You are here

UBS: Κόβει τιμές για 6 τράπεζες

04/12/2009 11:40
Σε μείωση των τιμών στόχων έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε και η UBS σε έκθεση στις 4 Δεκεμβρίου με τίτλο, «δημοσιονομικές αναταράξεις» (Fiscal turbulence).

Η τιμή στόχος για την Eurobank μειώνεται στα €13,5 από €16,5, για την Alpha Bank στα €12,8 από €14,1 για τη Marfin στα €3,5 από €4,3, για την Εθνική στα €23 από €31, για την Πειραιώς στα €11 από €16 και για την Αγροτική στο €1,4 από €1,5.

Οι συστάσεις βρίσκονται στο buy για τις Eurobank, Alpha Bank, Marfin, neutral για Εθνική και sell για Αγροτική. Η σύσταση για την Πειραιώς υποβαθμίστηκε από buy σε neutral.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπο-αποδώσει έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου κατά 12% τον τελευταίο μήνα εν μέσω ανησυχιών για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την εξάρτηση των τραπεζών από το παράθυρο ρευστότητας της ΕΚΤ. Επίσης η υπό-απόδοση αποδίδεται και σε ζητήματα αξιοπιστίας (credibility issues) λόγω των δηλώσεων και αντιδηλώσεων για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται, «μετά από την εσφαλμένη ερμηνεία των πρόσφατων δηλώσεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η αγορά ανησύχησε για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ και τις επιπτώσεις στη κερδοφορία τους.

Όπως αναφέρει η UBS, η ρευστότητα των τραπεζών είναι καλή, η σταδιακή απεμπλοκή της ΕΚΤ δεν είναι μείζον θέμα και οι επιπτώσεις στα κέρδη θα είναι μικρές.

Κύρια εστία ανησυχίας για τη UBS, είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 12,7%. «Η νέα κυβέρνηση είναι και πρόθυμη και ικανή να το περιορίσει κάτω του 9,1% το 2010 κατά την άποψη μας».

Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, τονίζεται, θα απαιτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότερη ανάπτυξη και διακύβευση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η UBS αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών αλλά παραμένει προσεκτικά αισιόδοξη για τον κλάδο. Top pick παραμένει η Eurobank λόγω των ψηλών προ φόρων κερδών και την ελκυστική αποτίμηση, ενώ αγορά συστήνουν για την Alpha και Marfin λόγω της πρόσφατης υπο-απόδοσης.

Για την Eurobank, η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή το 2009 κατά 9,4% και το 2010 κατά 29,5%, για την Alpha κατά 6,2% και 3,3%, για τη Marfin κατά 10,7% και 14,4%, για την Εθνική κατά 6,9% και 10,2%, για την Πειραιώς κατά 8,9% και 31,2% και για την Αγροτική κατά 7,9% και 9,5%.

Της Γεωργίας Χαννή