You are here

Επωφελήθηκαν 220 επιχειρήσεις από «μυστικά» δάνεια ΕΤΕπ

05/12/2018 06:04

Οι φορολογούμενοι εγγυήθηκαν τα δάνεια που έδωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε 220 επιχειρήσεις αλλά δεν δικαιούνται να μάθουν ποιους εγγυήθηκαν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση που αρνήθηκε στη βουλή το δικαίωμα να λάβει τα ονόματα των επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από τις κρατικές εγγυήσεις των δανείων τους.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς την επιτροπή ελέγχου της βουλής, η οποία ζητούσε πληροφόρηση σε σχέση με τα δάνεια που παραχωρούνται μέσω της ΕΤΕπ, οι κυπριακές τράπεζες παραχώρησαν 269 δάνεια συνολικού ύψους €290 εκ. προς 220 επιχειρήσεις, τα οποία οδήγησαν σε συνολικές επενδύσεις €440 εκ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται στη μελέτη αξιολόγησης της υλοποίησης του σχεδίου για την περίοδο Απριλίου 2014 – Απριλίου 2017. Η μελέτη διενεργήθηκε από την ΕΤΕπ σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ο νόμος περί τραπεζικών εργασιών με βάση τον οποίο συνάπτονται οι εν λόγω δανειακές συμβάσεις, απαγορεύει ρητά την αποκάλυψη πληροφοριών αναφορικά με τους λογαριασμούς πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Η πληροφόρηση σχετικά με τα ονόματα των 220 επιχειρήσεων που έχουν επωφεληθεί από το σχέδιο και τα αντίστοιχα ποσά που τους έχουν παραχωρηθεί, η οποία ζητάτε με την επιστολή σας, μπορεί να δοθεί μόνο από τις τράπεζες και εφόσον ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 29 του προαναφερθέντος νόμου», επισημαίνει.

Στο €1 δισ. οι εγγυήσεις του κράτους προς την ΕΤΕπ

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρία του τον Φεβρουάριο του 2014 σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας, ενέκρινε σχέδιο παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €300 εκ. προς την ΕΤΕπ, για χορήγηση δανείων προς τις κυπριακές τράπεζες, για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Κύπρο.

Σημειώνει ότι λόγω της μεγάλης απήχησης του σχεδίου, κατά τα τελευταία χρόνια, το υπουργικό συμβούλιο, με κατοπινές αποφάσεις του, αύξησε το όριο του σχεδίου στο €1 δισ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΤΕπ παραχωρεί δάνεια με ελκυστικά επιτόκια και μακρά περίοδο αποπληρωμής σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς, τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες διοχετεύουν τη χρηματοδότηση στις υπό αναφορά επιχειρήσεις με εξίσου ευνοϊκούς όρους.

Στις τράπεζες το βάρος για αποτελεσματικότητα του σχεδίου

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, η αποτελεσματικότητα του σχεδίου, εναπόκειται στις τοπικές τράπεζες, οι οποίες φέρουν τον πιστωτικό κίνδυνο και ακολουθούν εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης και οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Οι κυπριακές τράπεζες, όπως αναφέρει, συνεισφέρουν με ποσοστό 33% επί του σχεδίου της ΕΤΕπ προς τις επιχειρήσεις και υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις προς την ΕΤΕπ αναφορικά με τα ποσά και σε ποιους διατίθενται τα δάνεια.

Σημειώνει επίσης, ότι οι τράπεζες εξετάζουν την καταλληλότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θέτει η ΕΤΕπ.

Της Μαρίας Χαμπή