You are here

Ποντάρουν στη νέα κατηγοριοποίηση για το 2021 οι ξενοδόχοι

02/12/2020 07:17

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται την Πέμπτηη διαφοροποιημένη πρόταση για την κατηγοριοποίηση των χωρών σε σχέση με τον κορωνοϊό, που θα ισχύσει για τη νέα τουριστική σεζόν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της StockWatch ότι για τη σεζόν του 2021, η νέα προσέγγιση είναι να μην υπάρχει απαγορευτικό εισόδου σε καμία χώρα, στη βάση τριών διαφοροποιημένων κατηγοριών ως εξής:

  • Την πράσινη κατηγορία, από χώρες που δεν έχουν κρούσματα οπότε η έλευση πολιτών θα είναι ελεύθερη.
  • Την πορτοκαλί κατηγορία στην οποία θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ.
  • Την κόκκινη κατηγορία, η οποία ουσιαστικά θα αντικαθιστά την κατηγορία Γ’ που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά όμως ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κύπρο από τις «κόκκινες» χώρες υπό την προϋπόθεση προσκόμισης αρνητικού PCR τεστ και την υποβολή του εκ νέου, είτε PCR, είτε rapid test, στα κυπριακά αεροδρόμια.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, τις χώρες της ζώνης Σένγκεν και τη Ρωσία. Ενδεχομένως και την Ουκρανία.

Όσον αφορά την τακτική που θα ακολουθήσει η Κύπρος σχετικά με όσους έχουν εμβολιασθεί, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι θα ισχύσει ό,τι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στη βάση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Χαρακτήρισε επίσης επιτακτική ανάγκη τον έγκαιρο καθορισμό του πλαισίου κατηγοριοποίησης των χωρών διότι τα μηνύματα από τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ότι υπάρχει έντονη επιθυμία και ενδιαφέρον από τον κόσμο να προγραμματίσει τις διακοπές του για τη νέα τουριστική σεζόν. «Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι ξενοδόχοι για να προετοιμαστούν έγκαιρα», πρόσθεσε.

Πιέζουν οι ξένοι συνεργάτες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκας, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό ζητούν ξεκάθαρη ενημέρωση για την κατηγοριοποίηση των διαφόρων χωρών για ν’ αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα σεζόν».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκα, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να βασίζεται στο εμβόλιο διότι «εάν αναμένονται τα αποτελέσματα του εμβολίου θα χάσουμε και τη σεζόν του 2021, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία μας, διότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν και ζητούν να γνωρίζουν από σήμερα τους σχεδιασμούς μας, προκειμένου να μας εντάξουν στα προγράμματα τους».

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα είπε ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημική κρίση.

Όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν είπε ότι δεν διακρίνει φως στο τούνελ καθότι στα δύο ξενοδοχεία που έχουν παραμείνει ανοικτά δεν υπάρχουν τουρίστες. Επεσήμανε πως «ούτε οι συνταξιούχοι από τη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες που συνήθιζαν να περνούν τους χειμερινούς μήνες στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά επισκέφθηκαν φέτος την περιοχή, ούτε και ποδοσφαιρικές ομάδες που έρχονταν για προετοιμασία».

Καμία κράτηση από εγχώρια αγορά

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την πορεία της νέας σεζόν, ανέφερε και ο πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα διαφανεί μόνο μέσα από τη ροή των κρατήσεων. «Εκτιμώ ότι προς το τέλος Φεβρουαρίου, όταν αρχίσει ο κόσμος να εμβολιάζεται θα έχουμε και τις πρώτες κρατήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση των δεδομένων όπως τα γνωρίζουμε μετά και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, που είχε ως αποτέλεσμα να μας εγκαταλείψουν και οι τελευταίοι τουρίστες», είπε.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν για την ώρα κρατήσεις για τα Χριστούγεννα διότι επικρατεί ανασφάλεια ανάμεσα στους πολίτες για την αναχαίτιση ή όχι της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού».

Της Ηρώς Ευθυμίου