You are here

Πινγκ πονγκ για την τραπεζική γραφειοκρατία

03/09/2021 07:18

Απανωτές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς κάνει η Κεντρική Τράπεζα με στόχο να εντοπιστούν τα πραγματικά αίτια της υπέρμετρης γραφειοκρατίας που κατηγορούνται ότι επιβάλλουν οι τράπεζες στους πελάτες τους.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ακολουθούν εποπτικούς κανόνες που επιβλήθηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο ίδιος ο επόπτης, όμως, έχει ήδη δηλώσει δημόσια αρκετές φορές ότι οι τράπεζες επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο ελέγχου και επιμέλειας, προκαλώντας αντιδράσεις επιχειρηματιών, που ταλαιπωρούνται με σωρεία εγγράφων και διαδικασιών.

Με πρόσκληση του διοικητή της ΚΤ Κ. Ηροδότου, την ερχόμενη Δευτέρα θα μαζευτούν στο ξενοδοχείο Landmark, όλοι οι CEO των εγχώριων τραπεζών συνοδευόμενοι από τους head credit officers (επικεφαλής χορηγήσεων και παρακολούθησης των δανείων) και του Συνδέσμου Τραπεζών, οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι επαγγελματικοί φορείς των λογιστών, των δικηγόρων, της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, του CIFA και του Invest Cyprus.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης, όπως έγραψε η StockWatch την περασμένη Τρίτη, θα είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, για εξασφάλιση εταιρικών δανείων και τα προβλήματα που επίσης αντιμετωπίζουν οι λογιστές και οι δικηγόροι, να προωθήσουν αιτήσεις πελατών τους για σύναψη εταιρικών χορηγήσεων.

Χθες, ο διοικητής της ΚΤ είχε μία πρώτη συνάντηση με οργανώσεις των επιχειρηματιών και επαγγελματικούς φορείς για μία πρώτη ανάγνωση και αξιολόγηση των πολλών παραπόνων που εκφράζονται για τις μακρές και πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή εταιρικών δανείων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των τραπεζικών πρακτικών προς όφελος της Κύπρου μέσα από συνέργειες που θα οδηγήσουν, όπως τόνισε και η Τζώρτζια Παναγιώτου, εκπρόσωπος Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου, «σε μια καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα». 

Μ. Αντωνίου: Οι βασικοί πόλοι να βρουν λύσεις

«Στη σύσκεψη με το διοικητή της ΚΤ, δεν καθορίσαμε πολιτικές, ούτε λάβαμε αποφάσεις ερήμην των τραπεζών, για το πώς μπορούν να επισπεύδονται οι διαδικασίες παροχής εταιρικών δανείων», δήλωσε στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

«Αυτό που συμφωνήσαμε όλοι παρευρισκόμενοι χθες και ήταν πιστεύω, η ορθή προσέγγιση, είναι όπως οι τρείς βασικοί πόλοι, στην προκειμένη περίπτωση, η ΚΤ, οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες βρουν λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη στην οποία θα παρευρεθούν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, «θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια θέματα επαφίονται στις αρμοδιότητες της ΚΤ και ποια θέματα επαφίονται στις αρμοδιότητες των εμπορικών τραπεζών, ώστε να υπάρξει μία συνέργεια όλων των μερών, για εξεύρεση τρόπων που χωρίς να παραβιάζονται οι εποπτικές οδηγίες, να αποφεύγονται αχρείαστες καθυστερήσεις για έγκριση μίας αίτησης εταιρικού δανείου».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, στάθηκε στις δηλώσεις του στον τρόπο που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές φορές εμβάσματα από το εξωτερικό, στην υπέρμετρη αυστηρότητα, όπως υποστήριξε, που επιδεικνύουν, «αναγκάζοντας επιχειρήσεις, είτε να φεύγουν από την Κύπρο, είτε να αναζητούν τραπεζικές λύσεις αλλού»

«Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι η πρωτοβουλία του διοικητή της ΚΤ, ο οποίος θα προκαλέσει και τον διάλογο μαζί με τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων, θα έχει σύντομα αποτελέσματα». 

Δαιδαλώδεις οι αιτήσεις δανείων  

Σημειώνεται ότι για τους σκοπούς της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες αξιώνουν να έχουν, μεταξύ άλλων στη διάθεση τους, με βάση τις εποπτικές οδηγίες, έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία σε σχέση:

Mε τον σκοπό του δανείου, με τα έσοδα και τις ταμειακές ροές, με την οικονομική θέση και τις δεσμεύσεις, περιλαμβανομένων των ενεχυριασμένων περιουσιακών στοιχείων και των ενδεχόμενων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με το επιχειρηματικό τους μοντέλο, με την εταιρική δομή και με τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζονται από οικονομικές προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες, έχοντας υποχρέωση να περιορίσουν τον κίνδυνο που ενδεχομένως να συνεπάγεται ένα εταιρικό δάνειο, ζητούν πολλές φορές ακόμη περισσότερες εγγυήσεις οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται με νομική τεκμηρίωση.

Ηροδότου: Στόχος, η εύρυθμη λειτουργία

Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου σε γραπτή του δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ χαρακτήρισε παραγωγικό το διάλογο που αναπτύχθηκε χθες, όπως είπε, με τους επαγγελματικούς φορείς της οικονομίας της χώρας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα. 

Επειδή, είπε, η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και της οικονομίας γενικότερα είναι ύψιστης σημασίας για όλους, είναι σημαντικό, πρόσθεσε, «να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα συνεργασίας και κατανόησης για την επίλυση των θεμάτων για το καλό της οικονομίας».

 Από πλευράς του o Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, χαρακτήρισε εποικοδομητικό το διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των επαγγελματικών φορέων και του διοικητή της ΚΤ. Τέθηκαν, όπως σημείωσε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τομέας επενδυτικών ταμείων στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν σε αυτά οι τράπεζες.

Εξήρε τις ενέργειες που καταβάλλει η ΚΤ για την επίλυση τους.  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Πιερής Μάρκου έκανε λόγο για ανάγκη βελτίωσης των πρακτικών που εφαρμόζονται από τις τράπεζες σε σχέση με πελάτες και μέλη του συνδέσμου εγκεκριμένων λογιστών.  

Τράπεζες: Να διαφυλαχθούν οι εποπτικές οδηγίες

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη με δηλώσεις τους στη StockWatch, επικρότησαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΤ στην εξεύρεση λύσεων για ενίσχυση των μηχανισμών παροχής εταιρικών δανείων, τόνισαν, ωστόσο, την ανάγκη όπως διαφυλαχθεί η κουλτούρα των εποπτικών οδηγιών, ώστε να διασφαλίζεται πως η πίστωση χορηγείται σε δανειολήπτες οι οποίοι, θα είναι σε θέση να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης πίστωσης, να υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στην κεφαλαιακή θέση και κερδοφορία των τραπεζών.

Του Λεύκου Χρίστου