You are here

Ευκαιρίες και προκλήσεις για συστήματα πληρωμών

04/04/2019 11:19

Στις ευκαιρίες που προκύπτουν αλλά και τις προκλήσεις από την εφαρμογή των οδηγιών για συστήματα πληρωμών αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια του διήμερου 6ου NextGen Payments Forum που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

Ο αντιπρόεδρος της Mastercard για θέματα αγοράς στην ΕΕ, Jason Lane, σημείωσε ότι ο στόχος της δεύτερης οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών PSD2 είναι να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην ήδη ανταγωνιστική βιομηχανία πληρωμών, να θέσει σε εφαρμογή νέους τύπους υπηρεσιών πληρωμών αλλά και να ενισχύσει την προστασία και την ασφάλεια των πελατών.

Σημείωσε ότι η οδηγία αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις σκέφτονται το θέμα των πληρωμών και φέρνει σύνδεση με όλον τον κόσμο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτήν την οδηγία.

Ο ιδρυτής της Fintech Ireland, Peter Oakes, σημείωσε ότι η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται και η ψηφιακή τεχνολογία έγινε μέρος της ζωής, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τις ψηφιακές πληρωμές και την ανταλλαγή δεδομένων.

Η επικεφαλής ψηφιακών και λιανικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοπονδίας, Noemie Papp, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μεταμόρφωση της εποχής.

H ευρωπαϊκή τραπεζική ομοσπονδία έχει μέλη τις τραπεζικές οργανώσεις από 32 χώρες και στόχος της είναι να ενισχυθεί η φωνή των τραπεζών.

Η ψηφιακή μεταμόρφωση των τραπεζών, σημείωσε, είναι μία προτεραιότητα για το 2019.

Ανέφερε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές φέρνουν αλλαγές στις τράπεζες με πιο άμεση εξυπηρέτηση των πελατών.

Σημείωσε ότι στόχος της δεύτερης οδηγίας για τις πληρωμές δεν είναι η συλλογή πληροφοριών αλλά η ενίσχυση της ασφάλειας των πελατών.

Εμπόδια στην ψηφιακή μεταμόρφωση είναι οι εποπτικές απαιτήσεις, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στους νέους παίκτες στην αγορά εκτός ΕΕ σημειώνοντας ότι είναι σημαντική η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών εντός της κοινής αγοράς.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ για θέματα πληρωμών  Maria Teresa Arraez αναφέρθηκε στα οφέλη από τις άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Έκανε αναφορά στα διάφορα βήματα που έγιναν για να επιτευχθούν οι άμεσες πληρωμές στην ΕΕ.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ ευνοεί τις άμεσες πληρωμές που αφορούν ένα σχέδιο αντί του εθνικού κατακερματισμού ενώ υπάρχει και μείωση κόστους.

Το TIPS (Target Instan Payment Settlement) είναι η νέα υπηρεσία για τη διευθέτηση των άμεσων πληρωμών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφέρθηκε ότι σήμερα δραστηριοποιούνται 339 ταμεία, 31 τράπεζες και 14 άλλα μη τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Χορηγοί του συνεδρίου είναι:

Premium Sponsors: Deloitte, Oropay, Odyssey

Supporting Sponsors: Ecommbx, Michael Kyprianou & Co LLC, SEPAGA, M.A.P. Platis

Key Collaborators: ICPAC, The Banking Scene, Association of Cyprus Banks, European Banking Federation, Emerging Payments Association, Stockwatch, PaymentsCompliance

Της Γεωργίας Χαννή