You are here

Ζυμώσεις για 19 συμβούλους τραπεζών

20/10/2009 06:52
Περίοδο ζυμώσεων σήμανε για τις διοικήσεις των τραπεζών η δημοσίευση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για την εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών θέτοντας επί τάπητος το θέμα της ανεξαρτησίας των συμβούλων που απαρτίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια. Η επόμενη μέρα της δημοσίευσης των νέων οδηγιών σηματοδοτεί την έναρξη εσωτερικών διεργασιών στις τράπεζες, που θα πρέπει την επόμενη διμηνία να περάσουν από «τεστ ανεξαρτησίας» όσους σύμβουλους θέλουν να θεωρούν ανεξάρτητους.

Στην περίπτωση των μεγάλων τραπεζών, το τεστ θα πρέπει να περάσουν δεκαεννέα σύμβουλοι, με την προοπτική ότι κάποιοι από αυτούς θα κριθούν ως μη ανεξάρτητοι και να αντικατασταθούν, ή να πλαισιωθούν από άλλους ανεξάρτητους συμβούλους, ανατρέποντας τις υφιστάμενες ισορροπίες εντός των ΔΣ.

«Το ΔΣ της Τράπεζας θα εξετάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται», ανέφερε στη StockWatch τραπεζικό στέλεχος. «Σίγουρα θα προκύψει μερική αναδιάρθρωση του ΔΣ της Τράπεζας με βάση την οδηγία», πρόσθεσε.

Σχέσεις με μεγαλομετόχους…

Οι οδηγίες της ΚΤ αναμένεται να προκαλέσουν ουσιαστικές ανακατατάξεις σε όσα συμβούλια περιλαμβάνουν στους ανεξάρτητους συμβούλους στελέχη που έχουν σχέσεις με μεγαλομετόχους της τράπεζας. Η οδηγία λέει ρητώς ότι για να θεωρείται ένας σύμβουλος ανεξάρτητος πρέπει «να μην είναι κύριος μέτοχος ούτε να εκπροσωπεί κατά οποιονδήποτε τρόπο κύριο μέτοχο ή να έχει συγγενική σχέση με μέλος του ΔΣ ή με κύριο μέτοχο».

Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, η πρόνοια αυτή επηρεάζει κυρίως όσα στελέχη του ΔΣ θεωρούνται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κυπριακής Εκκλησίας. Στην περίπτωση της Marfin, θα εξεταστεί κατά πόσον οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι έχουν οιαδήποτε σχέση με τη Marfin Investment Group ή με το Dubai.

… και συγγενείς

Το πιο πάνω κριτήριο θα απαγορεύσει επίσης σε όσα στελέχη των ΔΣ έχουν συγγενική σχέση με άλλους συμβούλους να θεωρούνται ανεξάρτητοι. Για να τονίσει το θέμα της συγγένειας, η ΚΤ περιέλαβε άλλη παράμετρο στην οδηγία που απαγορεύει σε ανεξάρτητο σύμβουλο να «έχει συγγενικό άτομο, το οποίο να ανήκει στην ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση ή/και να είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας».

Παρά την έμφαση που δίνει στο θέμα, η ΚΤ ορίζει ως συγγενείς μόνο τους γονείς, συζύγους, παιδιά και τα αδέλφια και τους γονείς συζύγων.

Επιχειρηματικές σχέσεις

Από κόσκινο θα περάσουν επίσης και οι επιχειρηματικές σχέσεις των 19 συμβούλων με τις τρεις τράπεζες. Με βάση την οδηγία, αν έχουν σημαντικές επιχειρηματικές σχέσεις δεν θα θεωρούνται ανεξάρτητοι. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει μικρό αριθμό συμβούλων που φέρονται να έχουν συσσωρευμένα δάνεια πέραν του €0,5 εκ. που ορίζει η οδηγία ως «σημαντική σχέση» με την τράπεζα ή που έχουν πέραν του 10% των ενοποιημένων τους εισοδημάτων από συναλλαγές με την τράπεζα.

Πέραν αυτού, αν συμμετέχουν σε ΔΣ συνδεδεμένων εταιρειών θα πάψουν να θεωρούνται ανεξάρτητοι. Οι όποιες επιχειρηματικές σχέσεις ενός συμβούλου με την ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση θεωρούνται ότι συμβιβάζουν την ανεξαρτησία των συμβούλων.

Οροφή 9 ετών

Τη δική της βαρύτητα στην επικείμενη αναδιάρθρωση των διοικητικών συμβουλίων θα έχει και η οροφή των εννέα ετών που βάζει η ΚΤ στη θητεία των συμβούλων. Η ΚΤ θεωρεί πως η παρουσία ενός συμβούλου σε ένα ΔΣ πέραν της περιόδου αυτής συμβιβάζει την ανεξαρτησία του. Όσοι υπηρέτησαν για περίοδο πέραν των 9 ετών σε συνεχή βάση ή μη, δεν μπορούν να συγκαταλέγονται στους ανεξάρτητους σύμβουλους.

Μη εκτελεστικός πρόεδρος και αντιπρόεδρος

Αλλαγές θα προκύψουν σε ένα τουλάχιστον ΔΣ, αυτό της Marfin, από την πρόνοια για μη εκτελεστικό πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Αν και η Marfin έχει μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο, έχει επίσης εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Βγενόπουλο.