You are here

BOCY: Επένδυση στην Banca Transilvania

16/12/2009 20:07
Την απόκτηση 102,9 εκ. μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Banca Transilvania με συνολικό κόστος αγοράς €58 εκ., ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή δεν έχει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια και τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην αγορά αυτή για καθαρά επενδυτικούς σκοπούς με το λόγο αντιπαροχής προς ίδια κεφάλαια να ανέρχεται περίπου σε 1,5.

Όπως τονίζεται, η αγορά των μετοχών προσφέρει στην Τράπεζα Κύπρου την ευκαιρία να επενδύσει σε ελκυστικό κόστος στο μετοχικό κεφάλαιο μιας ηγετικής ρουμανικής τράπεζας και να αποκτήσει περαιτέρω γνώσεις και εμπειρία στη ρουμανική αγορά.

Η Banca Transilvania είναι η μεγαλύτερη ρουμανική τράπεζα τοπικών ιδιωτικών συμφερόντων, η οποία λειτουργεί μέσω ενός ισχυρού δικτύου 532 καταστημάτων και κατέχει μερίδιο αγοράς 8,5% στις συνολικές καταθέσεις. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 η Banca Transilvania είχε σύνολο ενεργητικού €4,3 δισ., καταθέσεις και μικτά δάνεια €3,4 δισ. και €2,8 δισ. αντίστοιχα και ίδια κεφάλαια €402 εκα. H Banca Transilvania διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρή ρευστότητα με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 να ανέρχονται σε 13,5% και 84% αντίστοιχα. Η Banca Transilvania είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Βουκουρεστίου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι από το 2001 ο μεγαλύτερος μέτοχός της κατέχοντας 15% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η επένδυση αυτή δεν επηρεάζει τη στρατηγική του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία επικεντρώνεται στο να είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και με ειδική έμφαση στον τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί σήμερα 11 καταστήματα στη Ρουμανία. Το σύνολο των δανείων του Συγκροτήματος στη ρουμανική αγορά ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 σε €585 εκ. και οι συνολικές καταθέσεις του σε €113 εκ.