισμό, είτε στις πόλεις επειδή δουλεύουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια τους.

Στόχος μια υποφερτή σεζόν το 2021

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ακόμη και αυτά που σχετίζονται με το εμβόλιο που αναμένουμε όλοι μας με αγωνία, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Στόχος είναι να έχουμε μια υποφερτή τουριστική σεζόν το 2021».

«Κρατάμε μικρό καλάθι», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις για τη νέα σεζόν ενώ η αγωνία εντείνεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουμε επισκέπτες από τη Βρετανία λόγω των μέτρων που ισχύουν στην ίδια τη χώρα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «από το Μάρτιο και με τη συμβολή του νέου πλαισίου κατηγοριοποίησης των χωρών θα υπάρξει σημαντική ροή τουριστών με απώτερο σκοπό να έχουμε μια υποφερτή χρονιά το 2021. Από τις πρώτες επαφές που είχαμε με τους τουριστικούς πράκτορες φαίνεται ότι είναι διάχυτη η επιθυμία για ταξίδι από όλες τις βασικές αγορές μας, Βρετανία, Ρωσία, Σουηδία, Ισραήλ και άλλες, παρ’ όλα αυτά όμως, κρατούμε μικρό καλάθι διότι με τα δεδομένα που επικρατούν δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν η επιθυμία θα μετουσιωθεί και σε αριθμούς επισκεπτών».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκφράσει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα διότι επικρατεί ακόμη σύγχυση γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Εικάζω ότι αυτό θα αργήσει ακόμη διότι υπάρχει η πιθανότητα ότι εάν είναι θετικός κάποιος στον κορωνοϊό να μπορεί να τον μεταδώσει ακόμη και αν έχει εμβολιασθεί κάτι που θα διαφανεί στους αμέσως επόμενους μήνες, μετά που θα εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός σε διεθνές επίπεδο».

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το νέο πλαίσιο της κατηγοριοποίησης των χωρών επειδή θα εφαρμοσθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και θα αφορά όλες τις χώρες έτσι δεν θα δημιουργεί πλεονεκτήματα σε μια χώρα σε βάρος της άλλης όπως έγινε το φετινό καλοκαίρι που αρκετοί ανταγωνιστικοί προορισμοί δέχθηκαν τουρισμό από τη Βρετανία, τη Ρωσία και τις Σκανδιναβικές χώρες σε βάρος της Κύπρου και άλλων χωρών επειδή εφάρμοζαν λιγότερο αυστηρό σύστημα κατηγοριοποίησης των διαφόρων χωρών.

Ο κ. Ρουσουνίδης, εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων για τη διαφοροποίηση του ωραρίου στα τελευταία μέτρα σύμφωνα με τα οποία οι ένοικοι στα ξενοδοχεία δικαιούνται να βρίσκονται στο εστιατόριο μέχρι τις 9 η ώρα το βράδυ από τις 10:30 που ίσχυε προηγουμένως. «Στην ουσία είναι σαν να διώχνεις και τον τελευταίο τουρίστα από το ξενοδοχείο», είπε.

Αναμένουμε να δούμε πόσες εταιρείες επιβίωσαν

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, εξέφρασε αμφιβολίες αν τελικά παρέμειναν σε λειτουργία έστω και 20 μονάδες επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία αφορά μικρές τουριστικές μονάδες διάσπαρτες σε όλες τις πόλεις και στα ορεινά.

Χαρακτήρισε τη χρονιά που τελειώνει ως μια από τις χειρότερες για την τουριστική βιομηχανία λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις στα ξενοδοχεία τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διότι ο κόσμος είναι φοβισμένος με τους αριθμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά».

Όσον αφορά τη σεζόν του 2021 είπε ότι υπάρχουν κάποιες κρατήσεις στα ξενοδοχεία αλλά τα πάντα είναι ρευστά, δεν αναμένουμε πλήρη ανάκαμψη τη νέα σεζόν αλλά σίγουρα μια καλύτερη χρονιά από τη φετινή, νοουμένου ότι θα εμβολιασθεί η πλειοψηφία των πολιτών σε διεθνές επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι και δεν θα υπάρξουν νέες αρνητικές ανατροπές. «Θα πρέπει επίσης να αναμένουμε να δούμε πόσες επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες και διοργανωτές ταξιδιών, επιβίωσαν από την πρωτόγνωρη κρίση και παραμείναν ανοικτές και για τον επόμενο χρόνο», είπε.

Ανάκαμψη όχι πριν το 2023

Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, ο ρυθμός ανάκαμψης των ταξιδιών και του τουρισμού το 2021 θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός, παγκοσμίως, καθώς και από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης, το μερίδιο του εγχώριου και του διεθνούς τουρισμού, ο λόγος που ταξιδεύει κάποιος και ο τρόπος του ταξιδιού. Προβλέπει επίσης μια πιθανή επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα, όχι πριν από το 2023.

Ο καναδικός οίκος αναφέρει επίσης ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 79% στην Ισπανία, κατά 77% στην Ελλάδα και τη Μάλτα, κατά 76% στην Πορτογαλία και κατά 84% στην Κύπρο την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Της Ηρώς Ευθυμίου