You are here

Στην αντεπίθεση οι τραπεζίτες

02/11/2009 14:39
• A. Ηλιάδης: Δικαιώθηκε η στρατηγική μας

• Επίθεση χρεωστικής διαφάνειας

• Πυρά για οικονομική πολιτική


Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο μεγαλύτερος εγχώριος πιστωτής επιχειρώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς κατά των τραπεζών για τα κέρδη και τις χρεώσεις τους. Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που θα κάνει το Συγκρότημα για ενίσχυση της διαφάνειας, ο CEO της Τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, εγκωμίασε τη στρατηγική της τράπεζας και την κερδοφόρας της πορεία, που την προφύλαξε από τις κακοτοπιές της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δύο μόλις μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου, και εν αναμονή σαφούς βελτίωσης των μεγεθών του τρίτου τριμήνου, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα μόνο θετικά έχει δώσει στην οικονομία. «Είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε σωστά με τους κανόνες του, κρατήθηκε στην χειρότερη περίοδο, και ενισχύει την οικονομία όπως μπορεί».

«Είναι αυτό το τραπεζικό σύστημα που βοήθησε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όλους τους τομείς», υπέδειξε. «Να προσέχουμε να αποδίδουμε τα σωστά στον καθένα. Το τραπεζικό σύστημα προσφέρει στην οικονομία και στους ιδιώτες», είπε αφήνοντας αιχμές κατά των κυβερνητικών στελεχών που επέκριναν σε διάφορες περιπτώσεις τις τράπεζες για τα επίπεδα της φετινής τους κερδοφορίας.

«Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή όταν γενικολογούμε», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Αντέξαμε στην κρίση

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ηλιάδης εγκωμίασε τη στρατηγική της τράπεζας, που την προφύλαξε από την κρίση, χωρίς να παραλείψει να αφήσει για πρώτη φορά έμμεσες αιχμές κατά της πολιτικής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όσο αφορά την πορεία της Τράπεζας Κύπρου μέσα στο νέο διαμορφούμενο κλίμα της οικονομικής κρίσης είπε ότι είναι μια δοκιμασία η οποία απέδειξε ότι η Τράπεζα στέκει σε πολύ γερά θεμέλια. Απέδωσε τις αντοχές της Τράπεζας στους τέσσερις πυλώνες που στηρίζουν τη λειτουργία της: τους μετόχους, το προσωπικό, τους πελάτες και την κοινωνία. Σημείωσε παράλληλα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκλείψουν οι επιδράσεις της κρίσης από την διεθνή και εγχώρια οικονομία.

«Η Τρ. Κύπρου σε διεθνές επίπεδο είναι ένας από τους ισχυρότερους οργανισμούς από κεφαλαιακής επάρκειας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας», είπε.

Πρόσθεσε «ότι η ρευστότητα είναι ζηλευτή διότι την πρόσεχαν σε εύκολες περιόδους για να έχουν στις δύσκολες», φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των καταθέσεων της τράπεζας σε μία δύσκολη περίοδο.

Επιπλέον επεσήμανε ότι η Τρ. Κύπρου μέσα στο αποκορύφωμα της κρίσης τον περασμένο Αύγουστο εξέδωσε μετατρέψιμα αξιόγραφα €564 εκ. έως και €570 εκ. και πέτυχε να έχει πλήρη κάλυψη, σημειώνοντας ότι ήταν το μεγαλύτερο κεφάλαιο που εξέδωσε ποτέ στην ιστορία της η τράπεζα και είχε υπερκάλυψη.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι το 40-50% των μετόχων της τράπεζας τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια δεν έχουν κάνει καμία πράξη στο χρηματιστήριο Κύπρου κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη ευθύνη στις πλάτες της ηγεσίας της τράπεζας, αφού δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι μέτοχοι.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων είπε ότι η Τράπεζα προσπαθεί να οδηγήσει τα χορηγητικά επιτόκια προς τη σωστή κατεύθυνση παρά τις ιδιομορφίες της αγοράς ώστε να βοηθηθεί η οικονομία να αναζωογονηθεί. Δεν είναι περίοδος αυτής της κρίσης είπε που μπορεί κανείς να παίζει σημείωσε.

Αιχμές για οικονομική πολιτική

Ο κ. Ηλιάδης άφησε για πρώτη φορά αιχμές για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Είπε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου εάν το έλλειμμα θα είναι στο 3%, ή λίγο πιο πάνω.

«Μεγαλύτερη σημασία υπέδειξε έχει το ποσοστό ανεργίας η οποία έχει κοινωνικές προεκτάσεις και συνδέεται με αναπτυξιακά έργα. Γι’ αυτό η προσπάθεια της Τρ. Κύπρου είναι να βοηθήσει στα αναπτυξιακά έργα ώστε να κρατηθεί η ανεργία σε πιο χαμηλά επίπεδα».

Επικρίνοντας την πολιτική του πρώην συναδάλφου του και νυν υπουργού Οικονομικών, είπε ότι «όσον αφορά την οικονομία το πιο ανησυχητικό είναι το ότι τα έσοδα κινούνται προς μια κατεύθυνση και τα έξοδα προς άλλη κατεύθυνση».

Καταθετικός πόλεμος

Όσον αφορά τον καταθετικό πόλεμο μεταξύ τραπεζών και συνεργατικών ιδρυμάτων, λαμβάνοντας το λόγο, ο ανώτερος γενικός διευθυντής συγκροτήματος Βάσος Σιαρλής διευκρίνισε ότι ανέκαθεν υπήρχε αυτός ο πόλεμος χαρακτηρίζοντας τον υγιές φαινόμενο.

Παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες πριν δύο χρόνια πήραν καταθέσεις από τα συνεργατικά. Είπε όμως ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα οι τράπεζες επέδειξαν μια σωστή και σταθερή υπεύθυνη τοποθέτηση έναντι της αγοράς σε σχέση με τα συνεργατικά τα οποία προσφέρουν πιο ψηλά καταθετικά επιτόκια και πολύ όμως πιο ψηλά χορηγητικά, σχεδόν διπλάσια από των τραπεζών.

Ο γενικός διευθυντής νέων αγορών εξωτερικού, Κυριάκος Ιακωβίδης, αναλύοντας τους νέους τρόπους προσέγγισης των πελατών που εξήγγειλε η Τράπεζα, είπε ότι έχει αποφασιστεί η διαφοροποίηση του τρόπου που παρουσιάζονται οι διαφημίσεις της Τράπεζας Κύπρου, χρησιμοποιώντας ενιαίο μέγεθος γραμμάτων.

Τις επόμενες εβδομάδες είπε ετοιμάζεται μια σειρά εκδόσεων που είναι φτιαγμένες για να ενημερώσουν σωστά τον πελάτη όσον αφορά τις χρεώσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα είπε βελτιώνουν τους τιμοκαταλόγους τους και τα συμβόλαια ούτως ώστε να μη είναι μόνο τυπωμένα σε μικρά γράμματα αλλά να υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή με μεγάλα γράμματα ώστε να ενημερώνονται καλύτερα οι πελάτες. Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη θα εγκαινιαστεί και τηλεφωνική γραμμή ειδικά αφιερωμένη για τις χρώσεις που θα ενημερώνει καταλλήλως τους πελάτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου