You are here

ΚΤ: Στο 0% το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας

19/03/2019 14:28

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (countercyclical capital buffer rate - CCyB) για την περίοδο 1 Απριλίου 2019 - 30 Ιουνίου 2019 καθορίστηκε στο 0%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), ακολουθώντας τη μεθοδολογία που περιγράφεται στη μακροπροληπτική πολιτική της, καθόρισε στις 19 Μαρτίου 2019 το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την περίοδο 1 Απριλίου 2019 - 30 Ιουνίου 2019 στο 0% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού:

(α) του κάθε αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος και

(β) κάθε κυπριακής επιχείρησης παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), η οποία:

i. παρέχει τις επενδυτικές υπηρεσίες διενέργειας συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό ή αναδοχής χρηματοοικονομικών μέσων ή/και διάθεσης χρηματοοικονομικών μέσων με δέσμευση ανάληψης και

ii. δεν έτυχε εξαίρεσης από την ΚΤΚ λόγω του μικρού ή μεσαίου μεγέθους της.

Βάσει των χρονοσειρών που λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2018:

  • H απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap) χρησιμοποιώντας τον ευρύ ορισμό πίστωσης είναι -68,8%.
  • H απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο (τραπεζικό) ορισμό πίστωσης είναι -90,7%.

Δεδομένου ότι η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του είναι μικρότερη του 2% και λαμβάνοντας υπόψη τους επιπρόσθετους δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤΚ, ο οδηγός αποθέματος είναι 0% και το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας καθορίστηκε στο 0%.

Πέραν της απόκλισης του δείκτη πίστωσης προς το ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση του (credit-to-GDP gap), η ΚΤΚ λαμβάνει υπόψη μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών πληροφοριών κατά την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων που σχετίζονται με περιόδους πιστωτικής επέκτασης.  Οι επιπρόσθετοι δείκτες που αξιολόγησε η ΚΤ, αφορούν το χρέος του ιδιωτικού μη χρηματοοικονομικού τομέα, την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, την αγορά ακινήτων, την πραγματική οικονομία και τις εξωτερικές ανισορροπίες.