You are here

Πάει και ο Αύγουστος στα ξενοδοχεία

05/08/2020 07:24

Τη χειρότερη κατάσταση μετά το lockdown βιώνουν οι ξενοδόχοι την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, ειδικότερα στη Λεμεσό, λόγω των μαζικών ακυρώσεων που προκαλεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.  Οι ξενοδόχοι που άνοιξαν τις μονάδες τους για να υποδεχθούν τουρίστες και ντόπιους, κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις, καθώς η εικόνα που υπήρχε πριν λίγες μέρες, άλλαξε δραματικά.

Τραγική η κατάσταση στη Λεμεσό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού Χάρη Θεοχάρους, η κατάσταση στη Λεμεσό είναι τραγική.  Στην κοινότητα επικρατεί πανικός, οι κύπριοι σπεύδουν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία και κανένας δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της κατάστασης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Θεοχάρους δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη συνετή στάση των ξενοδόχων της πόλης οι οποίοι όπως είπε τηρούν κατά γράμμα τα πρωτοκολλά, για να προσθέσει ότι «το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα αντέξουν να παραμείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία.  Διότι με τα μέτρα που επιβλήθηκαν υπάρχει ένα έμμεσο lockdown στη Λεμεσό με την κατάσταση πλέον στα ξενοδοχεία να είναι τραγική».

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρους, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κενά στη διαδικασία που ακολουθείται στα αεροδρόμια για όσους επαναπατρίζονται ή για τους κύπριους που έρχονται από το εξωτερικό. Διότι όπως είπε, θα πρέπει να προσκομίζουν το τεστ μαζί τους και όχι να διενεργείται στο αεροδρόμιο, διότι εάν το πρώτο τεστ που γίνει σε κάποιο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία είναι καθαρό και αργότερα εμφανίσει συμπτώματα στο μεσοδιάστημα θα έχει σκορπίσει ήδη τον ιό μέσα στην κοινότητα.

Δεν είδαμε ούτε ένα βρετανό τουρίστα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το Σάββατο ήρθαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας 700 άτομα από τη Βρετανία και 788 στο αεροδρόμιο της Πάφου, όμως κανένας ξενοδόχος δεν φιλοξένησε βρετανό τουρίστα ανέφερε το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Μάριος Πολυβίου, σημειώνοντας ότι «μιλήσαμε με πάρα πολλούς ξενοδόχους και η απάντηση ήταν ίδια: Κανένας βρετανός τουρίστας», επεσήμανε.

Στη Λάρνακα είπε, έχουν επαναλειτουργήσει 30 μονάδες ενώ παραμένουν κλειστές άλλες 13, με τις κρατήσεις εντούτοις να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυρίως τις καθημερινές.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 10% ή 20% τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν μετά τέλος των διακοπών των κυπρίων», είπε.

Επεσήμανε ότι «η ξενοδοχειακή βιομηχανία διέρχεται τη χειρότερη της φάση μετά το lockdown.  Οι κρατήσεις από τη Βρετανία ακυρώνονται συνεχώς και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν μετά τις 15 Αυγούστου οι τουριστικοί πράκτορες θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Βρετανία προς την Κύπρο, διότι συνεχώς διαφοροποιούν τη θέση τους».

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε επίσης ότι μετά τις εξάρσεις των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων επικρατεί ανησυχία και εξέφρασε την άποψη ότι στα νυκτερινά κέντρα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ξενοδοχειακές μονάδες που τηρούνται κατά γράμμα τα πρωτόκολλά.  Μάλιστα όπως είπε, στο πλαίσιο της εφαρμογής των πρωτοκόλλων το προσωπικό των ξενοδοχείων υποβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ.

Με τα σημερινά δεδομένα τα ξενοδοχεία θα κλείσουν 

Απογοήτευση επικρατεί και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου Δώρος Τάκας, διότι όπως διευκρίνισε, οι προσδοκίες για καλύτερες πληρότητες τον Αύγουστο έχουν εξανεμισθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του μήνα.

«Οι τρεις πρώτες ημέρες του Αύγουστου μπορώ να πω ότι ήταν χειρότερες από τις αντίστοιχες του  Ιουλίου.  Ευελπιστούμε εντούτοις ότι από την άλλη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν οι διακοπές των κύπριων θα έχουμε μεγαλύτερης διάρκειας κρατήσεις».

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι τα υγειονομικά πρωτοκολλά τηρούνται πλήρως στα ξενοδοχεία διότι στο κάθε τμήμα ξεχωριστά υπάρχουν οι διευθυντές που παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων σε αντίθεση με τη χαλάρωση των μέτρων που παρατηρείται στα νυκτερινά κέντρα που διαθέτουν και ζωντανή μουσική.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην έρθουν τα πάνω κάτω και να χαθούν και οι ελάχιστες κρατήσεις που υπάρχουν για τον Σεπτέμβριο διότι όλα τα ξενοδοχεία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο από το τέλος Αυγούστου.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς από το περασμένο Σάββατο είπε ότι «είχαμε τις πρώτες πτήσεις από τη Βρετανία όμως από τους περίπου 1400 που ήρθαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου κανένας δεν κατέληξε σε κάποιο ξενοδοχείο όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι. Προφανώς θα πρόκειται για ελληνοκύπριους που διαμένουν στη Βρετανία και πηγαινοέρχονται ή βρετανούς που διαμένουν στην Κύπρο».

Με το βλέμμα στραμμένο στην εγχώρια αγορά

Προβληματισμός επικρατεί και ανάμεσα στους ξενοδόχους της Πάφου, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης, οι πληρότητες του πρώτου Σαββατοκύριακου του Αυγούστου ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρότητες του Ιουλίου.

Εξέφρασε εντούτοις την προσδοκία ότι από την ερχόμενη εβδομάδα που θα ξεκινήσουν τις διακοπές τους οι κύπριοι να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Πάντως, όπως είπε, τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια με αυτά του Ιουλίου, ο οποίος ήταν χάλια με τις πληρότητες να ανέρχονται μόλις στο 10% τις καθημερινές και γύρω στο 50% τα Σαββατοκύριακα. Οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο διότι επαναλειτούργησε ακόμη ένας μικρός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων έτσι η πίτα τεμαχίζεται σε ακόμη πιο μικρά κομμάτια.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, «αν αφαιρέσουμε το πρώτο τρίτο του Αυγούστου το οποίο θα είναι μέτριο και το τελευταίο τρίτο που θα είναι χάλια γιατί τελειώνουν οι διακοπές των κυπρίων, μένουν μόνο 10 μέρες για να υπάρξει κινητικότητα στα ξενοδοχεία. Άρα ο μέσος όρος είναι πάρα πολύ χαμηλός».

Καταθέτοντας αυτή του σκέψη είπε ότι «αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τον Σεπτέμβριο τότε θα σκεφτούμε εάν θα παραμείνουμε ανοικτοί».

Εξηγώντας το λόγο που ανοίγουν τα ξενοδοχεία παρά τις χαμηλές πληρότητες είπε ότι «κάθε μονάδα που παραμένει κλειστή δημιουργεί πάγια έξοδα τα οποία κυμαίνονται ανάλογα από το μέγεθος της, από €50 χιλ. έως €150 χιλ. το μήνα.  Ως εκ τούτου, οι επιχειρηματίες επιλέγουν να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους σε μια προσπάθεια μετριασμού της ζημιάς τους».

Της Ηρώς Ευθυμίου