You are here

BOCY: Ραγδαία ανάπτυξη Uniastrum

05/11/2009 12:09
Προσδοκίες για ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών της στη Ρωσία εξέφρασε το πρωί στην Αθήνα η εκτελεστική διοίκηση της Τρ. Κύπρου, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των εννιαμηνιαίων της αποτελεσμάτων.

Δίδοντας για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της Ρωσικής θυγατρικής της, Uniastrum, η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας εκτίμησε πως «η πρόσφατη ενίσχυση της υποδομής και η ευθυγράμμιση της πιστοδοτικής πολιτικής αναμένεται να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τα επόμενα 3 χρόνια και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας».

Όπως αναφέρθηκε, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η Ρωσία αναμένεται να έχει θετική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι ο τραπεζικός τομέας θα αναπτυχθεί σε ταχύτερους ρυθμούς από την ευρωζώνη και τα περιθώρια κέρδους είναι σχετικά ψηλότερα.

Για τη Uniastrum, επισημάνθηκε ότι διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο «critical mass» στη μεγαλύτερη αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με επικέντρωση στον τομέα των ιδιωτών και ΜΜΕ. Επίσης, είναι μεταξύ των 15 μεγαλύτερων δικτύων εξυπηρέτησης, έχει ισχυρή βάση καταναλωτικών καταθέσεων και δανειακό χαρτοφυλάκιο με διασπορά αλλά και ισχυρή ρευστότητα.

Ως γνωστό, η Τρ. Κύπρου ανανέωσε τη συμφωνία συνεργασίας με τους δύο ιδρυτικούς μετόχους της Uniastrum και ευελπιστεί να την εισαγάγει στο ρωσικό χρηματιστήριο το 2014-2016.

Η Ρωσία επέφερε στο Συγκρότημα το τρίτο τρίμηνο του 2009 κέρδη €9 εκ. έναντι ζημιών €7 εκ. το δεύτερο τρίμηνο. Στο εννιάμηνο είχε ζημιές €4 εκ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στη Ρωσία ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο στα €16 εκ. από €15 εκ. το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το εννιάμηνο διαμορφώθηκαν στα €51 εκ. Τα έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο στα €17 εκ. από €12 εκ. το δεύτερο τρίμηνο και το εννιάμηνο έφθασαν τα €38 εκ.

Το σύνολο των εσόδων ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο στα €39 εκ. από €33 εκ. και το εννιάμηνο στα €106 εκ. Τα έξοδα παρέμειναν το τρίτο τρίμηνο στα €25 εκ. φθάνοντας τα €81 εκ. το εννιάμηνο.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο από τις εργασίες στη Ρωσία διαμορφώνεται το εννιάμηνο του 2009 στο 4,24% και ο δείκτης εξόδων προς έσοδα στο 76%.

Στη διάσκεψη μίλησαν μέχρι στιγμής ο CEO της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης και ο πρώτος γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρή.

Γ.Χ.