You are here

Ξεκίνησε πρωτόγνωρη εμπειρία στα ξενοδοχεία

04/10/2022 06:54

Ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, οι ξενοδόχοι φιλοξενούν κατά καιρούς διαφορετικό πελατολόγιο, είτε για να μειώσουν το κενό που δημιουργείται από τα τρέχοντα έκτακτα γεγονότα, είτε για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, φυσικά με το ανάλογο αντίτιμο.

Όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι, φέτος ξεκίνησε γι’ αυτούς μια πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία θα συνεχιστεί και τους χειμερινούς μήνες ή όσο χρειαστεί, καθώς κάποια ξενοδοχεία μετά από σύμβαση με την κυβέρνηση φιλοξενούν ουκρανούς πρόσφυγες και κάποια άλλα φοιτητές, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πρόβλημα της φοιτητικής εστίας και ένας μικρότερος αριθμός φιλοξενεί ασυνόδευτους πολιτικούς πρόσφυγες και αιτητές πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η συγκεκριμένη συγκυρία θα συμβάλει ώστε φέτος το χειμώνα να παραμείνει σε λειτουργία ένας σεβαστός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων. Η αύξηση επίσης των πτήσεων που πέτυχε το Υφυπουργείο Τουρισμού, δημιουργεί προσδοκίες για μια ικανοποιητική  χειμερινή σεζόν.

Στην Πάφο, ένα ξενοδοχείο φιλοξενεί ασυνόδευτους πολιτικούς πρόσφυγες και ένα άλλο στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι κατά τους χειμερινούς μήνες θα παραμείνουν 22 τουριστικά καταλύματα σε λειτουργία, από τα 120 συνολικά αδειούχα ξενοδοχεία. Οι κλίνες συνοψίζονται στις 8.000, από τις 30.000 αδειούχες κλίνες.

Διευκρίνισε ότι η χειμερινή περίοδος ξεκινά από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο γι’ αυτό κάποια ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν και το Νοέμβριο, κάποια και το Δεκέμβριο και θα κλείσουν για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ο κ. Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε δύσκολη τη χειμερινή σεζόν για τους ξενοδόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα λειτουργούν εις βάρος του budget τους διότι όπως είπε, «στη Βρετανία, η οποία κατά κύριο λόγο στηρίζει τη βιομηχανία της Πάφου τους χειμερινούς μήνες, διολισθαίνει η στερλίνα, το λειτουργικό κόστος των ξενοδόχων εκτοξεύθηκε στα ύψη συνεπεία της ενεργειακής κρίσης, ενώ πάντα οι τιμές που προσφέρουν οι ξενοδόχοι το χειμώνα είναι χαμηλές», συνεπώς, επεσήμανε, «χαμηλές τιμές και ψηλά λειτουργικά κόστη αθροίζουν αρνητική κερδοφορία».

Ανέφερε επίσης ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες υπάρχει περιορισμένος αριθμός κρατήσεων για το χειμώνα από Βρετανία, Πολώνια, Γερμανία, Αυστρία και Ισραήλ.

Όσον αφορά το Σεπτέμβριο, είπε ότι «οι πληρότητες των ξενοδοχείων κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν μεταξύ του 70% και 75% και είναι αντίστοιχες του 2019. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επικρατήσει και τον Οκτώβριο». Για τη νέα τουριστική σεζόν, είπε, «θα περιμένουμε Ιανουάριο - Φεβρουάριο για να έχουμε εικόνα για το καλοκαίρι, για τη ροή των κρατήσεων».

Στη Λάρνακα μόνο ένα ξενοδοχείο φιλοξενεί πολιτικούς πρόσφυγες

Την πλήρη ικανοποίηση της για τις πληρότητες των ξενοδοχείων στην επαρχία Λάρνακας, εξέφρασε σε δηλώσεις στη StockWatch, η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου, λέγοντας ότι κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στο 80%, συμπεριλαμβανομένου και του Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανες στα events που έλαβαν φέτος μέρος στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης και της Πύλας, τονίζοντας ότι έγινε τεράστια διαφήμιση για το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την κ. Φλωρεντιάδου, στη Λάρνακα μόνο ένα ξενοδοχείο φιλοξενεί τα τελευταία δύο χρόνια πολιτικούς πρόσφυγες.

Όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν, είπε ότι ακόμη να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις μονάδες που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

«Σίγουρα όμως θα παραμείνει σε λειτουργία το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης, το Radisson Beach Resort αλλά και το Radisson Blu πλησίον του λιμανιού της πόλης και το Indigo στο κέντρο της πόλης, της ίδιας εταιρείας, της Quality Group. Στο παραλιακό μέτωπο Πύλας θα συνεχίσει τη λειτουργία και τους χειμερινούς μήνες το πέντε αστέρων Golden Bay Beach Hotel καθώς επίσης και κάποια μικρότερα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης».

Η κ. Φλωρεντιάδου, αναφέρθηκε και στο βραχνά που δημιουργεί το κόστος της ενέργειας στα ξενοδοχεία, το οποίο εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο διευθυντής της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου (ΕΤΑΠ), Λάκης Αβραμίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο καταρτισμός της λίστας των ξενοδοχείων που θα παραμείνουν σε λειτουργία σε Αγία Νάπα και Πρωταρά.

Δέκα ξενοδοχεία της επαρχίας Αμμοχώστου φιλοξενούν ουκρανούς πρόσφυγες

Σημείωσε εντούτοις ότι 6 έως 8 ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα και τρία στον Πρωταρά τα οποία φιλοξενούν ουκρανούς πρόσφυγες, θα παραμείνουν ανοικτά διότι δικαιούνται να φιλοξενούν και τουρίστες από άλλες χώρες, όπως Βρετανούς, Ελβετούς, Γάλλους, Ιταλούς και τουρίστες από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, οι ξενοδόχοι ποντάρουν στις κρατήσεις των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών που υπάρχουν για τους χειμερινούς μήνες.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, στο χαιρετισμό του στην έκτακτη συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι «το Δεκέμβριο θα έχουμε ανά εβδομάδα 65 πτήσεις από τη Βρετανία, 38 πτήσεις από το Ισραήλ, 25 εβδομαδιαίως από τη Γερμανία, 23 από την Πολωνία, 14 πτήσεις από το Λίβανο, 13 από την Αυστρία, 13 από τη Ρουμανία, 12 πτήσεις την εβδομάδα από τη Βουλγαρία, 10 από την Ουγγαρία, 8 από την Ιταλία, 6 από τη Γαλλία και 6 από τη Σερβία».

Τέσσερα ξενοδοχεία στη διάθεση των φοιτητών

Η αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι πτήσεις εξαρτώνται από τις κρατήσεις και οι κρατήσεις από τις πτήσεις, εάν συνεχίσει η ροή κρατήσεων και το χειμώνα τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό πτήσεων προς τα κυπριακά αεροδρόμια».

Σημείωσε ότι «τα ξενοδοχεία στη Λεμεσό είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν ικανοποιητικές πληρότητες που άγγιξαν το 80%, ενώ το Σεπτέμβριο οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 75%. Υπάρχει ροή κρατήσεων και για τον Οκτώβριο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και από το μέγεθος των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, στον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού των ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με την κ. Καραντώκη, τα ξενοδοχεία της Λεμεσού δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο φιλοξενίας ουκρανών προσφύγων, όμως έθεσαν στη διάθεση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες, από το Νοέμβριο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Της Ηρώς Ευθυμίου