You are here

Προς επέκταση τα σχέδια στήριξης για ξενοδοχεία

23/06/2021 12:32

Την ανάγκη συνέχισης των σχεδίων στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναγνώρισε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και πως οι αρμόδιοι υπουργοί αντιμετωπίζουν το θέμα με θετικό φακό.

«Πιστεύουμε και εμείς ότι πρέπει να συνεχιστούν κάποια σχέδια», είπε ο κ. Περδίος, μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του Sigma. Επεσήμανε ότι από τη στιγμή που καθυστερεί η εκκίνηση του τουρισμού, θα χρειαστεί επέκταση των σχεδίων. «Νομίζω ότι τα αρμόδια υπουργεία το βλέπουν από θετική σκοπιά», σημείωσε.

Σχολιάζοντας αναφορές περί δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, επεσήμανε ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

«Πολλοί δεν έχουν εργαστεί εδώ και 18 μήνες, οπότε έχουν αλλάξει επάγγελμα ή περιμένουν να δουν τι θα γίνει, για να αποφασίσουν αν θα μείνουν στο χώρο», είπε, σημειώνοντας ότι ο τομέας απώλεσε μεγάλο ποσοστό του προσωπικού.

Η δεύτερη πτυχή του προβλήματος, παρατήρησε, αφορά στο ότι ο τομέας του τουρισμού ήταν ο πρώτος στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης σε ότι αφορά τα lockdowns και το κλείσιμο υπηρεσιών.

Το δεύτερο εξάμηνο οι αφίξεις

Ο κ. Περδίος απέρριψε την εκτίμηση ότι «πάει χαμένη και αυτή η χρονιά» για τον τουρισμό.

Υπέδειξε ότι ουδέποτε υπήρχε στο προσκήνιο η εκτίμηση ότι η χρονιά πήγαινε καλά τουριστικά.

«Πάντα λέγαμε ότι οι βασικές μας αφίξεις θα είναι το δεύτερο εξάμηνο», είπε, σημειώνοντας ότι για ορισμένους αυτό ακουγόταν παράξενο δεδομένου του ότι η Κύπρος πρώτη άνοιξε για τον τουρισμό από τον Απρίλιο.

«Επιβεβαιώνεται», είπε, «το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν ήταν έτοιμες να στείλουν κόσμο στο εξωτερικό και να επιτρέψουν τα ταξίδια».

Σημείωσε πως η Ρωσία ανοίγει επισήμως τα τουριστικά πακέτα για την Κύπρο στις 28 Ιουνίου, ενώ η Βρετανία ακόμα ψάχνει με ποιο τρόπο θα επιτρέψει φέτος τα ταξίδια στο εξωτερικό. Υπέδειξε ακόμα, ότι πολλές χώρες της ΕΕ, τώρα έχουν αρχίσει να στέλνουν κόσμο στο εξωτερικό, μετά και την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού.

Επέκταση της σεζόν μέσω σχεδίου εσωτερικού τουρισμού

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στο σχέδιο εσωτερικού τουρισμού με επιχορηγημένες τιμές για διαμονή σε ξενοδοχεία. Το οποίο εφαρμόστηκε τον Ιούνιο και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα. Σημείωσε ότι θα υπάρξει μια διακοπή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το σχέδιο θα συνεχιστεί από το Σεπτέμβριο και μετά.

«Είναι σημαντικό για εμάς μέσα από το σχέδιο να δίνεται ώθηση για επέκταση της φετινής τουριστικής σεζόν», είπε ο κ. Περδίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το σχέδιο μπορεί να βοηθήσει ώστε η Κύπρος να καταστεί ολόχρονος προορισμός τουρισμού.

«Αν πρώτοι εμείς δούμε τη χώρα μας ως προορισμό για ολόχρονο τουρισμό και όχι μόνο ως προορισμό για να πάμε θάλασσα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα βοηθήσουμε να καταστεί ολόχρονος προορισμός», σημείωσε.

Μ.Χ.