You are here

Θετική η ΚΤ στην παραχώρηση εγγυήσεων

21/01/2021 06:50

Υπέρ της εφαρμογής των κρατικών εγγυήσεων είναι η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που θα βοηθούσε στην ενίσχυση του δανεισμού.

Αξιωματούχος της τράπεζας ανέφερε στη StockWatch ότι «η ΚΤ ήταν και την προηγούμενη φορά είναι και τώρα υπέρ του νομοσχεδίου των κρατικών εγγυήσεων δεδομένου ότι είναι σωστά δομημένο. Πέρσι δώσαμε τα σχόλια μας στο υπουργείο Οικονομικών τα οποία λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στην τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι η εφαρμογή μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις στην Κύπρο υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων ενδεχόμενα να οδηγούσε σε χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης δανείων, άρα και σε πιο αυξημένη ζήτηση, όπως έχει παρατηρηθεί και σε κάποιες χώρες στις οποίες έχει τεθεί σε ισχύ το εν λόγω μέτρο.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινωθεί ότι με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση δανείων είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τότε.

Πρόσθετε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία γενικότερα. Ενδεχόμενα επίσης να σχετίζεται και με τη μη υλοποίηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για παροχή κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια προς επιχειρήσεις, υπογράμμισε η ΚΤ.

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις είχε υποστεί σειρά αλλαγών πριν την απόσυρση του τον περασμένο Μάιο από πλευράς Εκτελεστικής Εξουσίας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να προβαίνει στην έκδοση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι €1 δισ. σε πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό την εκ μέρους τους παραχώρηση νέων δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους σύμφωνα τις πρόνοιες του παρόντος νόμου και των εκδιδομένων δυνάμει αυτού διαταγμάτων.

Η κυβερνητική εγγύηση για έκδοση δανείων καλύπτει τυχόν ζημιές που ενδεχομένως θα προκύψουν στα δάνεια που θα παραχωρηθούν με ανώτατο όριο κάλυψης ζημιών σε ποσοστό ύψους 70% για τη Δημοκρατία και 30% για τα πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 και η διάρκεια εγγύησης καθορίζεται όχι μικρότερη των τριών μηνών και όχι μεγαλύτερη των έξι ετών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να επιβάλλει πρόστιμο στους παραβάτες (πιστωτικό ίδρυμα, επιχείρηση, αυτοτελώς εργαζόμενος) από €1000 έως €500.000 ανάλογα με την περίπτωση της παράβασης.

Της Γεωργίας Χαννή