You are here

Φρένο τραπεζών στην επέλαση ΣΠΙ

01/12/2009 06:42
Ισχυρές αντιστάσεις άρχισαν να προβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες στην καταθετική επέλαση των 113 μεγάλων και μικρών Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σταματώντας τη φρενήρη αύξηση του καταθετικού μεριδίου του Συνεργατισμού για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009. Η αλλαγή στρατηγικής των τραπεζών, που προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων τους για να αποτρέψουν περαιτέρω εκροές καταθέσεων προς τα συνεργατικά, φαίνεται να πιάνει τόπο.

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν το μερίδιο των ΣΠΙ στις καταθέσεις να μειώνεται για πρώτη φορά τους τελευταίους δέκα μήνες.


Το κόστος, βέβαια, της καταθετικής αντεπίθεσης των εμπορικών τραπεζών δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ενώ πριν λίγους μήνες προσέφεραν επιτόκια γύρω στο 3,5% για νέες καταθέσεις, σήμερα ανεβάζουν τον πήχη γύρω στις 50 μονάδες βάσης ψηλότερα.

Η ψαλίδα με τα ΣΠΙ παραμένει, πάντως και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και τις 100 μονάδες βάσης.

Εντούτοις, η άνοδος των τραπεζικών επιτοκίων φαίνεται να επιτρέπει στις τράπεζες να αποτρέψουν τα χειρότερα, αφού μετά από μήνες συνεχούς επέλασης, τα ΣΠΙ εκπέμπουν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο σήμα οπισθοχώρησης.

Το μερίδιο των ΣΠΙ στις καταθέσεις μειώθηκε το φετινό Οκτώβριο στο 21,32% από 21,34% το Σεπτέμβριο και 18,38% τον περσινό Οκτώβριο. Από τον Οκτώβριο του 2008, το μερίδιο των ΣΠΙ καταγράφει άνοδο 2,94 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα ΣΠΙ είχαν το Σεπτέμβριο στα ταμεία τους καταθέσεις €12,39 δισ. από τα €58,12 δισ. που υπήρχαν στο σύνολο του συστήματος.

Την πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχει η Τράπεζα Κύπρου και ακολουθούν τα ΣΠΙ, η Marfin, η Ελληνική και η Alpha Bank.

Από την αρχή του χρόνου, τα ΣΠΙ μάζεψαν το €1,7 δισ. από τα €2,1 δισ. των νέων καταθέσεων που μπήκαν στο σύστημα, αφήνοντας στις 13 εμπορικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της ΚΤ και στις άλλες, ξένες τράπεζες, τα υπόλοιπα.

Της Γεωργίας Χαννή