You are here

Α. Μιλιδώνης: Να μπουν όροι για απολύσεις και μισθούς στα κορωνοδάνεια

24/03/2020 07:20

Τη θέσπιση όρων για αποφυγή απολύσεων και τη διατήρηση των μισθών των υπαλλήλων στα δάνεια που θα δοθούν από τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις, προτείνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης, συνδέοντας παράλληλα τη λήψη δανείων με την πιθανή παραχώρηση μετοχών στους πιστωτές.

Σε άρθρο του σημειώνει ότι με το προτεινόμενο σχέδιο εγγύησης δανείων (COVID) επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μιλιδώνης προτείνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις στην πρόταση της κυβέρνησης για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, η οποία διέρρευσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

-Tα δάνεια θα πρέπει να ονομαστούν «κορονοδάνεια (COVID loans)», έτσι ώστε να είναι σαφές ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτού του εξωτερικού σοκ στην οικονομία.

-Στόχος αυτών των δανείων θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των ακόλουθων οικονομικών παραμέτρων: Ανεργία, μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα και δημόσιο χρέος.

«Οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν κίνητρα να μην απολύσουν προσωπικό και να μη μειώσουν την αποζημίωση του προσωπικού τους», σημειώνει. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τους χορηγηθούν τα δάνεια COVID (στο ίδιο πνεύμα με την πρόταση της κυβέρνησης) αλλά με τους πιο κάτω όρους:

-Τα δάνεια να μεταφερθούν στο κράτος (δηλαδή το κράτος να πληρώσει το 90% αλλά επίσης και να λάβει ένα ποσοστό μετοχών της επιχείρησης που ζήτησε το δάνειο) μόνο εάν οι δανειολήπτες:

Πρώτον, διατηρήσουν τουλάχιστον το 90% των υπαλλήλων τους για ένα έτος και

δεύτερον, διατηρήσουν τουλάχιστον το 90% των συνολικών αποζημιώσεων που κατέβαλαν πριν το COVID (για ολόκληρη την εταιρεία) για ένα έτος.

«Και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται εξετάζοντας τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων που καταβλήθηκαν πριν, και που θα καταβληθούν μετά το COVID. Εάν οι δανειολήπτες δεν πληρούν και τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ολόκληρο το δάνειο (χωρίς το κράτος να λάβει μετοχές). Σε περίπτωση αθέτησης του δανείου, η τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει την εξασφάλιση του δανείου (collateral) ή κάποιο ποσοστό μετοχών της επιχείρησης που ζητά το δάνειο», αναφέρει.

Με βάση τα παραπάνω, υπογραμμίζει, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα (μετρητά). 

Οι σκέψεις του κ. Μιλιδώνη έχουν βασιστεί στην πρόσφατη συνέντευξη του Neel Kashkari (Εκτελεστικού Διευθυντή της Oμοσπονδιακής τράπεζας της Μινεάπολης) και έχουν επίσης εμπλουτιστεί με συζητήσεις που είχε με τον επίσης ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Ζένιο.

Της Γεωργίας Χαννή