You are here

Με νόμο αναστέλλονται για 9 μήνες δόσεις και τόκοι

26/03/2020 06:30

Οι τράπεζες αναστέλλουν για εννέα μήνες τις δόσεις όλων των εξυπηρετούμενων δανείων, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των αυτοτελώς εργαζομένων.

Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στην κρατική εγγύηση δανείων ύψους €2 δισ. που θα παραχωρήσουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις, ώστε να μετριαστούν οι βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Το υπουργείο οικονομικών προτίθεται να καταθέσει στη βουλή δύο νομοσχέδια. Το ένα θα αφορά στην κρατική εγγύηση των €2 δισ. και το άλλο στην αναστολή των δόσεων.

Στο νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων περιλαμβάνεται πρόνοια για να παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό οικονομικών να εκδίδει διατάγματα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Καθοριστική απόφαση της ΕΑΤ

Καθοριστική της απόφασης του υπουργείου οικονομικών και της ΚΤ για αναστολή των δόσεων, αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) η οποία έδωσε εκείνες τις απαντήσεις που ανέμεναν οι τράπεζες από τον εγχώριο επόπτη, λύνοντας τους έτσι τα χέρια για να εφαρμόσουν τις προθέσεις που είχαν εξαγγείλει εδώ και κάποιες μέρες, για στήριξη των πελατών τους και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομίας.

Οι τράπεζες αξίωναν από τον επόπτη να ξεκαθαρίσει κατά πόσο τα νέα δάνεια που θα παραχωρούσαν θα εκλαμβάνονταν ως μη εξυπηρετούμενα, διότι σε μία τέτοια περίπτωση, όπως διεμήνυσαν, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Φρανκφούρτη να επανέλθει και να απαιτήσει νέα κεφάλαια, παρά τις χαλαρώσεις, που έδωσε την περασμένη βδομάδα η ΕΚΤ.

Οι εγχώριες τράπεζες, εισηγήθηκαν προς το υπουργείο οικονομικών ότι αν προχωρήσουν με αναστολή δόσεων, θα πρέπει αυτό να γίνει με νομοθετική ρύθμιση για να μην επωμιστούν μελλοντικά το οποιοδήποτε βάρος ασκηθεί από τους επόπτες.

Η ΕΑΤ στην ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων δεν θα οδηγήσουν τα επηρεαζόμενα δάνεια αυτόματα στην κατηγορία των προβληματικών (ΜΕΔ), ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αποπληρωμής τους από τους δανειολήπτες.

Τονίζει όμως ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά ως προς την κατηγοριοποίηση της.

Το παρασκήνιο της απόφασης για αναστολή δόσεων

Η σημαντική αυτή εποπτική διευκρίνιση έλυσε τα χέρια των εγχώριων τραπεζών οι οποίες, όπως πληροφορείται η StockWatch, απέστειλαν κοινή επιστολή προς την ΚΤ με την οποία διατύπωναν ξεκάθαρα την απόφαση τους να αναστείλουν την καταβολή δόσεων.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασης των τραπεζών προς το ΥΠΟΙΚ και την ΚΤ, ξεκίνησε δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών, σε σχέση με τη χρονική διάρκεια που θα είχε το προσωρινό μέτρο της αναστολής δόσεων και τόκων.

Πληροφορίες της StockWatch από άτομα τα οποία συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις, ανέφεραν ότι η θέση του υπουργού οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ήταν να υπάρξει σταδιακή αναστολή των δόσεων και να αναθεωρείται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο κ. Πετρίδης είχε προτείνει αρχικά η αναστολή να έχει ένα ορίζοντα μέχρι έξι μήνες.

Τελικά, υιοθετήθηκε η θέση της πλειονότητας των μελών του ΔΣ της ΚΤ, που υποστήριξε όπως η αναστολή των δόσεων διαρκέσει μέχρι εννέα μήνες, εκτιμώντας ότι το εύρος των επιπτώσεων στην οικονομία, θα ήταν δύσκολο να απορροφηθεί σε ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Σημειώνεται ότι καταβλήθηκε προσπάθεια το απόγευμα της περασμένης Τρίτης για να πειστούν οι τράπεζες να αποδεχτούν αναστολή των δόσεων, πλην όμως, η αδυναμία της εποπτικής αρχής να δώσει σαφείς διευκρινίσεις επί των επιφυλάξεων των τραπεζών, ανέστειλε την οποιαδήποτε απόφαση.

Σε ασφυκτικό κλοιό είχαν βρεθεί οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας βρέθηκε τις τελευταίες μέρες κάτω από ασφυκτικό κλοιό, για να ανακοινωθούν μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου οικονομικών προέβαινε σε νουθεσίες προς τις τράπεζες ενώ πιο δυναμική ήταν η στάση των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι επιπτώσεις από την αναστολή των δόσεων

Ανώτατα στελέχη των τραπεζών που κλήθηκαν από τη StockWatch να αποτιμήσουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αναστολή των δόσεων, ήταν σαφείς ότι οι ισολογισμοί τους αναπόφευκτα θα επηρεαστούν.

Υπέδειξαν, ωστόσο, ότι αυτή την ώρα προέχει «η υγεία του λαού και της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν, παρεμβαίνει και ο τραπεζικός τομέας, μετά τη σαφή θέση της ΕΑΤ, των χαλαρώσεων από την ΕΚΤ και της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για να στηρίξει με τη σειρά του την οικονομία.

Σημείωσαν ότι οι επιπτώσεις θα αγγίξουν τη ρευστότητα, την κερδοφορία και τα κεφάλαια τους.

Επεσήμαναν ότι όλες οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα, ωστόσο το σύστημα θα στερηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μη είσπραξη δόσεων.

Σε ότι αφορά το σκέλος της κερδοφορίας, τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι οι τυχόν επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες υπό την έννοια ότι οι προβλεπόμενες αποπληρωμές των δόσεων θα συνεχιστούν, εκτός και αν κάποιοι δανειολήπτες καταστούν προβληματικοί.

Σε σχέση με τα κεφάλαια, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν στο βαθμό που θα χρειαστούν κεφάλαια, λόγω των χαλαρώσεων που έχει δώσει η Φρανκφούρτη, η οποία έχει χαμηλώσει τον κεφαλαιακό δείκτη για τις συστημικές τράπεζες με την απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους €1,3 δισ.

Επεσήμαναν ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της πολιτείας ότι και ο τραπεζικός τομέας έχει πληγεί από την κρίση, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας και μετά την κρίση.

Τρ. Κύπρου: Να διασωθεί η απασχόληση

Σε μια πρώτη αντίδραση, πηγή της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε στη StockWatch ότι στόχος του συγκροτήματος είναι να διασωθεί η απασχόληση, χωρίς απολύσεις και να αποφευχθεί, όπως είπε, η μείωση μισθών.

Επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά σε αποφάσεις ουσίας και σε μέτρα που θα αποφέρουν», τόνισε, «πραγματική στήριξη της οικονομίας».

«Εξερχόμενοι από τη κρίση της πανδημίας, το μακροοικονομικό στοίχημα είναι η απασχόληση και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε», παρατήρησε.

Του Λεύκου Χρίστου