You are here

Πλαίσιο λειτουργίας σκαφών αναψυχής και water sports

20/06/2021 06:30

Στην έκδοση νέας εγκυκλίου με τα πρωτόκολλα λειτουργίας επιβατικών σκαφών και επιχειρήσεων θαλάσσιων αθλημάτων προχώρησε στις αρχές Ιουνίου το υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Η εγκύκλιος που δίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και διαχείριση του Covid-19 σε πλοία, γιοτ, σκάφη αναψυχής και θαλάσσια σπορ, ώστε τόσο Κύπριοι πολίτες όσο και οι τουρίστες στην χώρα μας να απολαύσουν το μπάνιο και τα παιχνίδια στην θάλασσα, αλλά και τις βόλτες με διάφορα σκάφη με ασφάλεια, τέθηκε ήδη σε εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες σκαφών εμπορικής ή ιδιωτικής χρήσης χωρητικότητας μέχρι 500gt, το υφυπουργείο τονίζει τα ακόλουθα:

- Ο επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών σε ακτοπλοϊκά επιβατηγά σκάφη περιλαμβανομένων των μικρών επιβατηγών, σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας και μεταφοράς δυτών, περιορίζεται στο 75% σε σχέση με το πιστοποιητικό ασφαλείας.

 Προσθέτει ότι ο αριθμός επιβατών είναι δυνατό να ανέλθει στους 150 συν πλήρωμα, μετά από έγκριση του υφυπουργείου Ναυτιλίας, εφόσον η κατασκευή του σκάφους το επιτρέπει, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

- Οι επιβάτες θα κάθονται με κενό κάθισμα μεταξύ τους. Εξαιρούνται τα ζευγάρια και οι οικογένειες ή ομάδες μέχρι 10 ατόμων οι οποίες μπορούν να κάθονται χωρίς κενό κάθισμα μεταξύ τους.

- Η δραστηριότητα των σκαφών ακολουθεί το απαγορευτικό κυκλοφορίας όπως αυτό ορίζεται στο Διάταγμα. Απαγορεύεται δηλαδή ο απόπλου και η κατάπλους των σκαφών σε λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες κατά τη διάρκεια της νύκτας και ποιο συγκεκριμένα των ωρών απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως ορίζεται από το διάταγμα του υπουργείου Υγείας.

- Στους κλειστούς χώρους του σκάφους οι οποίοι χρησιμοποιούνται από επιβάτες, θα πρέπει να τηρείται ο κανόνας 1 άτομο για κάθε 2 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβανομένου και του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι οι χώροι που βρίσκονται άνω του καταστρώματος, στους οποίους δεν υπάρχει κλιματιστική εγκατάσταση και που υπάρχουν επαρκή ανοίγματα σε τρεις πλευρές, τουλάχιστον στο 25% της συνολικής επιφάνειας, θεωρούνται ανοικτοί εφόσον έχει εξασφαλιστεί σχετική βεβαίωση από το υφυπουργείο Ναυτιλίας.

- Όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών θα πρέπει να κατέχουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού.

Επίσης, μπορούν να κατέχουν αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του covid-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης.

-Στο ενδεχόμενο που το πλήρωμα διαμένει στο σκάφος θα πρέπει να υπάρχει τουαλέτα αποκλειστικής χρήσης.

Επιχειρήσεις θαλασσίων αθλημάτων

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ (water sports), η εγκύκλιος αναφέρει ότι επιτρέπεται η επιβίβαση μέχρι δέκα ατόμων της ίδιας ομάδας στα σκάφη ενοικίασης (ταχύπλοα σκάφη κατηγορίας Β), εκτός αν ο μέγιστος αριθμός επιβατών σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας είναι μικρότερος.

-Επιτρέπεται επίσης η μεταφορά μέχρι δέκα ατόμων της ίδιας ομάδας (περιλαμβανομένου του πληρώματος) εκτός αν η ισχύουσα χωρητικότητα είναι μικρότερη, σε σκάφος που σύρει αλεξίπτωτο και σε σκάφος που σύρει αντικείμενα επιφανείας.

- Η ενοικίαση Jet ski επιτρέπεται για χρήση μέχρι δύο άτομα, τα οποία όμως θα πρέπει να ανήκουν στην ίδια ομάδα. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η οδήγηση από υπάλληλο της εταιρείας μαζί με πελάτη ως επιβάτη.

- Στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών θα τηρούνται όλα τα μέτρα αποστασιοποίησης και ατομικής προστασίας που ισχύουν για τις επιχειρήσεις εξυπηρέτησης κοινού.

Τα σκάφη θα απολυμαίνονται καθημερινά, ενώ τα ατομικά σωσίβια, τα πλευστικά βοηθήματα και ο εξαρτισμός ιπτάμενου αντικειμένου που χρησιμοποιούνται από τους πελάτες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.

Ναύλωση σκαφών αναψυχής

Αναφορικά με τη ναύλωση σκαφών αναψυχής ή χρήση ιδιόκτητου σκάφους αναψυχής ή και ναύλωση σκάφους αναψυχής από προσωρινούς επισκέπτες η εγκύκλιος επισημαίνει τα ακόλουθα:

-Το σκάφος που θα ναυλωθεί πρέπει να είναι εγγεγραμμένο στο Κυπριακό Νηολόγιο. Είναι δυνατή η πρόσληψη πληρώματος και κυβερνήτη από τον επισκέπτη.

-Το ιδιόκτητο σκάφος μπορεί να είναι εγγεγραμμένο και σε νηολόγιο άλλου κράτους.

 - Το σκάφος πρέπει να έχει καμπίνες στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε περίπτωση που θα υπάρξει διανυκτέρευση εντός του σκάφους.

- Επιτρέπεται η χρήση και διανυκτέρευση στο σκάφος και η πλεύση κατά μήκος των ακτών από μία επαρχία σε άλλη.

- Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι επιπρόσθετες με οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ναυλωτή και του ιδιοκτήτη που αφορούν σε συμμόρφωση με θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος από κάθε μορφή ρύπανσης.

Πανέτοιμοι οι επαγγελματίες

Η Stockwatch επικοινώνησε με επαγγελματίες επιχειρήσεων σκαφών αναψυχής και water sports, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των επισκεπτών, από τον covid-19.

Τονίζουν πως παρότι οι επαγγελματίες είναι πανέτοιμοι για δουλειά οι ξένοι επισκέπτες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ οι κύπριοι έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να αξιοποιούν τις υπηρεσίες τους. Εντούτοις, η κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη και δεν αγγίζει ούτε το 20% της δραστηριότητας του 2019.

Υποστηρίζουν πως εκ των πραγμάτων, οι πλείστοι κανόνες αποστασιοποίησης που ζητά το υφυπουργείο είναι σε εφαρμογή, λόγω του περιορισμένου κύκλου εργασιών.

Εκφράζουν την ελπίδα από τον Ιούλιο να «ανοίξουν» οι δουλειές, καθώς η περσινή καλοκαιρινή περίοδος ήταν καταστροφική για τους πλείστους του κλάδου.

Το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά, προκαλεί αισιοδοξία ενώ αναμένεται ότι ο κλάδος θα κινηθεί τον Ιούνιο τα σαββατοκύριακα και το τριήμερο του κατακλυσμού, κυρίως με κύπριους πελάτες.

Ε.Χ.