You are here

Ν. Φινοπούλου: Φορολογικά κίνητρα για συνεπείς χρεώστες

09/01/2022 06:01

Οι συγκυρίες για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός διοικητικού φορολογικού πλαισίου παραχώρησης κινήτρων σε όσους είναι αποδεδειγμένα συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, ενδεχομένως να έχουν ωριμάσει αναφέρει η δικηγόρος, Alumni Μέλος του Institute for Sustainability Leadership (University of Cambridge), Νικόλ Φινοπούλου.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, η κ. Φινοπούλου αναφέρει ότι το πλαίσιο όπως δημιουργήθηκε από το 2015 για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αρκετά ικανοποιητικό, τονίζοντας ωστόσο, ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ευέλικτο σε συνάρτηση με επιπρόσθετη στελέχωση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών για συγκεκριμένη περίοδο υλοποίησης του έργου μείωσης των ΜΕΔ.

«Τα μέτρα για αντιμετώπιση των ΜΕΔ σίγουρα είναι βοηθητικά για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, έστω και για περιορισμένη περίοδο, αλλά ενδεχομένως να έχουν ωριμάσει οι συγκυρίες για να εξεταστεί  το ενδεχόμενο ενός διοικητικού φορολογικού πλαισίου παραχώρησης κινήτρων σε όσους είναι αποδεδειγμένα συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, πρωτίστως προς το κράτος», τονίζει. 

Επισημαίνει ότι στην Κύπρο θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνει ωστόσο, ότι η έξοδος των ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν είναι το τέλος του δρόμου, «αφού τα συγκεκριμένα δάνεια και πάλι θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης από τους νέους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι με τη σειρά τους τα απέκτησαν για να αποκομίσουν οικονομικό όφελος».

Την ίδια ώρα, τονίζει, εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Η κ. Φινοπούλου αναφέρεται στην ανάγκη εμβάθυνσης και πολύ καλής γνώσης της νομοθεσίας που αφορά στο χειρισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνει ότι «η καλή γνώση της νομοθεσίας διευκολύνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων και ταυτόχρονα, οδηγεί στην από κοινού εξεύρεση των πιο καλών λύσεων σε κάθε περίπτωση».  

Χαρακτηρίζει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο «αρκετά ικανοποιητικό», επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ευέλικτο σε συνάρτηση με επιπρόσθετη στελέχωση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών για συγκεκριμένη περίοδο υλοποίησης του έργου μείωσης των ΜΕΔ.

Υποστηρίζει παράλληλα, ότι σε μία χώρα όπως στην Κύπρου, στην οποία υπάρχει ένα τόσο μεγάλο απόθεμα ΜΕΔ, ο παράγοντας χρόνος είναι πολύ καθοριστικός για επίλυση του προβλήματος.

Της Γεωργίας Χαννή