You are here

Π. Νικολάου: Νέο πλαίσιο για επιχειρήσεις

15/09/2021 13:04

Οι επιχειρήσεις του σήμερα αντιλαμβάνονται τη μεγάλη ευθύνη τους έναντι της κοινωνία, των πελατών και των εποπτικών αρχών. Γι’ αυτό και υιοθετούν υπεύθυνες και βιώσιμες πολιτικές και κριτήρια, όπως Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), στην επιλογή μιας επένδυσης ή για να προσδώσουν αξία στην επιχείρησή τους.

Αυτό το μήνυμα δόθηκε χθες, κατά τη διάρκεια του 5ου  Business Leaders Summit που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών και επιχειρηματιών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου σκιαγράφησε το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι επιχειρήσεις επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι επιχειρήσεις για να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια θα πρέπει σταδιακά να προβαίνουν σε ενέργειες για ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασής τους στο περιβάλλον και στην κοινωνία». Αναφέρθηκε επίσης στις εποπτικές αρχές που προσμετρούν την επίδραση των νέων κινδύνων που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τις πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τους κινδύνους αυτούς το 2022». 

Ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε πως «η Τράπεζα είναι σε θέση να ενθαρρύνει και να στηρίξει τους πελάτες της, απλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις στη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη για αξιοποίηση ευκαιριών που θα παρουσιαστούν».  Προς τον σκοπό αυτό ετοιμάζονται καινοτόμα προϊόντα και λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον ενώ η Τράπεζα επενδύει σε βέλτιστες πρακτικές για την εσωτερική χρήση πόρων και την κατανάλωση ενέργειας. Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στους χώρους της υπηρεσίας πληροφορικής καλύπτοντας μέρος των αναγκών του κτηρίου και σύντομα θα εγκατασταθούν και σε άλλα κτήρια της Τράπεζας.  Μειώθηκε κατά 10% η ποσότητα χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι γίνονται μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε προγράμματα με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, όπως το SupportCY όπου ο οργανισμός μας πρόσφερε μέχρι σήμερα πέραν των €450.000 ή το ογκολογικό στο οποίο διαχρονικά προσφέραμε πέραν των €70 εκατ. Η κοινωνική δράση υποστηρίζεται επίσης από το IDEA και το Πολιτιστικό Ίδρυμα.

Σε θέματα χρηστής εταιρικής  διακυβέρνησης ανέφερε ότι έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο αφού έχουμε υιοθετήσει κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που  καθορίζει τις αρχές, τα πρότυπα και τις ηθικές αξίες που πρέπει να συμμερίζονται οι εργαζόμενοι και τα τρίτα μέρη όταν αλληλοεπιδρούν με τον οργανισμό.

To wake up call

Σε παρέμβασή του από το εξωτερικό ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη τονίζοντας ότι «η πανδημία αποτέλεσε το wake up call για την εφαρμογή βιώσιμης ανάπτυξης και μοναδική ευκαιρία για οικονομίες και επιχειρήσεις ενόψει της στρατηγικής για ανάκαμψη των οικονομιών τους». Όπως είπε, «δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν υπήρξαν συνεπείς στην υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον και θυσίαζαν τις εκπομπές ρύπων για χάρη της ανάπτυξης».

Ανάγκη επένδυσης €13 δισ. για πράσινη μετάβαση στη Κύπρο

Από την πλευρά της η Anna Bjerde, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφερόμενη στην Κύπρο τόνισε πως η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση, απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην Κύπρο οι επενδυτικές ανάγκες υπολογίζονται σε πάνω από €12 δις για τον τομέα των μεταφορών και κοντά στο €1 δις για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030.