You are here

Μέτρα Louis για αντιμετώπιση «φουρτούνας»

17/10/2011 07:02
Ρότα για ήρεμα νερά επιχειρεί να βάλει η Louis με μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διάθεση στοιχείων ενεργητικού, τη μείωση του προσωπικού και τον περιορισμό του δανεισμού.

Η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία της Κύπρου βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης το τελευταίο διάστημα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησης της αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργεί ο σχετικά ψηλός δανεισμός και η ζημιογόνα πορεία των τελευταίων ετών.

Η εταιρεία ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της και σταχυολογεί τους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί να περιορίσει τις αρνητικές συνθήκες που έχουν δημιουργεί στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

«Τα σημεία των καιρών επιβάλλουν την λήψη μέτρων από όλους», αναφέρει στη StockWatch ο Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων της εταιρείας, Κώστας Χατζημάρκος.

«Προχωρούμε με αποτελεσματικά μέτρα που μας καθιστούν ακόμα πιο δυνατούς στην αντιμετώπιση της φουρτούνας που όλοι βιώνουμε και μας βάζουν σε ρότα προς ήρεμα νερά», λέει.

Η αναδιοργάνωση της Louis έγινε υπό την επαγγελματική καθοδήγηση της PWC του Μαϊάμι των ΗΠΑ, που εξειδικεύεται στον τομέα κρουαζιέρας.

Στη βάση του σχεδιασμού που εκπόνησε η τουριστική εταιρεία, επιχειρείται η μείωση του γραφειακού χώρου και του ανθρωπίνου δυναμικού εκεί που είναι αναγκαίο.

«Με τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα κεντρικά μας γραφεία και τη διαχείριση του στόλου της Louis Cruises να πραγματοποιείται από το Louis Building στον Πειραιά, χρειαζόμαστε πολύ λιγότερο χώρο για στέγαση της εταιρείας στη Κύπρο».

«Επίσης, η Louis Hotels διαθέτει κατάλληλο γραφειακό χώρο στο ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia στη Λευκωσία, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει ενοίκιο».

Μέρος του ανασχεδιασμού της εταιρείας, περιλαμβάνει και τον τερματισμό της ενοικίασης των κεντρικών γραφείων της Louis, κίνηση που έδωσε τροφή για ποικίλα σχόλια και φήμες στην αγορά.

Ο κ. Χατζημάρκος απαντά: «Θεωρήθηκε λογικό να τερματίσουμε την ενοικίαση του παρόντος κτιρίου που ανήκει στον κύριο μέτοχο του Ομίλου κ. Κωστάκη Λοΐζου, εξοικονομώντας έτσι ένα σοβαρό ποσό ετησίως. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Λοΐζου εξετάζει διάφορες επιλογές για αξιοποίηση του ακινήτου του, δηλαδή την ενοικίαση ή και την πώληση του».

Όσον αφορά την πώληση πλοίων, ο εκπρόσωπος της εταιρείας επισημαίνει το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου που εξήγγειλε τα τελευταία χρόνια, το οποίο «υλοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με την αγορά κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς όπως το Louis Cristal και το Louis Majesty».

«Κρουαζιερόπλοια παλαιότερης γενιάς, που εξυπηρέτησαν τη Louis Cruises για πολλά χρόνια, όπως το Emerald και το Sapphire για παράδειγμα, δεν έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα της εταιρείας για την επερχόμενη σεζόν και ως εκ τούτου είναι διαθέσιμα για ναύλωση ή πώληση».

Στις προσπάθειας που γίνονται για μείωση του δανεισμού της Louis, που ξεπερνά το €0,5 δισ., εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων με διατήρηση της διαχείρισής τους.

«Η Louis Hotels, εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τη διεθνή τάση που χαρακτηρίζει όλες τις αλυσίδες ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, να επικεντρωθεί στη διαχείριση και όχι την ιδιοκτησία μονάδων, εκποιώντας κάποια ακίνητα αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα τη διαχείριση τους. Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί δύο στόχους, αφού αφενός μειώνει το δανεισμό και αφετέρου δεν επηρεάζει τα εισοδήματα και τη λειτουργία της εταιρείας».

«Οι σκέψεις αυτές αφορούν μόνο δύο ή τρία ακίνητα το πολύ από το σύνολο των 19 ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σε κάθε περίπτωση η Louis Hotels θα αξιολογήσει τυχόν προσφορές από ενδιαφερόμενους αγοραστές, διασφαλίζοντας πάντοτε τα συμφέροντα της. Θα αναφέρουμε μόνο μία περίπτωση ακινήτου, αυτή του Αγίου Ηλία στον Πρωταρά, όπου η μονάδα είναι αδρανής από το 2007 και ως εκ τούτου η πιθανή πώληση της ως ακινήτου σε μια προνομιακή τουριστική περιοχή της Κύπρου εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους και τα συμφέροντα της εταιρείας».

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις σχέσεις της εταιρείας με τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι είναι εξαίρετες. Παραδέχεται ωστόσο ότι λόγω της κρίσης, οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις δανειοδοτήσεις.

«Οι τράπεζες στην Ευρώπη, και βεβαίως η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, έχουν περιορίσει σημαντικά τις νέες χρηματοδοτήσεις είτε για έργα ανάπτυξης, είτε για παροχή κεφαλαίου κίνησης, τόσο σε υφιστάμενους πελάτες τους όσο και σε νέες επιχειρήσεις. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και πιέσεις στην αγορά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, κάτι που όλες οι επιχειρήσεις βιώνουν», αναφέρει.

«Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες του Ομίλου επικροτούν τα μέτρα που η εταιρεία λαμβάνει, τόσο όσον αφορά τη μείωση του δανεισμού όσο και στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη μείωση των εξόδων, την ευελιξία που χαρακτηρίζει πλέον την εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση και γενικότερα την πορεία εξυγίανσης που όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν».

Της Γεωργίας Χαννή