You are here

Μετά το Νοέμβριο κατεβάζουν ρολά τα ξενοδοχεία

08/11/2021 07:25

Η αυξημένη μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση κρατά ανοικτές τις πόρτες των πλείστων ξενοδοχείων μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Μετά το Νοέμβριο η σεζόν αναμένεται να ρίξει αυλαία με το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων να κλείνει για τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Ρουσουνίδης αναφέρθηκε στο επιχορηγημένο σχέδιο του υφυπουργείου Τουρισμού το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι και το Μάρτιο 2022, εξηγώντας ότι τις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τα ξενοδοχεία που θα υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κατά κύριο λόγο θα ενταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά και στις πόλεις Λευκωσία και Λεμεσό».

Πρόσθεσε ότι αν και το σχέδιο αποτελεί ένα καλό κίνητρο για κάποιες μονάδες, ώστε να παραμείνουν ανοικτές και τους χειμερινούς μήνες, «δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλος ο αριθμός, διότι τα πάγια κόστη είναι τεράστια, ενώ η τουριστική εισροή από το εξωτερικό θα είναι πάρα πολύ χαμηλή».

Περιορισμένη η οικονομική συμβολή του σχεδίου

Ο κ. Ρουσουνίδης, θέλοντας να καταδείξει τη συμβολή του σχεδίου στη βιομηχανία, επεσήμανε ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που το σχέδιο αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τους πολίτες οι επιχορηγήσεις έφθασαν περίπου στα €3,5 εκ.

«Ουσιαστικά τα έσοδα στις ξενοδοχειακές μονάδες κυμάνθηκαν γύρω στα €10 εκ., ενώ τους αντίστοιχους μήνες (Ιούλιο- Αύγουστο) του 2019 είχαμε έσοδα πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεται κάποιος το πόσο συμβάλλει, τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι, το συγκεκριμένο σχέδιο», είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι στη νέα περίοδο εφαρμογής του σχεδίου, το πλαφόν τιμών διανυκτέρευσης, από €80 έχει μειωθεί στα €70, ενώ το ποσοστό επιδότησης είναι στο 25% από 35% προηγουμένως».

Ουσιαστικά, διευκρίνισε, «η επιχορήγηση ανέρχεται περίπου στα €35 ανά άτομο με πρόγευμα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όσες φορές επιθυμούν».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν

Όσον αφορά τη νέα σεζόν ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τους τουριστικούς εταίρους, είναι ότι προβλέπεται μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα όσον αφορά την πανδημική κρίση.

«Η αισιοδοξία μας ενισχύεται και από την πολύ καλή τουριστική κίνηση που είχαμε το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και από τις προσδοκίες που δημιουργεί η ικανοποιητική εισροή τουριστών από νέες αγορές όπως την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Πρόσθεσε ότι για τις εν λόγω αγορές, «με στοχευμένες ενέργειες θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η εισροή τουριστών, διότι δεν πρέπει το τουριστικό προϊόν μας να εξαρτάται μόνο από δύο αγορές».

Της Ηρώς Ευθυμίου