You are here

Οι ξενοδόχοι στηρίζουν το έκτακτο σχέδιο του υφυπουργείου

08/09/2020 07:22

Από τις περίπου 200 ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν τις πύλες τους μετά το lockdown, γύρω στις μισές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υφυπουργείου τουρισμού για συμμετοχή στο έκτακτο σχέδιο ενθάρρυνσης για διακοπές στην Κύπρο, τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Το υφυπουργείο τουρισμού χθες απεύθυνε δεύτερη πρόσκληση για συμμετοχή περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων στο σχέδιο και όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, από την πρώτη ώρα αρκετοί ξενοδόχοι που διατηρούν ανοικτές τις μονάδες τους εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο σχέδιο. 

«Θεωρώ πολύ ικανοποιητικό τον αριθμό των 96 μονάδων που ήδη δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο, εντούτοις τώρα με τη δεύτερη πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, επειδή τα μέτρα στήριξης του υπουργείου εργασίας προς τους ξενοδόχους είναι αρκετά ικανοποιητικά και η επιδότηση είναι η ίδια για όλους τους ξενοδόχους, είτε είναι ανοικτοί είτε είναι κλειστοί, το σχέδιο αποτελεί ένα κίνητρο για όσους έχουν ανοίξει να παραμείνουν ανοικτοί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Τοποθετώντας όμως τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση διευκρίνισε ότι «η μέχρι στιγμής αρνητική εικόνα της τουριστικής σεζόν δεν ανατρέπεται μέσα από το σχέδιο του υφυπουργείου, ούτε και από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις».  «Μάλλον πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη των ξενοδόχων προς τα σχέδια της κυβέρνησης ως μια πράξη ανταπόδοσης για την στήριξη από το υπουργείο εργασίας».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «όταν ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων διαθέτει €80 ένα δίκλινο δωμάτιο με πρόγευμα, αντιλαμβάνεστε ότι μάλλον πρόκειται για στήριξη του σχεδίου από τους ξενοδόχους, και όχι αντιστρόφως».

Το σχέδιο αφορά μόνιμους κάτοικους Κύπρου, και όπως αναφέρεται για το μήνα Σεπτέμβριο η ανώτατη τιμή είναι €80 με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ, για το μήνα Οκτώβριο €70 με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ και για το μήνα Νοέμβριο €60 με πρόγευμα για δίκλινο δωμάτιο ανά βράδυ.

Πρόσθετα, το σχέδιο προβλέπει την κάλυψη του 25% του κόστους διαμονής από το υφυπουργείο, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για παιδιά, που θα διαμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.
Σύμφωνα με τη πρόσκληση, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμμετοχής στο σχέδιο είναι η Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι τις 13:00.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση συμμετοχής τους εμπρόθεσμα, δεδομένου ότι δεν θα γίνονται αποδεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις.

Οι πρόσθετες επιχειρήσεις που θα εγκριθούν θα μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο από τις 18.9.2020.

Της Ηρώς Ευθυμίου