You are here

Ενστάσεις για "πονηρό" νόμο υπέρ εταιρειών εξαγοράς δανείων

05/05/2022 09:25

Το ασκό του Αιόλου άνοιξε νομοσχέδιο το οποίο τροποποιεί τον «περί Αποδείξεως Νόμο του 2020», το οποίο εξισώνει τα δικαιώματα των τραπεζών με τα δικαιώματα των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για συνέχιση εκκρεμουσών αγωγών σε σχέση με δάνεια που πωλούνται από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και μη πιστωτικά ιδρύματα, τέθηκε χθες εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δήλωσαν την πρόθεση τους να το καταψηφίσουν, καθώς τον χαρακτήρισαν «πονηρό» και ότι δίνει πρόσβαση στα στοιχεία πρωτοοφειλετών και εγγυητών από την «πίσω πόρτα».

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε επίσης ο αντιπρόεδρος του  Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Γεώργιος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι επιχειρείται να δοθούν προνόμια στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, εις βάρος άλλων ιδιωτικών εταιρειών.

Ανέφερε ότι όπως είναι διαμορφωμένο το προτεινόμενο νομοσχέδιο, θεωρούν ότι θα προκαλέσει δομική αλλαγή, σημειώνοντας πως εξισώνονται οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων με τις τράπεζες.

Πρόσθεσε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα καταθέσει προτάσεις,  ούτως ώστε να αποφευχθεί η δομική αλλαγή και να εξυπηρετείται ο σκοπός της προτεινόμενης αλλαγής, τον οποίο και στηρίζουν.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Τζένη Παπαχαραλάμπους δήλωσε από την πλευρά της, ότι συμφωνούν με τη θέση που εξέφρασε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, προσθέτοντας ότι παρεξηγήθηκε και επικρίθηκε η θετική τοποθέτηση της σε προηγούμενη συνεδρία επί του νομοσχέδιου που τροποποιεί τον  «περί Αποδείξεως Νόμο του 2020», ούτως ώστε οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις τράπεζες.

 Τόνισε ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν προσθέτει δικαιώματα στα επενδυτικά ταμεία, ούτε αφαιρεί δικαιώματα από τους δανειολήπτες, σημειώνοντας πως δεν θα είναι μεμπτό να έχουν τα ίδια δικαιώματα στα δικαστήρια με τις τράπεζες, οι εταιρείες εξαγοράς δανείων.

Παράπονα για συμπεριφορά εταιρειών

Η κ.  Παπαχαραλάμπους είπε όμως, ότι ο Σύνδεσμος έχει ενώπιον του μεγάλο αριθμό καταγγελιών από δανειολήπτες, για την συμπεριφορά επενδυτικών ταμείων, που όπως την χαρακτήρισε είναι εξαιρετικά πιεστική, εριστική και ετσιθελική.

Δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς των εταιρειών αυτών, ο Σύνδεσμος θα αντιδράσει, καθώς θεωρούν ότι δεν τους αξίζει η ίδια αντιμετώπιση με τις τράπεζες όπως προβλέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι και ο ίδιος λαμβάνει παράπονα για εταιρείες και εξέφρασε την πρόθεση του εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση να θέσει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν αυστηρά νομοθετικά μέτρα που περιορίζουν τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

«Πονηρό» το νομοσχέδιο

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασουρτίδης δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι το νομοσχέδιο είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διευκολύνει τα επενδυτικά ταμεία από την πίσω πόρτα και επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν ελέγχονται εποπτικά από την Κεντρική Τράπεζα.

«Πονηρό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παννίκος Λεωνίδου, καθώς όπως είπε είναι ένα εργαλείο προς τις συγκεκριμένες οντότητες για να ολοκληρωθεί συνολικά η διαδικασία που προτείνεται στο περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων νόμο, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Σημείωσε ότι με το εργαλείο που δίδεται επεκτείνονται όλα τα δικαιώματα που έχουν οι συγκεκριμένες οντότητες τόσο εναντίον των πρωτοοφειλετών, όσων και των εγγυητών .

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει διευκολύνσεις σε εταιρείες οι οποίες συμπεριφέρονται αυθαίρετα, καταχρηστικά και απειλητικά κατά των δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ούτε το κόμμα του θα δώσει οποιαδήποτε διευκόλυνση στις συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ αναφέρθηκε και σε προσωπική κακή εμπειρία από εταιρεία εξαγοράς δανείων.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της ΚΕΔΙΠΕΣ και του Συνδέσμου Τραπεζών δήλωσαν ότι είναι σύμφωνοι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών  ανάφερε απαντώντας σε βουλευτές ότι το νομοσχέδιο αφορά τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και όχι της εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η σχετική νομοθεσία να θεσπιστεί για να ρυθμιστούν δάνεια ύψους €12 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν για μεγάλο διάστημα στην οικονομία και θα πρέπει να διευκολυνθεί η διαχείριση τους.

Και πάλι στην Επ. Οικονομικών το νομοσχέδιο

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε τεθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στα μέσα του 2020, προκαλώντας επίσης τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο τότε πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης εισηγήθηκε όπως το σχετικό νομοσχέδιο παραπεμφθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ως η πλέον αρμόδια επιτροπή για την εξέταση του, καθώς αυτό κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούσε τροποποίηση βασικής νομοθεσίας. Στο τραπέζι τέθηκε ζήτημα το νομοσχέδιο να ξανά κατατεθεί στην επιτροπή Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμούν για περίπου έξι μήνες νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ, το οποίο είναι το μόνο προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους €85 εκατ., το οποίο δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Τροχοπέδη για την προώθηση του αποτελεί τροπολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία προνοεί τη διαγραφή πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους