You are here

Εγγυήσεις αλλά και βαρύ πρόστιμο €0,5 εκατ.

21/01/2021 06:40

Στα χέρια των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται από χθες το νομοσχέδιο που προνοεί κυβερνητικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, με σκοπό την παραχώρηση νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους και απώτερο στόχο τη στήριξη της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο τιτλοφορείται ως «Ο Περί της Έκδοσης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς Πιστωτικά Ιδρύματα για Παραχώρηση Δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζομένους, Νόμος του 2021», το ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων ανέρχεται στο €1 δισ. Το 70% του δανείου θα καλύπτεται με κρατική εγγύηση και το 30% από το πιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης προνοούνται βαριά πρόστιμα για επιχειρήσεις, αυτοτελώς εργαζόμενους και τράπεζες έως €500.000 εάν εξασφαλίσουν εγγυήσεις με παραπλανητικό τρόπο.

Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στη StockWatch, υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν περίπου €1,4 δισ. δάνεια, η διάρκεια των δανείων και των κυβερνητικών εγγυήσεων θα είναι για μέχρι έξι χρόνια από την ημέρα που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νομοσχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει νομική βάση για να δώσει το πράσινο φως, ουσιαστικά δηλαδή, το νομοσχέδιο να εγκριθεί σε νόμο από τη Βουλή.

Όπως διευκρίνισε, το ποσό είναι στο €1 δισ. επειδή η επιδότηση επιτοκίου έχει εφαρμοστεί με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Επίσης επειδή η εφάπαξ στήριξη που επίσης περιλαμβανόταν στο πρώτο πακέτο δόθηκε τον περασμένο Μάιο προς τις επιχειρήσεις και ήταν ύψους περίπου €120 εκατ. 

Σκοπός που έχει δοθεί στους αρχηγούς των κομμάτων, όπως είχε δηλώσει και ο Υπουργός Οικονομικών, είναι για να το εξετάσουν και να υποβάλουν τις απόψεις τους. Στόχος να αποφευχθεί o κίνδυνος να κατατεθεί στη Βουλή και να δημιουργηθεί ένα αλαλούμ όπως είχε γίνει με τα προηγούμενα νομοσχέδια με τις συνεχείς αλλαγές και διαφοροποιήσεις ώσπου στο τέλος αποσύρθηκε εξαιτίας των πολλών τροποποιήσεων.

Καλύπτει όλες τις βιώσιμες εταιρείες με το ανώτατο όριο δανεισμού να ανέρχεται στο 25% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης με βάση το έτος 2019 ή το διπλάσιο του μισθολογικού κόστους.

Πρόνοιες νέου νομοσχεδίου

Ειδικότερα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να προβαίνει στην έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι €1 δισ. σε πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό την εκ μέρους τους παραχώρηση νέων δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους σύμφωνα τις πρόνοιες του παρόντος νόμου και των εκδιδομένων δυνάμει αυτού διαταγμάτων.

Νοείται ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για σκοπούς αύξησης της ρευστότητας στην οικονομία και δεν θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων είτε εξυπηρετούμενων είτε μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οποιουδήποτε πιστωτικού ιδρύματος.

Προνοείται επίσης ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία παραχωρούνται κυβερνητικές εγγυήσεις θα πρέπει να μετακυλούν το πλεονέκτημα της κυβερνητικής εγγύησης προς τις επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους κατά την παραχώρηση νέων δανείων.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και η διάρκεια εγγύησης καθορίζεται όχι μικρότερη των τριών μηνών και όχι μεγαλύτερη των έξι ετών.

Η κυβερνητική εγγύηση για έκδοση δανείων καλύπτει τυχόν ζημιές που ενδεχομένως θα προκύψουν στα δάνεια που θα παραχωρηθούν με ανώτατο όριο κάλυψης ζημιών σε ποσοστό ύψους 70% για τη Δημοκρατία και 30% για τα πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια.

Δικαιούχοι

Με βάση το νομοσχέδιο, δικαιούχοι είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως και επιχειρήσεις που ήταν βιώσιμες και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Οι επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση για διευθετημένες ή ότι βρίσκονται σε ρύθμιση των φορολογικών τους υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να επιβάλλει πρόστιμο στους παραβάτες (πιστωτικό ίδρυμα, επιχείρηση, αυτοτελώς εργαζόμενος) από €1000 έως €500.000 ανάλογα με την περίπτωση της παράβασης.

Της Ηρώς Ευθυμίου