You are here

Τράπεζες: Κερδίζουν μάχη, χάνουν πόλεμο

23/10/2009 06:43

• Νέος κύκλος ανόδου στα καταθετικά…

• … περιορίζει κέρδη ρευστότητας από ομόλογα


Σε νέα ύψη βρέθηκαν τις τελευταίες βδομάδες τα καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τράπεζες και συνεργατικά, αυξάνοντας απότομα το κόστος που επωμίζονται για προσέλκυση νέων καταθέσεων και απειλώντας να εξανεμίσουν το προσδοκώμενο όφελος από την έκδοση τριετών ομολόγων. Με βάση στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch από την αγορά, το ύψος των καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε τελευταίως μέχρι και 50 μονάδες βάσης, με τα ΣΠΙ να προσφέρουν με σχετική ευκολία επιτόκια κοντά στο 5% για εξάμηνα γραμμάτια πέραν των €100 χιλ. και τις μεγάλες τράπεζες να ανεβάζουν τον πήχη σε επίπεδα πιο πάνω από το 4%.

Ο πόλεμος που συνεχίζει να μαίνεται φέτος μεταξύ ΣΠΙ και τραπεζών αναμένεται να περιορίσει το όφελος που περιμένει η αγορά από την άντληση φθηνού ρευστού από το ευρωσύστημα, μέσω της έκδοσης τριετών ομολόγων ύψους €3 δισ.

Όπως αναφέρθηκε χθες στη βουλή, μέσω των ομολόγων οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν με κόστος 1,9% με την προοπτική να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με επιτόκια σημαντικά κατώτερα από τα σημερινά.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, τα κυπριακά δανειστικά επιτόκια είναι από τα ψηλότερα στην ευρωζώνη, ιδίως στα στεγαστικά δάνεια.

Πέραν του οφέλους από τα ομόλογα, οι τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν επίσης από την επανατοποθέτηση χαμηλότοκων κρατικών καταθέσεων €2,4 δισ. στο σύστημα στις αρχές του 2010.

Επωφελούνται επίσης από την τιτλοποίηση δανείων στην Ελλάδα, μέσω των οποίων οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν καταφέρει να πάρουν φθηνό ρευστό από το ευρωσύστημα.

Η μεγαλύτερη πηγή ρευστού, όμως, παραμένουν οι καταθέσεις, που ανέρχονται περίπου στα €58 δισ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το μέσο κόστος που επωμίζονται οι τράπεζες και τα ΣΠΙ για νέες καταθέσεις έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες στο 4%.

Οι τραπεζίτες θεωρούν το κόστος αυτό ιδιαίτερα ψηλό δεδομένης της μείωσης του euribor σε επίπεδα κάτω του 1%. Επιρρίπτουν ευθύνες στα ΣΠΙ γιατί διατηρούν τα καταθετικά τους επιτόκια σε σχετικά ψηλά επίπεδα, καθιστώντας δύσκολη την εξάλειψη των όποιων στρεβλώσεων υπάρχουν στο σύστημα.

Τα 113 ΣΠΙ που υπάρχουν στο νησί προσφέρουν επιτόκια γύρω στις 50 με 100 μονάδες βάσης πιο ψηλά από τις τράπεζες, προσπαθώντας να ανακτήσουν το μερίδιο που έχασαν στις καταθέσεις το 2007 και το 2008 από τις τράπεζες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν μέχρι πρόσφατα ότι η προώθηση των τριετών ομολόγων θα έδινε σήμα μείωσης των καταθετικών επιτοκίων τόσο από τις τράπεζες όσο και από το ΣΠΙ, αμβλύνοντας τις πιέσεις ρευστότητας στο σύστημα.

Τα δεδομένα των τελευταίων βδομάδων όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: Πως τα καταθετικά επιτόκια άρχισαν πάλιν να αυξάνονται θυμίζοντας σε κάποιους την κατάσταση που είχε επικρατήσει προς το τέλος της περσινής χρονιάς, όταν ο πόλεμος καταθέσεων είχε «κλειδώσει» δισεκατομμύρια νέων καταθέσεων σε επιτόκια κοντά στο 7%.