You are here

Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας

06/04/2020 06:52

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι επιχειρήσεις οι οποίες καλούν την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουν τέλος στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Δύο βδομάδες μετά την έναρξη των συζητήσεων για παροχή μέτρων ρευστότητας, οι επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι ενόσω βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εγγυημένα δάνεια των €2 δισ., ο κίνδυνος να καταρρεύσουν επιχειρήσεις, είναι όσο ποτέ άλλοτε ορατός.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών διατυπώνουν παράπονα και για την παρέμβαση της γραφειοκρατίας εξαιτίας της οποίας, όπως λένε, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους δεν έλαβαν μέχρι σήμερα τα επιδόματα και τη στήριξη που εξήγγειλαν τα αρμόδια υπουργεία.

«Η ΟΕΒ ενώνει τις ανησυχίες και τις εκκλήσεις των χιλιάδων μελών της για γρήγορη παροχή οξυγόνου στις επιχειρήσεις οι οποίες ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της πρωτοφανούς και σε βάθους οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού», επισημαίνει ο γδ της ομοσπονδίας εργοδοτών Μιχάλης Αντωνίου.

Ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής προειδοποιεί με τη σειρά του ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εγγυημένα δάνεια στραγγίζει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και επισημαίνει ότι ενδεχομένως να επηρεαστεί η διατροφική αλυσίδα καθώς εγκυμονεί, όπως είπε, ο κίνδυνος να προκύψει και πρόβλημα αναπλήρωσης αποθεμάτων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Η βουλή ανέστειλε πριν οκτώ μέρες την ψήφιση του νομοσχεδίου που ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα εγγυηθεί μέχρι 70% δάνεια ύψους €2 δισ. τα οποία να εξασφαλιστούν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας και να διοχετευτούν στις επιχειρήσεις, με απώτερο σκοπό να κρατηθούν ζωντανές και να αποφύγουν ενδεχόμενες απολύσεις.

Η απόφαση για αναβολή της ολομέλειας έγινε λόγω των διιστάμενων απόψεων που υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και παρά το έντονο παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη δεν βρέθηκε η χρυσή τομή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στη θέση ότι τα €2 δισ. που θα αποκτηθούν με δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες, θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης από μηχανισμό που θα συσταθεί από το κράτος μέσω του οποίου θα διοχετευτεί ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δηλώνουν ευθέως ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζες να αναλάβουν αυτό το ρόλο και επιμένουν ότι είναι καθήκον του κράτους να διαχειριστεί τα λεφτά που οι φορολογούμενοι θα εγγυηθούν για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θεωρεί ότι η παραχώρηση δανείων από τη ρευστότητα των τραπεζών με εγγυήσεις του κράτους, «είναι ένα όπλο που δεν θα πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτο στον πόλεμο στον οποίο βρίσκεται η οικονομία».

Εν μέσω αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης οι επιχειρήσεις κρούουν εκ νέου καμπανάκι κινδύνου.

Ο γγ του ΚΕΒΕ εκφράζει την άποψη ότι επιβάλλεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εγγυημένα δάνεια, ώστε το τραπεζικό σύστημα, όπως λέει, να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του κράτους μέχρι που να ξαναμπεί η οικονομία σε μία ομαλή λειτουργία.

«Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι προμηθευτές δεν πληρώνονται έγκαιρα και το πρόβλημα αυτό θα μεγαλώσει διότι χωρίς να έχουν ρευστότητα πως θα συνεχίσουν να εφοδιάζουν τη διατροφική αλυσίδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιακκής.

Ο γδ της ΟΕΒ Μ. Αντωνίου προειδοποίησε ότι «ενδεχόμενη κατάρρευση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και η ρευστότητα τους εξαντλείται, θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους τους και τους πιστωτές τους».

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι με το σχετικό ν/σ δεν διασφαλίζεται ο έλεγχος της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο θα παραχωρούνται εγγυημένα δάνεια από το κράτος και ότι μέσω του ν/σ παρέχονται υπερεξουσίες στον υπουργό οικονομικών για καθορισμό διάφορων κριτηρίων για την παραχώρηση των δανείων

Το κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζει δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση των τρεχουσών επιπτώσεων στην οικονομία και τους εργαζόμενους, όπως επίσης και για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φάσμα των επιπτώσεων την επόμενη μέρα από την άρση της υγειονομικής κρίσης.

Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι τo νομοσχέδιο έχει κενά κυρίως στη διαχείριση των χρημάτων και στην εποπτεία του μηχανισμού, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες δεν απέδειξαν πως αξίζει να εμπλακούν στη διαδικασία της παραχώρησης εγγυημένων δανείων.

Η ΕΔΕΚ με χθεσινή ανακοίνωση της επανέλαβε ότι οι οποιεσδήποτε παροχές στήριξης των αυτοεργοδοτουμένων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πρέπει να είναι στοχευμένες και να προέρχονται από το κράτος και όχι από τον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε στη StockWatch ότι οι προμηθευτές εκπέμπουν σήμα κινδύνου διότι η ρευστότητα τους εξαντλείται και θα πρέπει να πληρώσουν την πηγή τους, κατά την έκφραση του, διαφορετικά δεν θα τους σταλεί άλλο εμπόρευμα με αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε, «να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε έλλειψη βασικών αγαθών».

Διερωτήθηκε γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν εμπιστοσύνη στις τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, «θα αναλάβουν και το ρίσκο του 30% των εγγυημένων δανείων από το κράτος ενώ, επιπρόσθετα θα πρέπει να δίνουν λόγο στο μηχανισμό που θα συσταθεί από την κυβέρνηση για τον καλύτερο έλεγχο της διαχείρισης των €2δισ.»

Υποστήριξε ότι το κράτος δεν μπορεί να γίνει τραπεζίτης, ούτε έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί αν μία επιχείρηση είναι φερέγγυα ή βιώσιμη για να της δοθεί ή όχι δάνειο.

Διατύπωσε εκ νέου το επιχείρημα ότι «θα ήταν καλύτερα το κράτος να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι αποθέματος, αντλώντας ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές και όχι να προχωρήσει με εγχώριο δανεισμό από τις τράπεζες, από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να διοχετεύσει ρευστό στην αγορά με εγγύηση 70% του κράτους και 30% των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Του Λεύκου Χρίστου