You are here

Βομβαρδισμός ρευστότητας με κορωνοδάνεια χωρίς όρους

24/03/2020 07:11

Θετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να διοχετευτούν στην αγορά «κορωνοδάνεια» συνολικής αξίας €2 δισ. που θα έχουν κρατική εγγύηση οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνα για δικό της δανεισμό ώστε να διατηρήσει το αποθεματικό ασφαλείας που δημιούργησε τα προηγούμενα έτη.

Η δημοσιοποίηση (από το ΚΥΠΕ) του προσχεδίου νόμου που ετοιμάστηκε από το υπουργείο οικονομικών για διοχέτευση δανείων με κρατική εγγύηση από τις τράπεζες, φαίνεται να δίνει πιθανές ανάσες στην αγορά, αφού ο «βομβαρδισμός» ρευστότητας θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους υπαλλήλους και τους μισθούς τους στην πιο μεγάλη κρίση από το 1974.

Το προσχέδιο, όμως, δεν περιλαμβάνει όρους για χορήγηση των δανείων που θα είναι σχετικοί με τους σκοπούς, όπως η αποθάρρυνση των απολύσεων και των απομειώσεων μισθών, έναντι της κρατικής βοήθειας.

Θετικός απόηχος

Αρμόδιοι φορείς εκφράζουν την άποψη ότι μέσω του σχεδίου του υπουργείου οικονομικών θα στηριχθούν πάνω από όλα οι επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι για να διατηρηθούν ζωντανοί στη διάρκεια της κρίσης και στη συνέχεια με την εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά να καταστούν βιώσιμοι και να μπουν σταδιακά σε πορεία κερδοφορίας.

Από την άλλη, όπως λένε, θα ευνοηθεί το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καθώς, οι τράπεζες, θα παραχωρήσουν στην πραγματική οικονομία €2 δισ. υπό μορφή δανεισμού στις επιχειρήσεις με εξασφάλιση την εγγύηση του κράτους.

Υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες με μηδενική ή ακόμη αρνητική απόδοση των αποθεμάτων τους, θα έχουν τώρα την ευκαιρία να διοχετεύσουν μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας τους (κοντά στα €14 δισ.) στην αγορά, λαμβάνοντας έστω χαμηλό επιτόκιο που θα συμβάλει όμως στην αύξηση της χαμηλής τους σήμερα κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπει σε περιπέτειες ώστε να ελλοχεύει ο κίνδυνος να φορτώσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ, από τη στιγμή που το 90% των €2 δισ. θα έχει ως εξασφάλιση την εγγύηση του κράτους.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της οικονομίας, χωρίς ασάφειες, το οποίο όλες σχεδόν οι τράπεζες θα στηρίξουν» τόνισαν στη StockWatch, ανώτατα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημείωσαν ότι ανάλογα με τον πελάτη που θα πληροί τα στοιχειώδη κριτήρια που έχει θεσπίσει το κράτος, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα σε φερέγγυες και βιώσιμες επιχειρήσεις, να επεκτείνουν την δανειστική τους πολιτική,

Προς δανεισμό ύψους €2 δισ.

Από την άλλη το κράτος, με την παρέμβαση του διασώζει την πραγματική οικονομία και τον βασικό οικονομικό ιστό της χώρας που είναι οι επιχειρήσεις και προσβλέπει ότι με τη λήξη της υγειονομική κρίσης, η αγορά θα επανέλθει στους ρυθμούς της και θα επιστρέψει μέσα από την κατανάλωση και των τελών, αυτό που σήμερα διαθέτει στην πραγματική οικονομία.

Το ύψος του δανείου θα καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης είτε με βάση το μισθολόγιο, είτε με βάση τον τζίρο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μείνει «γυμνή», κατά την έκφραση του, σε ότι αφορά το σκέλος των αποθεμάτων του κράτους καθώς, θα προχωρήσει, όπως είπε, σε αντίστοιχο δανεισμό ύψους €2 δισ. για να διατηρήσει «μαξιλάρι» ασφαλείας.

Σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει οι προεργασίες από το γραφείο διαχείρισης δημόσιου χρέους του υπουργείου οικονομικών και οι κυπριακές αρχές έχουν ενώπιον τους διάφορες επιλογές.

Ο δανεισμός, σημείωσε, μπορεί να προέλθει με την έκδοση κυβερνητικού ομολόγου το οποίο να διατεθεί στην εγχώρια αγορά και να απευθύνεται σε φυσικά, αλλά και σε νομικά πρόσωπα.

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί κατά πόσο θα είναι βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης λήξης.

Παράλληλα, η Κύπρος θα μπορεί να βγει εκ νέου στις διεθνείς αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα μπορεί, είπε, να αποταθεί και στις εγχώριες τράπεζες για να συνάψει δάνεια, υπενθυμίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα ύψους €15 δισ.

Επισήμανε ότι η Κύπρος, ως μέλος κράτος της ΕΕ, θα μπορεί να εξασφαλίσει φτηνό δανεισμό για στήριξη των δημοσιονομικών του κράτους, από το σχέδιο κοινής δράσης των εταίρων για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.  Η ΕΕ συζητά τη δυνατότητα έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων για κάλυψη των δημοσιονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, συμφώνησαν χθες βράδυ στην ενεργοποίηση της ειδικής ρήτρας εξαίρεσης από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ΕΕ και της επακόλουθης ύφεσης.

Ο καθηγητής οικονομικών του Παν. Κύπρου Μάριος Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει το προτεινόμενο σχέδιο «φιλόδοξο εώς γενναίο αλλά και αναγκαίο». «Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, είναι το μεγάλο στοίχημα για το υπόλοιπο του 2020», σημειώνει.

Χωρίς όρους

Το προσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια €2 δισ. δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα δάνεια.

Ο Ανδρέας Μιλιδώνης, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με σχόλια του στη StockWatch προτείνει κάποιες ουσιώδεις αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη θέση ότι τα «κορονωδάνεια» (covid loans), όπως τα αποκαλεί, θα πρέπει να δοθούν με όρους που δεσμεύουν τους λήπτες να μην απολύσουν προσωπικό και να μην μειώσουν μισθούς και, ενδεχομένως, έναντι μετοχών που θα αποκτήσει το κράτος στις επωφελούμενες εταιρείες.

Του Λεύκου Χρίστου