You are here

Στα ύψη τα ναύλα για την Ελλάδα

19/06/2019 15:33

Μέχρι τα €689,98 για την Αθήνα και €507,98 για τη Θεσσαλονίκη, εκτοξεύθηκαν κάποιες μέρες τον Αύγουστο τα αεροπορικά εισιτήρια, όπως προκύπτει από πίνακα τιμών αεροπορικών εισιτηρίων για τους καλοκαιρινούς μήνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας.

Σε διάσκεψη τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωσήφ Ιωσήφ ανάφερε ότι το γνωστό πρόβλημα με τις υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων παίρνει ευρύτερες διαστάσεις τώρα τους θερινούς μήνες, που ταξιδεύουν περισσότεροι για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωσήφ,  τόσο πολλά μέλη του Συνδέσμου, όσο και απλοί πολίτες,  καταγγέλλουν καθημερινά ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα (και αλλού) είναι πανάκριβες και σε ορισμένες περιπτώσεις απλησίαστες.

Στα διαβήματα που κάνουμε, πρόσθεσε, η επίσημη απάντηση είναι ότι «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από την προσφορά και τη ζήτηση». Ο Σύνδεσμος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ζητά άμεσα να αυξηθεί η προσφορά αεροπορικών θέσεων στα δρομολόγια προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είπε ο κ. Ιωσήφ για να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά και υποφερτά επίπεδα.

Σήμερα, επισήμανε οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα απ΄  όλες τις εταιρείες μαζί δεν καλύπτουν τη ζήτηση, αφού μόνο οι Κύπριοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 500.000 το χρόνο, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και ο αριθμός των Ελλαδιτών που έρχονται στην Κύπρο.

Οι τιμές

Για να γίνει αντιληπτό το σημερινό πρόβλημα, ο κ. Ιωσήφ παρουσίασε πίνακα με ενδεικτικές τιμές με τις οποίες προσφέρονται οι πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι τιμές που είναι αρκετά ψηλές, είπε, αφορούν το καλοκαίρι και αναμένεται ότι θα αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ζήτηση.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, είπε ότι αποθαρρύνεται η μετακίνηση επιβατών μεταξύ των 2 χωρών, επιβαρύνονται τα βαλάντια όλων των ταξιδιωτών, επηρεάζεται η ανάπτυξη στενότερων επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και μειώνεται η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Για αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Σύνδεσμος έκανε τις εξής εισηγήσεις:

-Οι αεροπορικές εταιρείες που σήμερα έχουν πτήσεις από Κύπρο προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να αυξήσουν τα δρομολόγια τους, για να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

-Να δοθούν κίνητρα σε ξένες αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν στο πτητικό πρόγραμμα τους τα δρομολόγια Κύπρος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

-Να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες της περιοχής μας, οι οποίες πετάνε από την έδρα τους προς Ελλάδα, ώστε να μετατρέψουν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό τους προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

-Να μειωθούν οι φόροι στα αεροδρόμια για τα δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας.

-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκαθίδρυση της ακτοπλοϊκής γραμμής Κύπρου – Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι αν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις προτάσεις, είπε ο κ. Ιωσήφ τότε θα αυξηθεί αμέσως η προφορά αεροπορικών θέσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση

Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ανέφερε ότι αναμένουν την έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι η έρευνα θα καταλήξει σύντομα και έτσι θα μπορέσουμε να απευθυνθούμε στην Ε. Ένωση για να εντάξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα της. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος ενημερώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την εγκαθίδρυση της γραμμής ότι έχει συγκεντρώσει διαδικτυακά 12.100 υπογραφές υπέρ της καθιέρωσης αυτής της σύνδεσης».

Ο Σύνδεσμος μας, κατέληξε ο κ. Ιωσήφ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τις αεροπορικές εταιρείας, με σκοπό να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο σήμερα να καταβάλλουμε τόσο υψηλά ναύλα για την Ελλάδα από τη στιγμή που παρόμοιας διάρκειας πτήσεις στην Ευρώπη και αλλού, κοστίζουν πολύ λιγότερα για τους καταναλωτές, είπε ο κ. Ιωσήφ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων, διότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο να καταβάλλουν αυτά τα υψηλά ναύλα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι οι τιμές για τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας είναι απαράδεκτα ψηλές και ίσως να παραπέμπουν σε «καρτέλ».

Ακόμα, επισήμανε ότι δεν γίνεται για ίσης διάρκειας πτήσεις στην Ευρώπη, οι τιμές να είναι οι μισές σε σχέση με τα δρομολόγια Κύπρου – Αθήνας και Κύπρου – Θεσσαλονίκης. Ο κ. Αγκαστινιώτης ζήτησε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Συγκοινωνιών να εστιάσουν στο θέμα, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Εκ μέρους του ΕΟΤ, ο Γενικός Διευθυντής του στην Κύπρο Θεόδωρος Θαλασσινός είπε ότι ο ΕΟΤ που ενδιαφέρεται για την αύξηση της ροής επισκεπτών μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας ανησυχεί από το ύψος των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης, αφού παραδέχθηκε ότι οι τιμές είναι ψηλές, είπε ότι οι ταξιδιώτες αν προγραμματίσουν στα ταξίδια τους μπορούν να βρίσκουν και φθηνά εισιτήρια.