You are here

Ξεκίνησε το κοσκίνισμα ΔΣ τραπεζών

26/10/2009 06:48
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα διοικητικά επιτελεία των εμπορικών τραπεζών για να ανταποκριθούν στη νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την ανεξαρτησία των συμβούλων τους. Για να διατηρήσουν το status τους ως ανεξάρτητοι, οι σύμβουλοι θα πρέπει να περάσουν το «test ανεξαρτησίας» που προνοεί η οδηγία στέλνοντας στην εποπτική αρχή όλες τις σχετικές πληροφορίες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, τα οκτώ κριτήρια ανεξαρτησίας αφορούν, μεταξύ άλλων, τις επιχειρηματικές σχέσεις των συμβούλων με την τράπεζα, τις συγγενικές τους σχέσεις με την ανώτατη εκτελεστική διοίκηση και το υπόλοιπο ΔΣ και το μάκρος της συσσωρευμένης θητείας τους στο Συμβούλιο.

Οι τρεις μεγάλες τράπεζες περιλαμβάνουν στα ΔΣ τους δεκαεννέα ανεξάρτητους συμβούλους και η οδηγία της ΚΤ έχει δώσει τροφή σε αρκετές συζητήσεις στα μεγάλα «τραπεζικά σαλόνια» για την επίδραση που θα έχει στην τελική διάρθρωση των τραπεζικών διοικήσεων.

Αν δεν πληρούν τα νέα κριτήρια της ΚΤ κάποιοι από τους συμβούλους αναμένεται να συνεχίσουν τη θητεία τους ως μη ανεξάρτητοι, ενώ κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν, για να διασφαλίζεται ικανοποιητικό ισοζύγιο μεταξύ ανεξάρτητων και μη ανεξάρτητων συμβούλων.

«Κάποιες αλλαγές πρέπει να υπάρχουν για να υπάρχει το αντίβαρο των executive directors», ανέφερε στη StockWatch αρμόδια πηγή.

Η ΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να στείλουν τις σχετικές πληροφορίες εξήντα μέρες μετά τη δημοσίευση της οδηγίας στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16 Οκτωβρίου.

«Η συμμόρφωση με την οδηγία είναι στη βάση comply or explain», διευκρινίζεται από πλευράς της ΚΤ. Αν δηλαδή μια τράπεζα εκτιμά ότι ένας σύμβουλος είναι ανεξάρτητος έστω και αν δεν πληροί κάποιο από τα κριτήρια, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί. Αν, για παράδειγμα, πληροί όλα τα κριτήρια αλλά έχει δάνειο πέραν του €0,5 εκ. την ίδια στιγμή που έχει συνολικά δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων με άλλες τράπεζες, τότε ίσως δικαιολογημένα να θεωρείται ανεξάρτητος.

«Τα κριτήρια δεν είναι ποσοτικά», εξηγεί η ίδια πηγή, κάνοντας αναφορά σε «λεπτή γραμμή» που θα πρέπει να χαραχθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.