You are here

Συζητήσεις ΚΤ με τράπεζες για μέρισμα

13/10/2009 06:47
Σε διάλογο με τις εμπορικές τράπεζες για το θέμα της διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2009 βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα. Υπό το φως των επικείμενων συζητήσεων που θα γίνουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, ο διευθυντής του Τμήματος Τραπεζικής Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Κώστας Πουλλής, ανέφερε ότι «διεξάγονται συζητήσεις σε ανώτερο επίπεδο» σε σχέση με το μέρισμα.

Οι συζητήσεις ακολουθούν συστάσεις που έκανε το IMF κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο για πιθανή αναστολή πληρωμών μερισμάτων από τις τράπεζες και για κεφαλαιοποίηση αντί διανομή των κερδών τους.

Οι συστάσεις είχαν γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διανομής τελικού μερίσματος από τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες για τη χρήση του 2008.

«Βλέπουμε το θέμα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων», είπε χθες στη StockWatch ο κ. Πουλλής. Αν και η ΚΤ δεν μπορεί να καθορίσει τη μερισματική πολιτική των τραπεζών, συνέχισε, λαμβάνει υπόψη της αριθμό παραμέτρων στις συζητήσεις της με τις τράπεζες.

Βασική παράμετρος αξιολόγησης της κατάστασης είναι η κεφαλαιακή επίδραση της όποιας διανομής κερδών. «Οι τράπεζες διανέμουν ως μέρισμα γύρω στο 40-50% των κερδών τους», είπε ο κ. Πουλλής, «αλλά σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα πλήρωναν σε μετρητά επανεπενδύεται». «Επομένως, η επίδραση είναι μικρότερη».

«Πέραν αυτού, όταν είχαμε δει αρχικά το θέμα για τη χρήση του 2008, είχαμε λάβει υπόψη τα πιθανά μηνύματα που θα έστελναν οι τράπεζες στους μετόχους και καταθέτες τους σε περίπτωση που δεν παραχωρούσαν καθόλου μέρισμα. Άλλωστε κάποιες από αυτές ήθελαν να αντλήσουν περαιτέρω κεφάλαια από τους μετόχους τους, επομένως τέθηκε το θέμα κατά πόσο θα πρέπει να δώσουν μικρό μέρισμα για να πετύχουν οι εκδόσεις νέου κεφαλαίου».

«Τότε, βέβαια, το θέμα ήταν μόνο το τελικό μέρισμα, ενώ σήμερα είναι κατά πόσον θα καταβάλουν προμέρισμα και τελικό μέρισμα. Η επίδραση και των δύο πληρωμών στα κεφάλαια των τραπεζών είναι μεγαλύτερη, από ότι η πληρωμή μόνο τελικού μερίσματος», είπε.

Προ εξαετίας, όταν οι ισολογισμοί των τραπεζών είχαν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις επισφάλειες που προκάλεσε η φούσκα του ΧΑΚ και η οικονομική επιβράδυνση, η Κεντρική Τράπεζα είχε συστήσει στις τράπεζες να μην παραχωρήσουν μέρισμα. Οι τρεις μεγάλες τράπεζες δεν παραχώρησαν μερίσματα για τρία σχεδόν χρόνια.

Η προσέγγιση μας ήταν πιο παρεμβατική, τότε, είπε ο κ. Πουλλής, γιατί η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί μετά τη φούσκα του ΧΑΚ ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή.

«Σήμερα το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό», πρόσθεσε. «Η πρόκληση που παρουσιάζεται για τις τράπεζες είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία και οι επιδράσεις στα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών».

«Οι τράπεζες άρχισαν ήδη να παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη λόγω επισφαλειών. Εντούτοις, το σημαντικό είναι ότι παραμένουν κερδοφόρες, έστω και με μειωμένα κέρδη», κατέληξε.