You are here

Παράθυρο για φοροαπαλλαγή «κουρεμένων» επιχειρήσεων

17/02/2020 07:02

Διεργασίες για παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης σε επιχειρήσεις που κουρεύτηκαν το 2013 από τη Λαϊκή και την Τρ. Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και του τμήματος φορολογίας.

Οι διεργασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και έχουν ως αφετηρία τα παράπονα που εκφράζουν διάφορες επιχειρήσεις που έλαβαν στο τέλος του 2019 επιστολές για πληρωμή εταιρικού φόρου και μερισμάτων επί κερδών του 2013, στα οποία η εφορία δεν αναγνωρίζει τα ποσά που κουρεύτηκαν.

Το τμήμα φορολογίας πέραν από τη φορολόγηση των κουρεμένων καταθέσεων, αξιώνει και την καταβολή επιπλέον προστίμου 10%, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία, λόγω του ότι οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν μέχρι σήμερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2013.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, τόσο από το υπουργείο οικονομικών, όσο και από το τμήμα φορολογίας, αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, είναι διατεθειμένοι να βάλουν το επίμαχο αυτό θέμα προς επανεξέταση στο μικροσκόπιο τους.

Αρκετές επιχειρήσεις έχασαν τις καταθέσεις τους στις δύο τράπεζες και υπέστησαν ζημιές τις οποίες, όμως, η εφορία δεν αναγνωρίζει.  Κάποιες έκλεισαν το 2013 με κέρδη από τα οποία η εφορία δεν αναγνωρίζει την αφαίρεση των ζημιών από το κούρεμα και κάποιες έκλεισαν με ζημιές τις οποίες η εφορία δεν δέχεται να μεταφέρουν για σκοπούς φοροαπαλλαγής στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι φορολογικές αρχές επικαλούνται, για τη στάση τους, την επιμονή της τρόικας να μην θεωρηθεί ως ζημιά το ποσό που χάθηκε σε ανασφάλιστες καταθέσεις της Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου. 

Συνολικά, οι καταθέτες των δύο τραπεζών έχασαν γύρω στα €9 δισ. ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των €100 χιλ.).  Οι καταθέτες της Λαϊκής έχασαν σχεδόν όλα τα χρήματα άνω των €100 χιλ. και της Τρ. Κύπρου έχασαν περίπου τις μισές τους καταθέσεις, οι οποίες μετατράπηκαν όμως σε μετοχές.

Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου η εφορία δεν δέχθηκε να φοροαπαλλάξει τις απώλειες που προέκυψαν από τις μετοχές.

Ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που έγιναν μετά το κούρεμα, επιχειρήσεις των οποίων οι λογαριασμοί είχαν κουρευτεί αλλά κατέγραψαν κέρδη την περίοδο του 2013, καλούνται σήμερα να καταβάλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις επί των κουρεμένων καταθέσεων τους καθώς, το τμήμα φορολογίας δεν θεωρεί ότι το κούρεμα των καταθέσεων τους αποτελεί ζημιά.

Επιχειρηματίες ανέφεραν στη StockWatch ότι η αδικία που είχε γίνει σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων τους, όχι μόνο δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται, αλλά η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους να αρθεί.

Όλες οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο τμήμα φορολογίας από επηρεαζόμενες εταιρείες έχουν απορριφθεί.

Ωστόσο, φαίνεται να ανοίγει παράθυρο μετά την απόφαση του νέου υπουργού να δει το θέμα κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα δημόσια οικονομικά και με βάση τα στοιχεία που θα παραθέσει το τμήμα φορολογίας σε σχέση με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των επιχειρήσεων για να θεωρηθεί το κούρεμα των καταθέσεων τους, ως ζημιά.

Από το τμήμα φορολογίας αφήνεται να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο της συνεννόησης που θα υπάρχει με το υπουργείο οικονομικών, θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, οι τυχόν επιπτώσεις που θα προκύψουν στα δημοσιονομικά στην περίπτωση που θα ικανοποιηθεί το αίτημα των επιχειρήσεων.

«Πρόκειται για ένα δίκαιο μεν αίτημα, αλλά ιδιαίτερα πολύπλοκο σε όλες του τις διαστάσεις, νομικές και δημοσιονομικές», παρατήρησε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το θέμα θα τύχει επαναξιολόγησης».

Του Λεύκου Χρίστου