You are here

Goldman: Αρνητική για τράπεζες

03/12/2009 12:07
Την αρνητική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες διατηρεί η Goldman Sachs η οποία προς το παρόν δεν συστήνει αγορά για καμία τράπεζα. Σε έκθεση της ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2009 με τίτλο «Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές» (Past performance is no guarantee of future returns), η GS προχωρά σε μείωση των τιμών στόχων έξι ελληνικών τραπεζών, αφήνει αμετάβλητη την τιμή στόχο για μία και την αυξάνει σε μία.

Η τιμή στόχος για την Alpha Bank μειώνεται στα €8,9 από €12,1 για την Eurobank στα €10 από €10,9, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα €3,8 από €4,5, για την Marfin στα €2,3 από €2,5, για την Εθνική Τράπεζα από €24,7 σε €22,8 και για την Πειραιώς στα €8,1 από €9,2.

Η τιμή στόχος για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου παραμένει στα €4,70 και της Αγροτικής αυξάνεται στο €1,3 από €1,11 πριν.

Για όλες τις ελληνικές μετοχές η σύσταση βρίσκεται στο neutral πλην της Πειραιώς και Αγροτικής για τις οποίες συστήνεται πώληση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα «στέρεα» αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου καθοδηγήθηκαν από τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες επισφάλειες με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων να δείχνει τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης. Η αύξηση των δανείων παρέμεινε χαμηλή, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ισχυρά.

Όπως τονίζεται, ιστορικά η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών έχει προκύψει λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των δανείων και καταθέσεων με συνεπακόλουθη αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους δανείων και τα σχετικά τέλη.

«Κατά τα τελευταία χρόνια, η αγορά ήταν πολύ υποστηρικτική για την ανάπτυξη των δανείων καθώς η οικονομία παρουσίαζε ισχυρή ανάπτυξη», αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι αυτό δεν συνεχίζεται λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων στην Ελλάδα αλλά και από τις προβλέψεις για συγκρατημένη αύξηση των δανείων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τη GS, παρά τη μικρή αύξηση των δανείων, οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ισχυρή αύξηση στην ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα οδηγούμενα από 1) την σημαντική αύξηση των χαρτοφυλακίων τίτλων που χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ και τη διατραπεζική χρηματοδότηση, 2)την αναπροσαρμογή του επιτοκίου προθεσμιακών καταθέσεων και 3) την αναπροσαρμογής του επιτοκίου του ενεργητικού.

«Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι η στήριξη της ρευστότητας δεν είναι ένα μόνιμο μέτρο και η αναπροσαρμογή του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων δεν είναι ένα πλήρως διαρθρωτικό ζήτημα, αυτό περιμένουμε να επανέλθει εν μέρει τα επόμενα χρόνια», τονίζει. Κατά την άποψή μας, αυτό θα περιορίσει περαιτέρω τις δυνατότητες ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει.

Βασικός κίνδυνος που επισημαίνει η Goldman Sachs είναι οι ψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα τους οποίους έχει ενσωματώσει στις εκτιμήσεις για το 2011.

«Όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν τις προνομιούχες μετοχές της κυβέρνηση από τον Μάιο του 2010 μειώνοντας τις πιέσεις στην κερδοφορία από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Της Γεωργίας Χαννή