You are here

Ρευστότητα από ευρωπαϊκές τράπεζες χωρίς τον Οδυσσέα

25/05/2020 06:50

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) περιλαμβάνει το «σχέδιο βήτα» του υπουργείου οικονομικών για στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω σχετικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, που επεξεργάζονται το σχέδιο και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, το πλάνο της κυβέρνησης προβλέπει επίσης την παροχή εφάπαξ ποσού σε περίπου 50 χιλ. μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 υπαλλήλους και σε αυτοεργοδοτούμενους.

Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως απευθείας στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις και σε αυτοεργοδοτούμενους, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μεταξύ €150 εκ. και €200 εκ. - όσα περίπου προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει αποσυρθεί.

Στα ταμεία επιχειρηματικότητας των δύο ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, η κυβέρνηση προσβλέπει ότι θα έχει συμμετοχή κατά 50% στο σύνολο της χρηματοδότησης και ο τραπεζικός τομέας.

Οι πληροφορίες φέρουν το κράτος να επιδοτεί το επιτόκιο των δανείων που θα δοθούν στις επιχειρήσεις με χρονική ισχύ μέχρι και έξι χρόνια. Ενδέχεται τα πρώτα τρία χρόνια η επιδότηση του επιτοκίου να είναι μεταξύ 1% μέχρι 2% και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η επιδότηση να μειωθεί γύρω στο 0,5% και 1%.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να μην καταρτιστεί ένα νέο νομοσχέδιο αλλά να κατατεθεί ένα σχέδιο πλαισίου με τις νέες ρυθμίσεις ώστε η βουλή να μην μπορεί να κάνει ουσιαστικές τροποποιήσεις που να αυξάνουν το ύψος των δαπανών.

Η EBRD, που το 2014 και το 2015 συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής με περίπου 5%, ως μία κίνηση στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, χρηματοδοτεί μεγάλα έργα.

To ποσοστό σήμερα της EBRD στα δύο τραπεζικά ιδρύματα είναι κάτω από το 5%.

Έχει χρηματοδοτήσει από το 2014 μέχρι σήμερα ποσό €462 εκ. Η χρηματοδότηση αφορά συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής και σε έξι μεγάλα έργα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι σε εξέλιξη με ένα χαρτοφυλάκιο €182 εκ.

Το σύνολο της χρηματοδότησης της EBRD, 100% διοχετεύτηκε στον ιδιωτικό τομέα και συγκριμένα στη βιομηχανία, τον τουρισμό και στην αγροτική ανάπτυξη. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν κυρίως η Τράπεζα Κύπρου και η Ancoria Bank.

Η ΕΙΒ συνεργάζεται με τις κυπριακές αρχές από το 1981 και έχει χρηματοδοτήσει συνολικά μέχρι σήμερα €4,32 δισ. σε ζωτικής σημασίας τομείς για την οικονομία του τόπου όπως είναι μεταξύ άλλων, η ενέργεια, το αποχετευτικό σύστημα, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, τα στερεά απόβλητα, η υγεία, η βιομηχανία και οι τηλεπικοινωνίες.

Χωρίς τον γενικό ελεγκτή ο έλεγχος της χρηματοδότησης

Σημειώνεται ότι στους μηχανισμούς ελέγχου των προγραμμάτων χρηματοδότησης των εν λόγω ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και οι οποίες γίνονται με κρατικές εγγυήσεις, δεν συμμετέχει ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας με βάση το άρθρο 169 του Συντάγματος το οποίο καλύπτει διεθνείς χρηματοοικονομικές συμφωνίες, παρά τις κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται στα έργα και στις εκατοντάδες δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η θεσμοθέτηση της παρουσίας του γενικού ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στο νομοσχέδιο για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις ήταν μια από τις βασικές αιτίες απόσυρσης του.

Του Λεύκου Χρίστου