You are here

Demetra Holdings: Κέρδη €124 εκ. από Ελληνική το 2019

29/07/2020 12:08

Η συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα απέφερε κέρδη €123,9 εκ. για τη Demetra Hodings, όπως αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μιχαηλάς που χθες ανακοίνωσε την παραίτησή του, ανέφερε ότι όπως προνοούν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, η συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα λογιστικοποιείται σύμφωνα με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Αυτό είχε σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του Συγκροτήματος καθότι αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα του εν λόγω λογιστικού χειρισμού, συνολικά κέρδη από τη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €123,9 εκ.

Συγκεκριμένα, η λογιστικοποίηση της επένδυσης στην Ελληνική Τράπεζα, ως επένδυση που αναγνωρίζεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση αρνητικής υπεραξίας που πιστώθηκε στα αποτελέσματα του έτους ύψους €119,9 εκ. Πέραν τούτου, αναγνωρίστηκε το μερίδιο κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από τη συμμετοχή του στην Ελληνική Τράπεζα ύψους €4,0 εκ.

Πέραν του κέρδους ύψους €123,9 εκ., οι συμμετοχές του Συγκροτήματος σε μετοχικούς τίτλους και άλλες κινητές αξίες κατέγραψαν κέρδος ύψους €10,4 εκ. σε σχέση με κέρδος ύψους €5,6 εκ. το 2018. Από αυτά, τα €11,4 εκ. προέρχονται από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα και αφορούν κέρδη που προέκυψαν πριν τη λογιστικοποίηση σύμφωνα με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις κατέγραψαν ζημιά ύψους €1 εκ.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Άντης Σκορδής, ανέφερε ότι όσο αφορά τις εργασίες του Ομίλου κατά το υπό ανασκόπηση έτος, αναμφίβολα ξεχωρίζει η συμμετοχή της Δήμητρας στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας κατά τον Μάρτιο του 2019.

. Η συνολική επένδυση του Συγκροτήματος μας στην Ελληνική Τράπεζα από το 2013 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα €93 εκ. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της Δήμητρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας έχει φτάσει στο 21%, κατατάσσοντας τη Δήμητρα ως τον μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας.

 «Με αφετηρία το 2013, η συμμετοχή μας στην Ελληνική Τράπεζα, αποτελούσε στρατηγική επιλογή. Χωρίς αμφιβολία, η απόφασή μας αυτή, ενώ αφ’ αυτής απετέλεσε καθοριστική συμβολή στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του τόπου, πέτυχε, ταυτόχρονα, την αναβάθμιση και ενίσχυση της ποιότητας αλλά και της προοπτικής της υφιστάμενης μας συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας και, κατ’ επέκταση, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του Ομίλου μας. Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, θέτουμε σαν διαρκή στόχο μας τη διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου, τη μεγέθυνση αλλά και βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού του και ασφαλώς τη μεγιστοποίηση της αξίας της μετοχής σας, εσάς των μετόχων μας», ανέφερε ο κ. Σκορδής.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Συγκρότημα κατέγραψε κέρδος μετά τη φορολογία ύψους €134,3 εκ., που αναλογεί σε 67 σεντ ανά μετοχή, σε σχέση με κέρδος ύψους €6,0 εκ., δηλαδή 3 σεντ ανά μετοχή, το 2018.

Παράλληλα, το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων του Συγκροτήματος έχει ξεπεράσει τα €257 εκ. σε σχέση με €124 εκ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 108%. Ως εκ τούτου, η ενοποιημένη καθαρή εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε από 61,9 σεντ στις 31 Δεκεμβρίου 2018 σε 128,8 σεντ στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Γ.Χ.